Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodno - kanalizacyjne. Projekt organizacji ruchu.

Recommended Posts

Witam,

Chce się przyłączyć do wody i kanalizacji, problem pojawia się ponieważ przyłącz jest na drodze gminnej kóra pokryta jest asfaltem. Bede musiał przeryć jakieś dwa metry asfaltu aby dostać sie do studzienki.

Poszedłem do gminy o wydanie zezwolenia na zajęcie pasa, niestety Pan mi powiedzial, że droga bedzie musiala na czas wykonania przyłącza zostać zamknieta wówczas muszę zrobić PROJEKT ORGANIZACJI RUCHU i dopiero z projektem złożyć wniosek. Pan w gmienie poinformował mnie, że taki projekt robi wykonawca który bedzie robił wykop. W mojej miejscowości mam dwie firmy zajmującymi się robotami drogowymi i oni pierwsze słyszą, że to niby Oni musieli robić taki projekt.

Proszę o pomoc gdzie się udać, aby otrzymać taki projekt.

Pozdrawiam

Niestety bardzo ważna rzecz jeśli prace są prowadzone w pasie drogi publicznej. Gdybyś to pominął a (odpukać) coś się stało to problemy masz kosmiczne!

Projekt niestety musisz komuś zlecić, podjedź do zarządu dróg może coś Ci pomogą, podpowiedzą gdzie to załatwisz. Ja swego czasu projekt organizacji ruchu wykonałem przez firmę która na rynku lokalnym handluje znakami drogowymi itp.

Jeżeli droga jest gminna publiczna jest potrzebny projekt organizacji ruchu, jeżeli droga jest gminna wewnętrzna to nie musisz mieć takiego projektu, wystarczy zajedzie pasa drogoweg. - dowiedz się dokładnie jaka to droga wewnętrzna czy publiczna. (publiczne są np wtedy jak były robione z projektów unijnych)

Taki projekt jak zrobisz idziesz zatwierdzić go w starostwie powiatowym. Ja taki projekt zrobiłem sobie sam, znalazłem na stronie gminy mapy do przetargu mojej ulicy, przerobiłem w paincie, naniosłem znaki. W necie jest dużo takich projektów. Pomogę Ci.... Przerób sobie mój projekt, skołuj mapy i działaj.

Możesz to też komuś zlecić, ale wtedy płacisz od 500-800 zł. Bez sensu!!

Projektczasowej organizacji ruchu

Dlazadania: przyłącz wodnociągowy i kanalizacyjny budynek mieszkalnyjednorodzinny

Lokalizacjadrogi, której dotyczy zajęcie pasa: ................... – drogagminna nr ....................

Inwestor:M....... ..................................

Opracował:M....... ................

Spiszawartości projektu:

Opistechniczny

zestawienieznaków drogowych

planorientacyjny w skali 1: 12 500

plansytuacyjny w skali 1:500

OpisTechniczy

Podstawaprawna:

1.Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu dro gowym(Dz.U. z 2012 r. poz. 1137)

2.ozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 23 września 2003r. wsprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach orazwykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem.

Wdniu 09.03.2016 w godzinach od 8:00 – do godziny 18:00 będąodbywały się prace ziemne mające na celu przyłączenie wody orazkanlizacji do posesji znajdującej się

w miejscowości............ przy ul. ..............., działka ........... drogagmina nr .............

Podczasrobót drogowych odcinek drogi w miescu robót będzie wyłaczyony zruchu. Droga będzie nieprzejedna. Mieszkańcy ulicy .......... będąmogli dojechać do swoich posesji dwoma wjazdami z ulicy Kościuszkiod strony Południowej i Północnej. Ulica .......... jest ulicą omałym natężeniu ruchu

Podczasrobót drogowych w godzinach od 8:00 – 18:00 droga będziewyłączona z ruchu

i odpowiednio zabezpieczona.

Zestawienieznaków drogowych

Istniejąceznaki drogowe pionowe:

D-6– Znak informacyjny przejscie dla pieszych

C12– ruch okrężny

A7– ustąp pierszeństwa

D-1– droga z pierszeństwem

Istniejąceznaki drogowe poziome:

P-10- Przejscie nla pieszych o szerokosci 4 mterów

Projektowaneznaki drogowe pionowe:

B1– zakaz ruchu w obu kierunkach

A14– roboty na drodze

D-4a– Droga bez przejazdu

Bariera drogowa - U20b

Bezpośrednioprzed robotami drogowymi przy działce 117/2 od strony południowej

i północnej zostanie ustawiona bariera drogowa na całejszerokosci dorgi u-20b, oraz znaki pionowe A-14 roboty drogowe,oraz B1 – zakaz ruchu w obu kierunkach

Od strony podłuniowej narondzie zostanie ustwiony znak D-4a Droga bez przejazdu.

Odstrony północnej przed prejsciem dla pieszych poziomym P-10zostanie ustawiony pionowny znak D-4a – droga bez przejazdu.

Podczasrobót mieszkańcy będą mogli dojechac do swoich posesji dwomawjazdami

z ulicy K.................z obu stron robót drogowych conie koliduje z całkowitym zamknięciem szerokosci drogi.

Oznakowanie(wielkości znaków, wysokość ich umieszczania, odległo śćodkrawędzi drogi) należy wykonać zgodnie z Rozporządzeniem MinistraInfrastruktury

z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowychwarunków technicznych dla znaków

i sygnałów drogowych orazurządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich

umieszczaniana drogach (Dz. U. Nr 220, poz. 2181) i „Instrukcją oznakowaniarobót prowadzonych w pasie drogowym”. Pozostałe zabezpieczenianależy wykonać zgodnie

z obowiązującymi przepisami BHP

nie wiem jaka. droga gminna asfaltowa, normalna ulica. każdy może po niej jeżdzić.

na kolanie w urzędzie. zatwierdzał prezydent miasta. narysowałem plan sytuacyjny, znaki, opisałem co i jak i było

Droga gminna wewnętrzna, a droga gmina publiczna różni się tylko zapisem na papierze na planach. To i to to normalna ulica, a człowiek dowiaduje się że jest to np droga gminna publiczna dopiero w urzędzie. Ba... ta sama droga która dzisiaj jest publiczna przez ostanie 20 lat była drogą gminną wewnętrzną. Kewstia zmian w zapisach chyba na pralnie zagospodarowania przestrzennego.

• 1 year później...
Na czas tego typu robót zmiana w organizacji ruchu będzie więcej niż konieczna. Dlatego należałoby poszukać do tego odpowiedniej firmy która po zapoznaniu się z planami, będzie umiała wprowadzić korzystne zmiany które zminimalizują utrudnienia. Czytałam na [spam], że takie firmy mogą też wypożyczyć na czas takich prac stosowne znaki i zabrać je po zakończeniu prac. Moim zdaniem to bardzo korzystne rozwiązanie. Edytowane przez Greengaz

Na czas tego typu robót zmiana w organizacji ruchu będzie więcej niż konieczna. Dlatego należałoby poszukać do tego odpowiedniej firmy która po zapoznaniu się z planami, będzie umiała wprowadzić korzystne zmiany które zminimalizują utrudnienia. Czytałam na TU BYŁ SPAM że takie firmy mogą też wypożyczyć na czas takich prac stosowne znaki i zabrać je po zakończeniu prac. Moim zdaniem to bardzo korzystne rozwiązanie.

SPAMER SPAMER SPAMER :bash: