Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 112 m2 - Porotherm 25cm, styropian 30cm - czym ogrzewać , prośba doradzcie

uzdro

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowym forumowiczem czytam, czytam i nie wiem, gdzie szukać porady, jest tyle opinii.

Chcę postawić taki dom http://z500.pl/projekt/1176/Z376_D,parterowy-dom-z-4-sypialniami-w-tech-drewnianej-z-dachem-dwu-spadowym.html

1. zamiast styropianu 20 cm chcę dać 30 cm styropian elewacja zewnętrzna.

2. Wacham jakie wykończenie wewnątrz :

a. tynk maszynowy + gładź gipsowa

b. stelaż + płyty karton gips ale w środek wełna szklana

3. Ściany nośne porotherm 25cm

4. Okna 3 szybowe

5. Nie wiem jeszcze jak ocielić sufit, ponieważ nie ma stropu.

Jakie ogrzewanie wybrać, bo mam przeczucie, że niewiele ogrzewania będę potrzebował.

Jakie opcje rozważałem:

a. ekogroszek ( ale raczej nie ) montaż byłby najtańszy ale potem zabawa i w tym domu nie mam pomieszczenia na węgiel.

b. pompa ciepła dolna - drogie draństwo to chyba była by najlepsza opcja ale może za droga i nei trzeba aż takiej pompy

c. pompa powietrzna + solary

d. solary + dogrzewanie kominkiem

e. solary + kominek + rekuperacja ( kominek na najzimniejsze 2 miesiące

f. solary + pelet i ustawić dogrzewanie 2 razy dziennie

g. może same solary + rekuperacja

h. inne pomysły??

od razu powiem, że gazu ziemnego nie ma

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie fantazjuje, tzn główny mój cel poszukiwań, wybrać coś co będzie w rozrachunku rocznym tanie ( niekoniecznie najtańsze), kosztem większych nakładów podczas budowy

z ekogroszkiem czy peletem piece są tanie w porównaniu do pomp ciepła .

Słyszałem wiele wersji i mam jeden wielki chaos.

Chciałbym wiedzieć, czy przy tym ukłądzie docieplenia faktycznie dom będzie potrzebował niewiele, żeby utrzymać temperaturę koło 21 stopni C.

Jeśli tak to czym grzać?

Mógłbyś rozwinąć i baniak 500l grzałka czyli elektrycznie grzać dom , ale isntalacja po domu grzejniki czy podłogówka?

Jaki byłby koszt roczny takiego ogrzewania

Własnie widzę ten Twój chaos

1. Węgiel, pellet skreśl, bo ani to tanie w instalacji, ani w eksploatacji, a dla takiego domu syf z węgla, to jak policzek w twarz.

2. Pompę ciepła gruntowa skreśl - w takim domu nigdy nie nie nie zamortyzuje.

3. tania pompę ciepła powietrzną o mocy 6kW mozna przemysleć - koszt kompletnej instalacji, około 20 tys zł.

4.Bufor 500l, grzałka 6kW, tania taryfa. Koszt około 3-4 tysiące. Grzejesz wodę w nocy i za dnia od godziny 13 do 15, kiedy energia elektryczna jest tania.

Podgrzana wodę wykorzystujesz cały dzień, co celów higienicznych i na ogrzewanie.

5. Kominek tylko rekreacyjnie, dla nastroju.

Instalacja grzewcza, oczywiscie 100% podłogówka, niezależnie, jakie zródło ciepła wybierzesz.

Zeby poznać koszty ogrzewania, inwestujesz 400zł, zlecisz zrobienie OZC (obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło) i masz wszystko czarno na białym.

Edytowane przez fotohobby

Odpuścić trochę z fanaberiami związanymi z grubością izolacji , zrobić ogrzewanie podłogowe i dokręcić do tego gruntową pompę ciepła...

Mamy z bani ogrzewanie i CWU, jeżeli wszystko dobrze przemyślane na początku budowy to koszt całości praktycznie na poziomie podstawowego projektu ...

Oczywiście wentylacja mechaniczna i rezygnacja z kominów na starcie ...

Solary :

z tego co słyszę to jakbym miał postawić baniak 500l to czemu nie solary, czemu nie mogą wspomóc grzania wody

Rekuperacja:

ma za zadanie nie wypuszczać ciepła przez wentylację i jak zakładam rozporowadzać równomiernie po domu, np. w kuchni się gotuje w jednym pomieszczeniu przebywam, dwa komputery włączone , wymiana powietrza. Rozmawiałem z jednym właścicielem co ma poppę ciepłą to powiedział, że rzadko włącza rekuperację, ze niepotrzebny wydatek.

Sugerujecie ogrzewanie prądem:

rozumiem, ze radzicie elektryczne ogrzewanie baniaka 500l grzałką 6kw i tyle. jaki tego będzie koszt to jedna osoba napisała 3-4k to dużo jak tak dla małego domu, tak mi się wydaje. Rozumiem że wygoda bezobsługowe, tylko co w zimie dom dogrzeje?

pompa ciepła:

Też mam mieszane uczucia bo dużo to kosztuje i zdaję sobie sprawę, że może się długo nie zwrócić. ale w teorii niby zamiast wydawać na pompę odłożyć tą kasę i mieć na ogrzewanie na 10 lat załóżmy, wyjdzie niby na to samo, ale kto trzyma i zamraża gotówkę, chodzi o obniżenie miesięcznego/rocznego kosztu i niby przy popie ciepła koszt rocznego ogrzewania wyszedł mi 1600zł, mam wyceny z dwóch firm i obie podobne koszty roczne podały, dodatkowo jedna z firm zasugerowała mi styropian 30cm/nie 20cm.

Kombinuje z dociepleniem:

w domach pasywnych, których najwięcej obecnie stawia się w Skandynawii to tam walą tej termoizolacji grubo i niby działa, stąd moje takie wnioski, dam więcej dom będzie potrzebował mniej energii niezależnie jakie ogrzewanie zastosuję. Za robociznę elewacji płacę raz a czy położę 20 czy 30 cm to dodatkowy koszt materiału więc czemu nie robię raz a porządnie. Chyba, że są jakieś przeciwwskazania i nie powinno się kłaść za grubej izolacji.

Szczerze odpowiem mi jest obojętna technologia, bardziej skłaniam się nawet do większych inwestycji na starcie, po to, żeby potem mieć mniejsze rachunki do płacenia, tylko z drugiej strony nie chcę Mercedesa którym będę jeździł 40h/godz. Tzn, żeby nie przeinwestować a może są lepsze alternatywy.

Rekuperacja nie służy do rozprowadzenia ciepła.

Służy do jego odzyskania.

Nie rozprowadzi Ci ciepła z jednego pokoju, którzy się nagrzeje do inych.

Rekuperacji sie nie wyłącza, bo wtedy nie ma wentylacji.

co to w ogóle za pomysł ?

Faktem jest, że przy pompie ciepła oszczędności na rekuperacji są znikome, ale liczy sie też komfort.

Kosz ogrzania prądem takiego domu, jak Twój to około 1200zł, plus drugie tyle na CWU.

Jak masz fajną dotację na solary, to możesz założyć, żeby trochę zmniejszyć opłaty na CWU

Będziesz miał grzałkę 6kW, a Twój dom w największe mrozy będzie potrzebował ok 3kW, to dlaczego miałaby nie dogrzać ?

4.Bufor 500l, grzałka 6kW, tania taryfa. Koszt około 3-4 tysiące. Grzejesz wodę w nocy i za dnia od godziny 13 do 15, kiedy energia elektryczna jest tania.

Podgrzana wodę wykorzystujesz cały dzień, co celów higienicznych i na ogrzewanie.

5. Kominek tylko rekreacyjnie, dla nastroju.

Instalacja grzewcza, oczywiscie 100% podłogówka, niezależnie, jakie zródło ciepła wybierzesz.

Zeby poznać koszty ogrzewania, inwestujesz 400zł, zlecisz zrobienie OZC (obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło) i masz wszystko czarno na białym.

I klimatyzator za 1500-2000 z funkcją grzania. dostarczy 50 % taniej energii jako pompa ciepął

...

Podeslij mi linki do bufora z węzownicą cwu o pojemnosci 500-600l, grzalką 12 kW (3x4 kW) 6 kW jest do co i cwu za mała przy -20 oC i wykorzystaniu 100% II taryfy, pomp obiegowych i cyrkulacyjnych, regulatora temperatury, termostów przylgowych, naczynia wzbiorczego o poj. ok 80l styczników, zabezpieczen, gniazd, wtyki 3 faz, zaworów mieszajacych c.o. i antyoparzeniowego do cwu, pozostałych mnostwa czesci hydraulicznych, itd itd w cenie zbiorczej 3000-4000, wezmę kazdą ilosc.

Dorada jest dobra kiedy jest prawdziwa, jaki ma cel podawanie nie tyle zanizonych ale całkowicie nierealnych cen.

Podeslij mi linki do bufora z węzownicą cwu o pojemnosci 500-600l, grzalką 12 kW (3x4 kW) 6 kW jest do co i cwu za mała przy -20 oC i wykorzystaniu 100% II taryfy, pomp obiegowych i cyrkulacyjnych, regulatora temperatury, termostów przylgowych, naczynia wzbiorczego o poj. ok 80l styczników, zabezpieczen, gniazd, wtyki 3 faz, zaworów mieszajacych c.o. i antyoparzeniowego do cwu, pozostałych mnostwa czesci hydraulicznych, itd itd w cenie zbiorczej 3000-4000, wezmę kazdą ilosc.

Dorada jest dobra kiedy jest prawdziwa, jaki ma cel podawanie nie tyle zanizonych ale całkowicie nierealnych cen.

Bufor 2500zł. https://www.bojlery.pl/zbiornik-akumulacyjny-prosty-z-1-wezownica-lemet-500l.html

Grzałka 12kW 160zł http://www.egrzalki.pl/pl/p/ZESTAW-GRZEJNY-12kW-3x4kW-3x400V,-G-1-12-32-64/456

Pompa obiegowa 160zl

Termometr 30zł

Reszty nie chce mi się szukać, ale na armaturę zostaje jeszcze 1000 zł

4000 jak najbardziej realne

Ostatecznie wycena kosztów montażu, puki co wystarczy szacunek z dokładnością do 1000zł jeśli chodzi o instalację, może też za małą tolerancje dałem.

Ale np przy kosztach pompy ciepła w co wchodzi : 2 x odwierty, montaż, pompa i instalacja podłogowa w kilku firmach ceny wahały się od 45.000 do 55.000 zł.

Więc czy 4.000 czy 6.000 przy kosztach pompy to o jeden rząd wielkości mniej.

Zakładam, że pompa ciepła gruntowa a to najdroższy wariant, do tego jakby ktoś chciał zaryzykować solary( to kompletnie nie znam rzędu wielkości instalacji ) + rekuperacja ( strzelam 12.000zł) to całość Mercedes wśród rozwiązań, wątpię, ze aż takie coś potrzebne. Zapewne 1 sposób grzania + opcja dogrzewania albo na lato do podgrzania wody.

Puki co mam opcje:

• Przy pompie ciepłą znam mniej więcej koszt montażu: 30.000 zł, koszt montrarzu ogrzewania podłogowego po domu 10.000 zł i koszt ogrzewania roczny 1700zł.
  • Ogrzewanie prądem + 500l baniak + 6kw grzałka - strzelam koszt montażu 6.000zł , zakładam tak samo koszt ogrzewania podłogowego również 10.000zł i koszt ogrzewania roczny 4000zł przy taryfie nocnej i dogrzewaniu od 13-15, na pewno poszukam firmy, która takie rzeczy montuje i się dopytam jeszcze gdzieś, jak mi się koszty potwierdzą u 2-3 różnych źródeł to mogę uznać to za szacunkowy koszt

Nie ma nic pośredniego, gdzie koszt montażu byłby na poziomie np. 15.000 zł + 10.000 zł ogrzewanie podłogowe i koszt roczny nie wiem strzelam 2.500 zł ?

Edytowane przez uzdro

Skąd Ty bierzes bierzesz 4 tyś zł za ogrzewanie prądem takiego domu ? :lol:

Ile bedzie osób korzystających z cieplej wody ?

Co do ilości osób : 2 dorosłych + 2 dzieci

Z postów powyżej, czytając jeszcze raz załapałem , że chodzi o koszt instalacji a nie roczny.

A jaki roczny koszt będzie?

Bufor 2500zł. https://www.bojlery.pl/zbiornik-akumulacyjny-prosty-z-1-wezownica-lemet-500l.html

Grzałka 12kW 160zł http://www.egrzalki.pl/pl/p/ZESTAW-GRZEJNY-12kW-3x4kW-3x400V,-G-1-12-32-64/456

Pompa obiegowa 160zl

Termometr 30zł

Reszty nie chce mi się szukać, ale na armaturę zostaje jeszcze 1000 zł

4000 jak najbardziej realne

Ten zbiornik nie ma atestu higienicznego do cwu, mają ten atest zbiorniki : http://lemet.pl/pl/produkt.php?id_artykulu=1439325842 ale niestety w duzo wiekszej cenie. Tak naprawdę o bufory z atestem higienicznym tzn wezownica cwu wykonana z stali nierdzewnej kosztują nie mniej niz 4000 zł bez transportu, do tego wszytkiego oprćz elementów które wyminiłem wczesniej potrzebna jest woda destylowana lub zdemineralizowana która tez nie jest za darmo nie licząc transportu, termostat za 30 zł?, a gdzie zegar sterujacy, moze jakas mała rozdzielnica bo gdzie to wszytko połaczyc. Pozostaje kwestia robocizna, jak rozumiem pytający jest w jednej osobie hydraulikiem, elektrykiem, automatykiem i kwestia kosztu robocizny go nie dotyczy. Miałem okazję rozmiawiac kilka dni temu z jednym z producentów buforów w sprawie kosztów wyprodukowania buforów z atestem higienicznym, niestety koszt wezownicy z nierdzewnej stali nie jest mały i moze jeszcze wzrosnąc z powodu wzrostu kursu euro.

Podawanie jako przykładu bufora bez atestu higienicznego jest mieszaniem inwestorom w głowie. Nasuwa sie pytanie czy gdybys montował takie bufory to kwestia atestu byłaby do pominiecia?, oczywiscie ze kazdy sobie moze zamontowac w swoim domu co chce, ale czy to jest najlepsze rozwiazanie. Czy zalecanie stosowania najtanszych materiałow i czesci ma sens, czy tylko jest ono po to zeby wczestniczyc w konkursie kto zrobi najtaniej? co z jakoscią i trwałoscią takich rozwiązań?

Zeby nie było jestem za ideą bufora, uwazam to w pewnych przypadkach zabardzo dobre roziązanie, czesto je polecam i wykonuję, ale ma ono swoje wymogii. Jesli ma byc bezpieczne, bezobsługowe i trwałe to nie moze byc tanie lub ektremalnie tanie. Jak to mówi przysłowie/porzekadło "tanie mięso psi jedzą" , kazdy inwestor sam decyduje o swoich finansach, ale nie kazdy jest fachowcem w tej dziedzinie, skąd ma wiedziec czy to co podaje foeum ma sens i jest prwdziwe.

Edytowane przez asolt

Skąd Ty bierzes bierzesz 4 tyś zł za ogrzewanie prądem takiego domu ? :lol:

Ile bedzie osób korzystających z cieplej wody ?

Nie wiem czy zauwazyłes ale uzdro jest z okolic Łodzi a tam jest PGE i koszt II taryfy w G12W jest prawie 8 gr wyzszy niz w Rybniku lub na terenie Tauronu, dlatego tez montaz buforów czy ogolnie ogrzewania prądem w II taryfie jest najbardziej opacalny na terenie działania Tauronu gdyz Tauron ma najnizsze ceny II taryfy (G12w) w Polsce.

Nie wiem czy zauwazyłes ale uzdro jest z okolic Łodzi a tam jest PGE i koszt II taryfy w G12W jest prawie 8 gr wyzszy niz w Rybniku lub na terenie Tauronu, dlatego tez montaz buforów czy ogolnie ogrzewania prądem w II taryfie jest najbardziej opacalny na terenie działania Tauronu gdyz Tauron ma najnizsze ceny II taryfy (G12w) w Polsce.

Dlatego między innymi PC ...

Lepiej zamontować jeden sensowny system niż rzeźbić różne protezy które finalnie kosztami dogonią pompę...

Tu grzałka tam buforek , za chwilę jakiś klimatyzator potem solary itp. , Zanim się obejrzysz i wydasz kupę kasy a w eksploatacji jeszcze do pompy nie dorównasz ...

Taaa...

I ogrzejemy całą chałupę dmuchając " suszarką" gdzieś w salonie...;)

50 % nie równe 100%

Ale to może być skomplikowane przyznaję.

Ja ogrzałem w czasie budowy cały 250 m2 dom bo nie było drzwi wewnętrznych .

Fajnie jest znać prawo zachowania energii, to ułatwia życie

Edytowane przez fachman19