piqiu 17.07.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam Serdecznie, Przeprowadzam ostatnio optymalizację zużycia energii przy pomocy OZC. Mam już tam jakieś wstępne wyniki dla pewnych wstępnych założeń dotyczących grubości izolacji, itp. Kolejna rzecz, która mi brakuje to koszty energii. W grę wchodzą gaz i prąd (grzałka z buforem, albo pompa PW). Mowa jest tutaj o domu w Poznaniu, bo z tego co widzę to są pewne różnice w cenie dostaw w zależności od regionu kraju. Gaz:Przeglądałem stronę PGNIG, jedyne co znalazłem to informacje dotyczące Taryf, niestety co do reszty (abonament, koszt paliwa, ?) nie znalazłem żadnych informacji. Z symulacji wychodzi ok 35 000 kWh/rok, co oczywiście będę jeszcze obniżał jak się da, ale już widzę, że będzie to raczej taryfa:W-3.6, bo jest to zakres 13 350 < a ≤ 88 900 kWh. Wobec czego wychodzi: opłata stała: 42,64 złopłata zmienna: 0,0445998 zł. Operator zakłada, że paliwo ma 39,5 MJ/m3, może ktoś już oceniał na ile jest to możliwe?Czy ktoś jest w stanie wziąć swój rachunek za gaz i napisać mi jakie są pozostałe koszty? Prąd:Tutaj jest podobnie, operator umieszcza jedynie informacje o taryfie, bez dodatkowych opłat, które trzeba ponieść. Są do wyboru G11 (cały dzień) i G12 (dwustrefowa): G11: 0,3130 złG12: 0,3921/0,1819 zł Potrzebna moc to 18kW, na pewno potrzebne będą 3 fazy;Czy ktoś jest w stanie wziąć swój rachunek za prąd i napisać mi jakie są pozostałe koszty? Pozdrawiam,Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.07.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam Serdecznie, Przeprowadzam ostatnio optymalizację zużycia energii przy pomocy OZC. Mam już tam jakieś wstępne wyniki dla pewnych wstępnych założeń dotyczących grubości izolacji, itp. Kolejna rzecz, która mi brakuje to koszty energii. W grę wchodzą gaz i prąd (grzałka z buforem, albo pompa PW). Mowa jest tutaj o domu w Poznaniu, bo z tego co widzę to są pewne różnice w cenie dostaw w zależności od regionu kraju. Gaz: Przeglądałem stronę PGNIG, jedyne co znalazłem to informacje dotyczące Taryf, niestety co do reszty (abonament, koszt paliwa, ?) nie znalazłem żadnych informacji. Z symulacji wychodzi ok 35 000 kWh/rok, co oczywiście będę jeszcze obniżał jak się da, ale już widzę, że będzie to raczej taryfa: W-3.6, bo jest to zakres 13 350 < a ≤ 88 900 kWh. Wobec czego wychodzi: opłata stała: 42,64 zł opłata zmienna: 0,0445998 zł. Operator zakłada, że paliwo ma 39,5 MJ/m3, może ktoś już oceniał na ile jest to możliwe? Czy ktoś jest w stanie wziąć swój rachunek za gaz i napisać mi jakie są pozostałe koszty? Prąd: Tutaj jest podobnie, operator umieszcza jedynie informacje o taryfie, bez dodatkowych opłat, które trzeba ponieść. Są do wyboru G11 (cały dzień) i G12 (dwustrefowa): G11: 0,3130 zł G12: 0,3921/0,1819 zł Potrzebna moc to 18kW, na pewno potrzebne będą 3 fazy; Czy ktoś jest w stanie wziąć swój rachunek za prąd i napisać mi jakie są pozostałe koszty? Pozdrawiam, Piotr. 35000 kWh zapotrzebowanie na ciepło???, proponuję na początek pomyslec o ociepleniu domu. Liczenie kosztów pozostawic na pozniej. Jezeli chodzi o koszt gazu czy energii elektrycznej to składa sie ona z 2 czesci : dystrybucyjnej i sprzedazowej. Trzeba szukac taryf dystrybutora i sprzedawcy, zsumowac poszczegolne składniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 18.07.2016 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź, w prawdzie nie do końca o to pytałem, ale jak już jesteśmy przy tym temacie, to ile jest w takim razie rozsądna ilość energii? Dom bliźniak (już stoi, SSZ), 200m2 pow ogrzewanej (2 piętra po 100m2), 100m2 piwnicy + 100m2 poddasze nieogrzewane (same skosy), sąsiada brak (czyli ściana wewnętrzna nieogrzewana). Te obliczenia są dla 20 cm styropianu na ścianach (0,31) oraz 50cm wełny między poddaszem a piętrem. Dla domu bez ocieplenia wyszło 77691 kWh/rok Pozdrawiam,Piotr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź, w prawdzie nie do końca o to pytałem, ale jak już jesteśmy przy tym temacie, to ile jest w takim razie rozsądna ilość energii? Dom bliźniak (już stoi, SSZ), 200m2 pow ogrzewanej (2 piętra po 100m2), 100m2 piwnicy + 100m2 poddasze nieogrzewane (same skosy), sąsiada brak (czyli ściana wewnętrzna nieogrzewana). Te obliczenia są dla 20 cm styropianu na ścianach (0,31) oraz 50cm wełny między poddaszem a piętrem. Dla domu bez ocieplenia wyszło 77691 kWh/rok Pozdrawiam, Piotr. Kosmiczne wyniki, nie wiem jak bardzo sie trzeba sie starac aby je osiągnąc. Najgorsza jest ta sciana od sąsiada bo jezeli nie bedzie ogrzewał to straty będą spore, moze tam tymczasowo ocieplic. Jaka jest rozsadna ilosc energii dla tego domu? Szacuje ze nie wiecej jak 15000 kW pod warunkiem tymczasowego ocieplenia sciany wewnętrznej od sąsiada. Dokładna wartosc zapotrzebowania na ciepło i projektowego obciązenia cieplengo pokazą dokładne i rzetelne obliczenia ozc. Wracając do taryf to trzeba sobie zsumowac czesc sprzedazowa i dystrybucyjną dla okreslonej taryfy i mamy calkowity koszt 1 kWh dla prądu i gazu, z tym ze dla gazu potrzebne sa kolejne obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.07.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 [ Czy ktoś jest w stanie wziąć swój rachunek za gaz i napisać mi jakie są pozostałe koszty? Pozdrawiam, Piotr. Zimą, przy miesięcznym zużyciu 97 m3, faktura to około 228zł. W teorii 1m3 to 11.3 kWh. Latem, przy miesięcznym zuzyciu 33m3 faktura to 87zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piqiu 19.07.2016 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Witam, Dorwałem rachunek od teścia, on grzeje dom gazem wprawdzie w Swarzędzu (taryfa W3.6), ale stawki powinny być podobne (NETTO): koszt paliwa - 0,10485 złabonament - 6,28 zł dystrybucyjna stała - 31,37 zł dystrybucyjna zmienna - 0,03493 Współczynnik konwersji jest 11,131 (na fakturze), pytanie ile faktyczne tego ciepła jest w stanie przekazać piec do rur (ogrzewanie podłogowe 100%), a ile idzie w komin? Na podstawie Link przyjąłem sprawność 95%. Czy ktoś grzejący prądem mógłby wrzucić podobne zestawienie kosztów jednostkowych dla prądu? Pozdrawiam,Piotr. Edytowane 19 Lipca 2016 przez piqiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts