Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom 112 m2 - Porotherm 25cm, styropian 30cm - czym ogrzewać , prośba doradzcie

uzdro

Recommended Posts

Bardziej przekonuje mnie, grzałka + bufor, pytanie przez ile godzin taki bufor jest w stanie dawać ciepło na dom 112m2 ( energooszczędny ).

Co gdzie oglądam , czytam to każdy proponuje kolejne inne rozwiązanie, wczoraj np w telewizji oglądałem program coś cuda architektoniczne, wiadomo budżet dużo wyższy i nie padało słowo dom pasywny tylko energooszczędny i był ogrzewany solarami zamontowanymi pionowo na ścianie południowej + rekuperacja. O żadnej pompie, grzaniu elektrycznym nic nie wspominali.

Szczegółów nie podali, może solary też zasilają bufor a przy energooszczędnym domu tej energii potrzeba naprawdę niewiele do utrzymania ciepła.

I to co prezentuje jasiek71 jest jednym z podejść.

Wątek rozwinął się do analizy tego jednego rozwiązania nikt nie doradzi innych alternatyw ?

Z tradycyjnych podejść to piec na ekogroszek z podajnikiem daje w miarę komfort.

Podobnie pelet.

Szukam innych podejść elektrycznego nie rozważałem obecnie też to biorę pod uwagę tylko muszę poszukać wyliczeń zużycia prądu i kosztów rocznych, może nowe domy nie potrzebuja tyle ciepła.

Najpewniejsze źródło z nowego sposobu podejścia do ogrzewania jakie mi się wydaje i zarazem najdroższe w montażu to pompa ciepła gruntowa, ale daje spokój i niski koszt roczny koło 1600zł.

......

.

Widze ze z uporem maniaka szukasz kosztów eksploatacyjnych ogrzewania i dobrze, ale na to jest tylko jedna odpowiedz, dokładne i rzetelne ozc + audyt energetyczny.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapomnij o ekogroszku, to w ogóle wstyd pisać o tym rozwiązaniu w kontekście 114m2 i 30cm izolacji.

Twoj dom w największe mrozy bedzie potrzebował jakieś 2.8-3.5 kW, najmniejsze kotły to 7kW.

Jak doliczysz koszt kotła, wymurowana komina, miejsca, jakie zajmiją kocioł i opał, przeglądów kominiarskich co rok to zobaczysz, że to takie tanie nie jest.

Chcesz wybrać ogrzewanie ?

Zleć obliczenie OZC.

Otrzymasz wynik, że w sezonie potrzebujesz np 4036kWh na CO, 3500kWh na CWU, podstawisz sobie cenę 1 kWh, w zależności, czy pochodząca bezpośrednio z prądu, z pompy ciepła powietrznej i gruntowej i wybierzesz, biorac pod uwagę ile trzeba zainwestować w instalację.

Witam, jeśli mogę wtrącić, ja, do takiego obiektu polecałbym mała pompę ciepła powietrze woda np:

Vitocal 200-S

Pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 3,0 kW, zasilanie 230 V:

• temperatura wody grzewczej: do 55°C
  • o modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 1,1-3,8 kW
  • typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń
  • łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200
  • z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby
  • z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F

Ceny urządzeń- do 16 tyś zł.

to oczywiście nalezy zweryfikowac po określeniu rzeczywistego zapotrzebowania na moc grzewczą.

Masz może jakies konkretne pytania? Chętnie pomogę!

Byłem właśnie w biurze projektowym (u architekta) i powiedział, że w ramach projektu on ma obowiązek zrobić OZC, pytanie czy to to o czym mówicie i czy to wystarczy, jak to przygotuje wtedy dam znać co z obliczeń wyszło i pociągnę temat dalej.

Do Pana Konsultant Viessmann na pierwszej stronie dałem linka do projektu domu, czy mógłby Pan przesłać kosztorys takiej instalacji do takiego domu, albo tutaj albo na prywatną wiadomość mi to obojętne. I co wchodzi w zakres prac oraz czego brakuje, tzn. czyw cenę wlicza się kompletna instalacja podłogowa/grzejniki ( zakładam, że nie ) i jaki jest koszt roczny utrzymania takiego domu pompą tego typu ( ile szacunkowo KW rocznie zużyje ta popa, zakładając, ze mam dom zrobiony energoszczędnie ).

Byłem właśnie w biurze projektowym (u architekta) i powiedział, że w ramach projektu on ma obowiązek zrobić OZC, pytanie czy to to o czym mówicie i czy to wystarczy, jak to przygotuje wtedy dam znać co z obliczeń wyszło i pociągnę temat dalej.

Spotkałem się z dwoma rodzajami OZC w projekcie:

1. Żeby tylko było i projekt przeszedł w urzędzie. Widziałem przypadek, gdzie architekt dał projekt, w którym były parametry domu innego klienta. Po zauważeniu przez inwestora tej pomyłki - wydrukowali tylko pierwszą stronę OZC z jego imieniem i nazwiskiem, reszta pozostała. No, ale tak chciał inwestor - miało być tanio, nie zależało mu na tym i w urzędzie przeszło.

2. Porządne OZC - pytanie tylko czy architekt ma na to czas, chęci, czy zleca to komuś, ile to kosztuje itd itp.

Wszystko zależy od Twoich potrzeb i życzeń.

Do Pana Konsultant Viessmann na pierwszej stronie dałem linka do projektu domu, czy mógłby Pan przesłać kosztorys takiej instalacji do takiego domu, albo tutaj albo na prywatną wiadomość mi to obojętne. I co wchodzi w zakres prac oraz czego brakuje, tzn. czyw cenę wlicza się kompletna instalacja podłogowa/grzejniki ( zakładam, że nie ) i jaki jest koszt roczny utrzymania takiego domu pompą tego typu ( ile szacunkowo KW rocznie zużyje ta popa, zakładając, ze mam dom zrobiony energoszczędnie ).

Witam, w takich sprawach ja niestety nie mogę udzielić informacji, ale mogę pomóc.

Proszę o kontakt bezpośrednio z działem ofertowym. Proszę przesłać bezpłatne zapytanie TUTAJ wraz ze wszystkimi pytaniami które Pan tutaj zadał. Jest na to miejsce w dodatkowych uwagach. Jeśli nie orzyma Pan odpowiedzi w ciągu 72 godzin proszę o informacje bezpośrednio do mnie na informację prywatną - będę interweniował.

Polecam też bezpośrednio kontaktować się naszymi partnerami branżowymi. Można wybrać najbliższego po kodzie pocztowym : TUTAJ

Można zaprosić specjalistę na miejsce budowy, na inwestycję. Wtedy zdecydowanie lepiej oszacować koszty.

Mam nadzieję, że pomogłem. Proszę o wszelkie informacje w razie problemów.