BubkiDwa 17.07.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Czy możliwe jest wybudowanie domu energooszczędnego na tradycyjnych fundamentach. Wczoraj robilam badania geotechniczne. Stwierdzono glinę do 5 metrów bardzo twarda, nieplastyczną. Powiedziano, ze w takim wypadku wystarcza tradycyjne lawy. Czy płyta fundamentowa jest nieodłącznym elementem domu energooszczędnego? Mam zamiar porównać koszt law i płyty. Dom parterowy do 120m2 max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 17.07.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Czy płyta fundamentowa jest nieodłącznym elementem domu energooszczędnego? Mam zamiar porównać koszt law i płyty. Dom parterowy do 120m2 max. Dom energooszczędny można wybudować na ławach, niekoniecznie musi być płyta. Są metody na odcięcie mostka cieplnego ściana - fundament, a w przypadku budowy z betonu komórkowego malej gęstości straty przez fundament są niewielkie, więc płyta niewiele zmienia. Co do porównania kosztów, to trzeba indywidualnie do danego przypadku liczyć, u mnie różnica była duża na korzyść ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BubkiDwa 17.07.2016 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Dziękuje. Mógłbyś cos więcej powiedzieć na temat tych metod? Czego szukac? Jaki masz fundament? I kwestia porównaniu cen. Czy cenę wykonania płyty mozna poznac przed zleceniem wykonania projektu płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.07.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Dziękuje. Mógłbyś cos więcej powiedzieć na temat tych metod? Czego szukac? Jaki masz fundament? I kwestia porównaniu cen. Czy cenę wykonania płyty mozna poznac przed zleceniem wykonania projektu płyty?Niczego nie szukaj tylko zadbaj o solidną izolację termiczną fundamentów od zewnątrz. Do tego jakieś 10 cm izolacji pod wylewką i to wystarczy. Płyta wyjdzie ci podobnie jak ławy plus podłogi na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts