Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuszerka? Panele.

Zuza2

Recommended Posts

Witam serdecznie,

chciałam Państwa zapytać o ocenę wykonanych przez fachowca prac.

Pan uważa (nie oglądając uchybień), że "panele były złe" a on kładł je samodzielnie i wszystko było dobrze. Dodam, że takie podniesienie laminatu jak na pierwszym zdjęciu występuje tylko z jednej strony paneli. Tzn. pan fachowiec kładł panele od okna do drzwi, a uszkodzenia na panelach występują tylko od strony drzwi. Stąd moje podejrzenie, że panele były nieumiejętnie położone. Dodatkowo (co widać na jednym zdjęciu, ale występuje to w kilku miejscach) panele odchodzą od listwy, uginają się.

W związku z tym pojawia się moje pytanie: czy słusznie "się czepiam" czy to tylko wytwór mojej wyobraźni?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

DSC00102.jpg DSC00104.jpg DSC00107.jpg DSC00111.jpg DSC00114.jpg

Dziękuję za odpowiedź.

Wcześniej była tam stara wykładzina, nie było robionej wylewki. Pod spodem fachowiec zostawił jedną warstwę (wyglądało to jak guma pocięta w kwadraty), na to został położony podkład pod panele 5mm. Folia nie została położona. Jedna osoba, która to widziała, stwierdziła, że najprawdopodobniej fachowiec zbyt mocno dobił panele.

Czy jest to możliwe?

Dziękuję za odpowiedź.

Wcześniej była tam stara wykładzina, nie było robionej wylewki. Pod spodem fachowiec zostawił jedną warstwę (wyglądało to jak guma pocięta w kwadraty), na to został położony podkład pod panele 5mm. Folia nie została położona. Jedna osoba, która to widziała, stwierdziła, że najprawdopodobniej fachowiec zbyt mocno dobił panele.

Czy jest to możliwe?

Podłoże pod panele musi być stabilne i równe 2mm/2mb łaty kontrolnej. Jeżeli on liczyłł, że wyrówna 5mm podkładu pod panele nierówności, to akurat się przeliczył... Są tacy co wypełniają nierówności gazetami z podobnym efektem. Jak inwestor też powinnaś przeczytać instrukcję montażu. Tam są napisane wymagania wobec powierzchni podłoża...

Witam,

Na moje oko folia tutaj nie ma nic do rzeczy w kwestii zawiniętego laminatu (no chyba, że takie wady pokazały się po dłuższy okresie ok. pół roku).

Jeśli podłoże nie było równe, a panel był cienki (7mm, 8mm) to na pewno zamek nie dawał się łatwo złożyć więc fachura musiał użyć dobijaka i siły i takie teraz mamy tego efekty.....