Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brama segmentowa - mały węgarek

Recommended Posts

Aby zamontować bramę potrzebujemy przestrzeni bocznych 110 mm czyli brakuje 10 mm.Nie jest to problem gdyż garaż montażu musi być otynkowany i po tynkach jeśli tylko dasz tynk to masz już 110 mm a gdy przykleisz styropian 2 cm to masz 120 mm a montaż albo będzie na samym kraju albo montażyści wkręca śruby pod lekkim kątem.Jesli kupisz bramę. 2600 to nie znaczy że otwór musisz mieć 2600 może być mniejszy tylko uszczelki Ci się schowają.Ważne tez jest nadproże częściej problemy występują z powodu za małego nadproża tutaj styropianem już się nie nadłoży(chyba że też 2cm to jeszcze się da).

Jeśli chodzi o bramy to polecam Wiśniowskiego mimo iż jestem doradca technicznym konkurencyjnej firmy produkującej miedzy innymi bramami.

5lat sprzedawałem bramy Wiśniowskiego i w dodatku zajmowałem się reklamacjami bram i uwierz mi na słowo to dobre bramy z dobrym serwisem.

Edytowane przez maciuspala

Tak myślałam, że przy ocieplaniu mogę dołożyć te 2 centymetry, gorzej że ściana z boku też miała być ocieplana i wtedy w ogóle ten węgarek byłby mniejszy o grubość ocieplenia ściany bocznej :( może ma ktoś zdjęcie tak to właściwie jest montowane?- na filmach wygląda że ten element jest dość cienki czy on może się ewentualnie "wgryźć" w ocieplenie ściany bocznej ?

a tak z doświadczenia czy warto dopłacać do ciepłego panelu? (garaż w bryle budynku, człowiek od ogrzewania proponuje w nim grzejnik działający na niskim parametrze)

Edytowane przez mahogany6

Chcesz ocieplać ścianę garażu?

Prowadnica boczna nie może"wgryźć" się w ocieplenie bo od prowadnicy bocznej idzie prowadnica górna no i jeździ cała brama.

Długie lata brama standardowa miała panel gr 40 mm teraz z uwagi na nowe normy producenci wprowadzają bramy 60 mm.Od 3 lat nie mam styczności z Wiśniowskim ale wiem że ma taki panel i cena chyba nie jest strasznie duża.Standardowa brama jest ciepła na tym żeby do garażu mróz nie wszedł ale czy potrzebne jest U na poziome dobrych okien? Chyba nie wg mnie wystarczy zwykła 40 mm.Co kto lubi i na co go stać lub ma ochotę wydać swoją kasę.

Prowadnica boczna nie może"wgryźć" się w ocieplenie bo od prowadnicy bocznej idzie prowadnica górna no i jeździ cała brama.

Długie lata brama standardowa miała panel gr 40 mm teraz z uwagi na nowe normy producenci wprowadzają bramy 60 mm.Od 3 lat nie mam styczności z Wiśniowskim ale wiem że ma taki panel i cena chyba nie jest strasznie duża.Standardowa brama jest ciepła na tym żeby do garażu mróz nie wszedł ale czy potrzebne jest U na poziome dobrych okien? Chyba nie wg mnie wystarczy zwykła 40 mm.Co kto lubi i na co go stać lub ma ochotę wydać swoją kasę.

Mam bramę Krispol o grubości 60 mm, wymiar 3x2,12 koszt 5200, Wiśniowski w tym wymiarze prawie połowę więcej. U mnie nadproże ciut za niskie więc sprężyny są w tylnej części bramy. Wygląda ciekawiej niż jak są z przodu (optycznie więcej luzu).

Z tym u w bramach to jest jedna wielka sciema, panel moze miec u najlepsze na swiecie ale co z tego jak brama ma dosyc duze przeswity, nigdy nie jest calkiem szxselna, i tyczy sie to wszystkich bram. Powinni podawac u calej bramy, wtedy byloby to miarodajne

Mało kto pyta o U bramy i bez katalogu nawet nie wiem ile mają.Ale w garażu nie jest to takie ważne.Segmentowka dobrze zamontowana i wyregulowana jest szczelna wiec nie wiem w czym problem.Po to są uszczelki żeby bramę uszczelnić.Dobrze ustawiona krańcówka i nie ma problemu z wianiem przez bramę chyba że o uchylniaku mówimy no tu wszystko jest zimne.

W /dolnych/ narożnikach nigdy nie będzie do końca szczelnie.

Parametr "U" nie ma nic do rzeczy. Istotny jest tu inny parametr" przenikalnośc powietrza" odpowiadający za szczelność.

I z tego co widzę to Wiśniowski chyba swoje bramy opisuje wg innej normy, niż jest znana z okien.

Od normsthala trzymaj sue z daleka, g... jak cholera. Po pol roku uzywania zaczela wycierac sie farba na styku panela z uszczelka, z bramy jestem najbardziej niezadowolojy z calego domu

Mam norhmstala od roku 2002. Do tej pory zaliczyła tylko dwie awarie - w zeszłym roku urwana klamka (bardzo szeroka brama, ciężka ocieplana, wystawiona na słońce od strony południowej) i jedno kółko pękło dwa lata temu bo po wielu latach niefortunnie spadło z prowadnicy, która się poluzowała. Czy te dzisiaj produkowane są takie tandetne?

• 1 month później...

mam jeszcze jedno pytanie: na ile przy montażu bramy z wysokim prowadzeniem można mówić o tolerancji różnic w pionie po tynkowaniu? jak sprawdzić bez pomocy fachowca czy otwór można zaakceptować czy bezwzględnie jest do poprawy?

przy oględzinach przez człowieka od pomiarów wyszły niedociągnięcia tynkarzy ale ponoć nie mają stanowić problemu, obawiam się jednak że montażyści zamontują mimo krzywych ścian a potem powiedzą że brama działa źle bo ściany były źle przygptowane

Nie ma czegos takiego jak tolerancja. Będzie to mniej lub bardziej przeszkadzać w komfortowej pracy bramy. Jeśli ściany mają odchył w jednym kierunku to pół biedy - gorzej jak oba boki są pochylone w różnych kierunkach - wtedy brama przy otwieraniu może trzeszczeć, a jak jest bardzo krzywo nawet klinować gdy nie będzie nasmarowana.

A jak sprawdzić tynki? Poziomicą przynajmnej 2m lub dłuższą.

• 1 month później...

brama zamontowana i działa tak. nie mam porównania czy może być ale jak na mój gust to hałasuje do dość mocno.

Udało się zamontować chociaż lewa prowadnica już przy samej ścianie (brama tam i tak nie dojeżdża) no i w świetle bramy jest przesunięcie. Z jednej strony uszczelki nie widać, a z drugiej wystaje. https://youtu.be/zkEjoZqvqvI https://youtu.be/CVnLRWv46F4 https://youtu.be/rXXGIJ3JJa0