Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mam prawidłowo zamontowane drzwi?

Recommended Posts

Witam serdecznie

Właśnie jestem po wylewkach i to właśnie Panowie od wylewek zwrócili mi uwagę że mam nieprawidłowo zamontowane drzwi zewnętrzne a mianowicie chodzi o to że otwierają się do wewnątrz, wystarczy odkręcić kilka śrub od futryny i całe drzwi wpadną do środka. Pytanie do Państwa czy jest to prawidłowe czy faktycznie Panowie od wylewek mają rację? Czy jak obrócę ościeżnicę to drzwi będą się otwierać na zewnątrz i było by to prawidłowe? i tak je muszę zdemontować ponieważ muszę je podnieść o 5 centymetrów więc mógłbym je obrócić tylko pytanie czy tak jak teraz są osadzone jest to prawidłowe?

Bardzo proszę o szybką pomoc ponieważ za kilka dni będę je ściągał i chciałbym wiedzieć co z tym zrobić

DSC_0006.jpg

DSC_0002.jpg

po.jpg

Edytowane przez Darek Volke

Witam serdecznie

Właśnie jestem po wylewkach i to właśnie Panowie od wylewek zwrócili mi uwagę że mam nieprawidłowo zamontowane drzwi zewnętrzne a mianowicie chodzi o to że otwierają się do wewnątrz, wystarczy odkręcić kilka śrub od futryny i całe drzwi wpadną do środka. Pytanie do Państwa czy jest to prawidłowe czy faktycznie Panowie od wylewek mają rację? Czy jak obrócę ościeżnicę to drzwi będą się otwierać na zewnątrz i było by to prawidłowe? i tak je muszę zdemontować ponieważ muszę je podnieść o 5 centymetrów więc mógłbym je obrócić tylko pytanie czy tak jak teraz są osadzone jest to prawidłowe?

Bardzo proszę o szybką pomoc ponieważ za kilka dni będę je ściągał i chciałbym wiedzieć co z tym zrobić

No wlasnie jak masz otwierane fo srodka to trudniej jest je odkrecic (od zewnatrz) bo zawiasy masz w srodku

Nie wiem jak duży masz wiatrołap ale w/g mnie zdecydowanie korzystniej mieć drzwi otwierane na zewnątrz - możesz ustawić więcej w wiatrołapie ( otwierające się drzwi nie zabierają miejsca ) - szczelniejsze ( bo wiatr wiejąc dociska drzwi do futryny ), trudniejsze do wyłamania ( bo potencjalny złodziej musi ciągnąć a nie pchać ) . Ale każdy robi tak jak mu pasuje.

PS. jak masz bolce antywłamaniowe to przy zamknietych dzrzwiach sam demontaż zawiasów nic nie da potencjalnemu złodziejowi.

Tak jak napisal Surgi. Drzwi z zalozenia nie gwarantuja takiej szczelnosci przy naporze wiatru jak okna i chocby z tego powodu powinno sie je montowac jako otwierane na zewnatrz.

Ale jesli chcesz zostawic do srodka to....konia z rzedem temu kto po wykreceniu srub mocujacych oscieznice wepchnie je do srodka gdy zostana otynkowane sciany gdszie tynk nachodzi cboc 1 cm na oacieznice

Tak jak napisal Surgi. Drzwi z zalozenia nie gwarantuja takiej szczelnosci przy naporze wiatru jak okna i chocby z tego powodu powinno sie je montowac jako otwierane na zewnatrz.

Ale jesli chcesz zostawic do srodka to....konia z rzedem temu kto po wykreceniu srub mocujacych oscieznice wepchnie je do srodka gdy zostana otynkowane sciany gdszie tynk nachodzi cboc 1 cm na oacieznice

Wiatrołap mam dość spory działka w zabudowie więc drzwi nie są bezpośrednio narażone na wiatr, co do tynków to już są wykonane i w tym też problem bo muszę tą ościeżnicę wyciągnąć aby je podnieść więc pewnie tynki się trochę uszkodzą, no chyba że da się tylko samą futrynę podnieść o te 5 cm.

Czyli drzwi są prawidłowo zainstalowane? i mogę spać spokojnie? czy jest możliwość tak ja ja to myślę żeby odwrócić ościeżnicę przełożyć pochwyt i klamkę i wtedy drzwi będą się otwierać na zewnątrz?

DSC_0039_1.jpg

Z zewnątrz wygląda to tak

A tak wygląda wiatrołap, wiele miejsca to nie ma

DSC_0011_9.jpg

Edytowane przez Darek Volke

Określenie "prawidłowo" może mieć różne znaczenia. Patrząc na aspekt "odkręcenia paru śrub" to panowie od wylewek są w błedzie. Jeśli to są drzwi o których myślę, to pod zamkniętym skrzydle, przy zawiasach jest po dwie dziury na dyble mocujące. Jeśli tam są, to możesz spać spokojnie.

Większość drzwi stalowych, otwieranych do środka ma taką właśnie konstrukcję i jest ona prawidłowa. Za to ma swoje wady i zalety:)

Dobrze jest. I dobrze, że nie dałeś się namówić na okapnik, który u Ciebie nie miałby żadnego praktycznego zastosowania przy tak głęboko schowanych drzwiach.

P.S. nikt ważny masz 100% racji. Ruszenie takich drzwi to nie jest zabawa na 5 minut. Piana też swoje trzyma. To samo tynki itd.

Dobrze jest. I dobrze, że nie dałeś się namówić na okapnik, który u Ciebie nie miałby żadnego praktycznego zastosowania przy tak głęboko schowanych drzwiach.

P.S. nikt ważny masz 100% racji. Ruszenie takich drzwi to nie jest zabawa na 5 minut. Piana też swoje trzyma. To samo tynki itd.

Nie do końca byłem pewny czy od środka jest tynk no i okazało się że go nie ma więc trzymają tylko dyble i piana. Zdecydowałem że nie będę ich przekładał tylko podniosę te pięć cm. Od środka faktycznie sądodatkowe dyble więc wybicie ich do środka było by bardzo ciężkie

W blokach też tak samo montują drzwi i nie dochodzi raczej do ich wyrywania z próbą kradzieży. Jak jak pisałem - pianka może nie jest antywłamaniowym rozwiązaniem ale nie podda się on łatwo. Musiałbyś najpierw odkręcić lub odciąć dyble a następnie walczyć z pianą. Jak przyjdzie Ci do jej wyskubania gdy będziesz podnosił drzwi o 5cm to przekonasz się jakie to cholerstwo jest uparte.

Więcej nie piszę bo może młodocianych podkusić do złych rzeczy.