djbovorta 17.07.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam Wszystkich . Przybywam aktualnie za granicą ale jeszcze w tym roku planuję zjechać do Polski na stałe. Pracuję jako mechanik samochodowy i po powrocie chciałbym założyć swój własny warsztat samochodowy. Chciałbym do tych celów zagospodarować stojący już budynek gospodarczy (niestety drewniany , stodoła ) z solidnym dachem którego nie chciał bym zmieniać . Budynek jest dość wysoki mi wyślę że spokojnie można by było przygotować go pod 3 stanowiska z podnośnikiem . Pytanie brzmi jak do tego się zabrać ? Czym najlepiej zrobić ściany gazobeton , płyty wielowarstwowe czy może coś jeszcze . Zależy mi na jak najmiejszych kosztach .Budynek gospodaczy w moim przypadku stodoła nie posiada fundamentów . Jedynie stopy wylane pod dźwigary dachu . Po wybudowaniu ścian chciałbym ocieplić od wewnątrz dach aby ukryć wieźbę dachową . Potrzebował bym też podpowiedzi na temat drzwi garażowych jakie najlepiej zamontować w rozsądnej cenie. Nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądać prawnie. Wydaje mi się że trzeba będzie tylko przekształcić budynek z drewnianego na murowany. Później dopiero załatwiać sprawy prawne związane z warsztatem . Czy ktoś ewentualnie może udzielić mi informacji także na temat przekształcenia owego budynku gospodarczego drewnianego na warsztat usługowy ? Jakie czynnosci będą mnie czekać . W Krajach UE są różne udogodnienia typu garaż napraw bierzących gdzie wymogi są dużo niższe i szybciej można dostac pozwolenie na działalnosc . Czy w Polsce są jakieś udogodnienia ? Czytam fora i wychodzi na to że muszę posiadać projekt prawny z wyszczegulnieniem materiałów itp. Jakie koszta szacujecie na przebudowę takiej stodoły ? rozmiar około 10m na 30m . Czy 20tyś złotych wystarczy na zrealizowanie tego projektu ? Proszę o porady , dziękuję za poświecony czas . Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 17.07.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Czytam fora i wychodzi na to że muszę posiadać projekt prawny z wyszczegulnieniem materiałów itp. Projekt będzie konieczny, ale w pierwszym kroku trzeba ustalić czy na terenie, gdzie stoi budynek, dopuszcza się funkcję usługową polegającą na obsłudze warsztatowej samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbovorta 17.07.2016 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Jest to 30 letni budynek gospodarczy ktorym bede wlascicielem , czy moze byc jakis zakaz przekwalifikowania go na warsztat samochodowy ? Budynek jest w kompleksie gospodarczym wraz z domem i stajnia na obszarze 1,2ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 17.07.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Jeśli nie ma MPZP to występujesz o WZ warunki zabudowy pytanie czy na tym obszarze dozwolona jest funkcja usługowa i jakich usług dotyczy,nie tylko projekt i przekształcenie bo jeszcze warunki postojowe zaplecze socjalne ogólnie projektant dla takich obiektów odbiory straży poż i PINB,przyłącza wody energii ewakuacja zabezp ppoż itp.Budynek musi spełniać wszystkie warunki obowiązujące w chwili obecnej dla takiego rodzaju prowadzonej działalności.Konstrukcja to jedno a wymogi niepalności to drugie musisz spełniać normy.Tutaj konstruktor to jedno ale jeszcze branżowcy koniecznie,jest tam kanaliza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts