AndrzejAndrzej 16.07.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) Witam Chcialbym dowiedziec sie paru rzeczy na temat instalacji gazowych. Remontuje dom, w ktorym w lazience juz jest kociol dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania. Chcialbym przebudowac zewnetrzna instalacje gazowa (obecnie jest stara skrzynka na scianie) - czyli nowa skrzynka na granicy posesji calosc wewnetrznego polaczenia zostaje taka sama. Od projektatna dowiedzilalem sie ze bede musial w lazience zrobic kratke wentylacyjna i wypuscic rure 0.5m nad komin. Troche mnie to zdziwilo bo znalazlem przepis mowiacy o tym, ze piecyki z zamknieta komora mozna montowac bez wzgledu na wentylacje (w lazience ponadto jest normalne okno). Czy ktos mial takie doswiadczenia? (Link do przepisow - paragraf 170.3 http://www.arslege.pl/rozporzadzenie-ministra-infrastruktury-w-sprawie-warunkow-technicznych-jakim-powinny-odpowiadac-budynki-i-ich-usytuowanie/k218/) Druga rzecz to czy pod piecykiem moze cos stac? Projektant upiera sie ze nie moze. Dla mnie wydaje sie to nielogiczne. Edytowane 16 Lipca 2016 przez AndrzejAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 16.07.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 "§ 170. Wymogi dotyczące pomieszczeń z instalacją gazową3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175" Czyli musisz mieć jakąś wentylację, dowolnego rodzaju. Jak wygląda u Ciebie przeniesienie skrzynki od gazu z elewacji do granicy działki? Projektant to projektuje po stronie Twojej instalacji a do skrzynki gazownia musi wyrazić zgodę? Pytam bo też się będę brał za przerabianie instalacji gazowej pod kocioł. U mnie jest skrzynka w ścianie , a prąd będą mi przenosić właśnie w granicy działki (będzie 3f) więc może mógłbym przenieść też gaz za jednym zamachem? I skąd taka decyzja o przeniesieniu skrzynki w granicę działki? będzie cieplej? bezpieczniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejAndrzej 17.07.2016 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Aha, czyli jakas musi byc. Trudno zrobic sie kratke. Jesli chodzi o przesuniecie, to projektant zajmuje sie wszystkim. Przenosze bo w tym miejscu beda drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts