doin_oakenhelm 18.07.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Witam serdecznie Od pewnego czasu zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 2014 r. o charakterystyce energetycznej budynków (Dz.U. 2014 poz. 1200) Art. 23.1. Właściciel lub zarządca budynku jest obowiązany poddać budynki w czasie ich użytkowania kontroli:1) okresowej, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego systemu ogrzewania, z uwzględnieniem efektywności energetycznej kotłów oraz dostosowania ich mocy do potrzeb użytkowych:a) co najmniej raz na 5 lat dla kotłów o nominalnej mocy cieplnej od 20 kW do 100 kW,b) co najmniej raz na 2 lata dla kotłów opalanych paliwem ciekłym lub stałym o nominalnej mocy cieplnej ponad 100 kW,c) co najmniej raz na 4 lata dla kotłów opalanych gazem o nominalnej mocy cieplnej ponad 100 kW; W związku z tym moje pytanie - czy od kogoś z Was podczas odbioru domu w starostwie wymagali ww. oceny/przeglądu lub czy ktoś tego potrzebował np. do ubezpieczenia lub w innym celu? Pytam dlatego, że jestem przed zakupem kotła wg wyliczeń zapotrzebowanie wychodzi na granicy tych nieszczęsnych 20kW i zastanawiam się czy na siłę kupić kocioł poniżej 20kW (który jest mocno na styk) czy sie tym nie przejmować i kupić sobie np 22kW. Mam duży dylemat ze względu na obecną EKO- szajbe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 18.07.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Znaczy masz nie mniej niż 220 m2 nie ocieplonego domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 13.09.2016 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2016 Witam Udało mi się zrobić odbiór domu i na szczęście nikt nie wymagał tego papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts