anika1003 16.07.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Witam Wszystkich, którzy tu zajrzą. Krótko i na temat może. Decyzja o zakupie mieszkania była spontaniczna. Zdecydowaliśmy się w przeciągu tygodnia. Inwestycja powstaje. Będzie 59 mieszkań w dwóch budynkach. Do końca listopada budynek ma zostać oddany do użytku. W ostateczności i po kilkudniowych dyskusjach padło na mieszkanie na III p. z oknami od północy i balkonem. Widok na korony drzew w parku. Na pewno o wyborze zdecydowała cena i po moich trudach przy ustawieniu dostępnych u dewelopera mieszkań (zostało ich aktualnie 5), to wybrane przez nas jest najlepiej w mojej opinii do zaaranżowania. Mieszkanie chcemy wykończyć w przeciągu 2 lat, nie jest nam teraz potrzebne, bo będziemy na drugim końcu Polski. Chodziło żeby mieć gdzie wrócić po tym okresie, a na spokojnie go aranżować. Planujemy spędzić w nim maksymalnie 5-7 lat, potem kupić większe, a to wynająć. Na chwilę obecną powinno być kompaktowe dla rodziny 2+1. Kilka informacji: - mieszkanie 33,97m2, - III piętro / IV, - budynek z windą, - sypialnia, salon z aneksem, przedpokój i łazienka. Propozycja dewelopera Mój projekt Dlaczego tak chcemy a nie inaczej. Jako że z zawodu jestem architektem, to mam ułatwiony dostęp do programów i wiedzę jeśli chodzi o projektowanie. Na bazie mojego doświadczenia, potrafię sobie poradzić z problemami, które występują w takich małych przestrzeniach. Oczywiście wymaga to kompromisów. Wiadomo nie wszystko się mieści i trzeba znaleźć alternatywę. Mój projekt był gotowy w przeciągu 2 dni. Nie podoba nam się układ deweloperski. 1. Narożnik na rzucie jest nie w skali i się po prostu tak nie zmieści jak przyjdzie co do czego, a mieszkanie będzie gotowe. Wybór narożników z wymiarem 220cm jest znikomy i są po prostu brzydkie... A mamy jeszcze bardzo ważny wymóg, że musi być z opcją rozkładania. 2. Kuchnia w L zbytnio nie przypadła mi do gustu. Tak samo jak mały stół. Kolejny wymóg to rozkładany stół z możliwością jak największego dostawienia do niego krzeseł. Mamy BARDZO duże rodziny, zarówno i mąż jak i ja i często są rodzinne imprezy. Z tego też względu, kąt z kuchnią staje się bezużyteczny. Dla nas bez problemu można dostawić wszystko do kanapy, zyskujemy więcej miejsc siedzących i to też było ważne, żeby mieć na to miejsce. Oczywiście wesela się nie robi w takim małym mieszkaniu, ale przy imprezach chcieliśmy wygodnie siedzieć bez ciśnięcia się między drzwiami do salonu, kuchnią a oknem balkonowym. 3. Z racji braku łóżka w sypialni, nie widać dokładnie skali... I nic oprócz łóżka się tam nie zmieści... Jesteśmy wysocy, potrzebne nam spore łóżko, dlatego sypialnię chciałam też powiększyć, żeby było miejsce na szafę i na początek biurko, a potem łóżeczko jeszcze. I z tego względu musiało coś na tym ucierpieć. Padło na salon, ale w ostatecznym rozrachunku, żadne pomieszczenie nie straciło na m2 porównując projekt dewelopera i mój. A my mamy wygodną sypialnię w ostateczności. 4. Łazienka chyba jest najlepiej ustawna z jakichkolwiek łazienek, które widziałam w projektach u moich klientów. Rzadko kiedy zdarzają się takie "kolosy". Głównym wymogiem była duża wanna i jej nie chcieliśmy zmieniać. Problem pojawił się przy wc i umywalce z pralką. Chciałam wc dać koło drzwi, żeby nie wchodzić na niego zaraz jak się otworzy drzwi, no ale nie pozwoliła na to odległość od pionu... i musimy zostać z wc na wprost wejścia. Nie jest to też jakaś wielka tragedia. Najważniejsze, że po lewej stronie mieści się szafka z umywalką i pralka. Co do szczegółowych wyborów jakim są płytki, wygląd mebli, będzie potem. Musimy się szybko określić co do instalacji wod-kan, bo już jest położona, a teraz nam nie pasuje do aranżacji. Chcemy też mieć podłogówkę w łazience, także rury muszą być wyrzucone i położone na nowo. Mieszkanie kupiliśmy już na takim etapie, więc nie miałam możliwości wcześniej przygotować projektu zanim położą rury. Już zastaliśmy je w mieszkaniu. Teraz wymaga to przeróbek, tym bardziej, że chcemy wszystko na rozdzielaczy podłączyć a nie trójnikach. 5. Największe kontrowersje może budzić kuchnia. Dlaczego taka mała i prosta- była większa, w L a zrezygnowaliśmy. Bo trzeba było wszystko jakoś pogodzić. Będę w mieszkaniu przez pół roku sama (ewentualnie z dzieckiem), męża nie ma przez taki czas w ciągu roku. Nie potrzebujemy wielkiej kuchni. Ma być pojemna i funkcjonalna. Na pewno ma się znaleźć lodówka wolnostojąca, bo te do zabudowy to dramat jeżeli chodzi o wnętrze i pojemność. Zlew bez ociekacza 60cm, zmywarka 60cm i płyta z piekarnikiem pod. Mikrofalówkę damy w zabudowie nad zmywarką. Szafki koniecznie do samego sufitu. Chcę biały blat i białe wyposażenie, a fronty szafek drewno z bielą. Jeszcze w fazie poszukiwań konkretnego odcienia. Z racji tego, że mieszkanie będzie potem pod wynajem, nie chcemy pakować w nie nie wiadomo ile. I dlatego jakakolwiek zabudowa będzie przemyślana i prosta. I w związku z tym, kuchnia ma być najprostsza jak tylko może. Dla nas powinna wystarczyć. 6. Przedpokój ciasny, ale potrzebujemy miejsca na przechowywanie. Dlatego przy drzwiach wejściowych jedna mniejsza szafa, a przy sypialni druga z planowanym pawlaczem nad drzwiami. Komórka lokatorska ma tylko 1,9m2, nie było już w czym wybierać, bo budowa jest na ostatnim etapie... więc musimy gdzieś znaleźć miejsca jeszcze w mieszkaniu na szpargały. Z ogólnych spraw to tyle. Jesteśmy w trakcie dogrywania konkretnych szczegółów przy instalacjach. Czas goni i rury czekają na zalanie... a ja się nie mogę skontaktować od 3 dni z panem hydraulikiem, oznajmić że kupujemy to mieszkanie i jest wszystko do zmiany... Elektryk chociaż załatwiony. Będzie działał za około 3 tygodnie. We wtorek podpisuję umowę przed deweloperską. Zwolniło się miejsce u notariuszki i wskoczyłam na czyjeś miejsce. Więc projekt i kupno w ciągu tygodnia czasu załatwiłam Byłam na budowie 2 razy. Z ostatniej wizyty mam zdjęcia. Ścianki są jeszcze jak w projekcie dewelopera, wczoraj chyba się zaczęło wyburzanie i po weekendzie może zaczną stawiać nowe. Pojadę to się okaże czy coś ruszyli. Widok na kuchnię Widok z okna w salonie na drzewa w parku Widok z salonu na drzwi wejściowe Reszta w kolejnych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 16.07.2016 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Wejście do łazienki Ściana na wprost wejścia w łazience Podłoga w sypialni Okno w sypialni Wszędzie mokro, bo byłam akurat w czasie zlewy- padało od 2 dni. Dachu jeszcze nie ma na górze, IV p. jest otwarte i się lało z góry na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 16.07.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Ło matko... ale maleńkie to mieszkanko!My w dwójkę dorosłych nie dajemy rady wygodnie żyć na 47m2.Jest sens kupować takie maleństwo? Skąd pomysł na tak maleńkie mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 16.07.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Kupujemy mieszkanie za gotówkę. Z racji położonych rur, przebudowa ścianek, dodatkowa elektryka, koszty rosną, bo nie są już możliwe zmiany w projekcie, tylko gotowe rozwiązania trzeba zmienić. A to generuje koszty też. Kredyt nie wchodził w grę. Mamy przeznaczony jakiś budżet i ogólnie lokalizacja jest w samym centrum. Nic nowego w najbliższym czasie się nie będzie u nas budowało, a wolimy kupić nowe, zrobić pod siebie, pomieszkać i wynająć (zabezpieczenie i spłata potem kolejnego mieszkania). Ja przez większość czasu jestem sama i taki metraż powinien wystarczyć. Co nowe to nowe, dlatego argumenty przeważyły i wybraliśmy takie. Do końca życia nie będziemy tam mieszkać. Rozwiązanie czasowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 17.07.2016 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Dzisiaj pierwsze poglądowe wizualizacje. Dużo nie widać, tekstury przykładowe, ale mamy zarys tego, co chcemy. Rysunki techniczne gotowe. Jutro batalia i szukanie pana hydraulika w celu oznajmienia mu że w mieszkaniu trzeba wymienić rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 18.07.2016 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Trochę kombinowania z instalacjami i zmienił się ogólny pogląd na zabudowę w łazience. Kafle, kolory i wogóle co i jak ma być wykończone- decyzja po zatwierdzeniu projektu hydrauliki i elektryki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 18.07.2016 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Rano podpisanie umowy przed deweloperskiej. A dzisiaj znowu na budowie. Postępów brak... Jedynie widok zachwyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 21.07.2016 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Pierwsze podglądy na salon z aneksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 03.08.2016 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Kuchnia sprzed dwóch tygodni. Na budowie ścianki podobno wyburzone. Zdrowie na razie nie pozwala na pilnowanie postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 04.08.2016 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Dzisiaj dzwonił pan od elektryki. Chyba już się będzie działo jeśli chodzi o kable Ja dalej nie byłam na budowie. Zajęłam się dzisiaj szukaniem kafli do mieszkania razem z panelami i kombinowania jak powinna wyglądać łazienka... Tyle już tego zrobiłam klientom, że nic mi nie odpowiada, bo "już wszystko było"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 04.08.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Gdzie pralka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 04.08.2016 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Schowana w wysokiej zabudowie na prawo od umywalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 05.08.2016 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Dzisiaj dalej do przodu z łazienką. Chyba 50 wizualizacja i prawie w końcu wygląda to tak, że nam pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 05.08.2016 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 07.08.2016 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Więcej nic nie zmieniamy... mam nadzieję. Złapało już zmęczenie materiału z tą łazienką i stanęło na takiej wersji. Oczywiście wyjdzie w praniu czy się wszystko uda tak zrobić, ale jestem dobrej myśli. Najbardziej się obawiam braku cm, bo już będąc na budowie wyłapałam, że tam gdzie jest wanna i grzejnik, zamiast 75 jest 72... A dojdą kafle, klej... i nie będzie miejsca na futrynę, a docinać jej do wanny nie chcę... Mają dorobić kilka cm tak, żeby się zmieściło. A odnośnie wyposażenia, to na razie wybraliśmy tak: KAFLE Tubądzin Modern Ipe White http://www.tubadzin.pl/modern-ipe-white-0 albo Tubądzin Modern Oak Beige http://www.tubadzin.pl/modern-oak-beige-0 Na wizualizacji są IPE, ale nie wiem czy nie będą za ciemne w porównaniu z resztą mieszkania. W sypialni i salonie chcę położyć panele SWISS KRONO D 3482 Platan Malibu / GUSTO i są bardzo jasne. Meble wszędzie białe, tylko w kuchni część frontów Dąb Bardolino. Reszta ścian w łazience będzie biała z kolekcji Tubądzin All in White http://www.tubadzin.pl/all-in-white-white-1 I do tego kilka listew dekoracyjnych Tubądzin Steel 12 http://www.tubadzin.pl/steel-12 Podłoga na razie nie jest wybrana do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 07.08.2016 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Dzisiaj też małe próby aranżacji sypialni. Sporo do poprawienia na wizualizacji (świecąca firanka, tekstury...), ale ogólny pogląd i zamysł myślę że zostanie bez większych poprawek już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 07.08.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 07.08.2016 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Małe poprawki w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.09.2016 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Minęły 2 miesiące od ostatniej wizyty. Pozmieniało się. Bałagan wielki ale już widać końcówkę Zostało położyć podłogówkę i zalać podłogę, barierki na balkonie, montaż skrzynek i rozdzielników, grzejników. Na koniec drzwi wejściowe i za 3 miesiące klucze Łazienka nie do końca jest tak jak miała być, więc zobaczymy czy będziemy się wykłócać o nie takie podłączenie dla grzejnika, czy sobie darujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika1003 12.09.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2016 Na dzień dzisiejszy pomysł stanął na takiej aranżacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts