ekmir 18.07.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Aktualnie sytuacja jest taka, że na ławie fundamentowej jest wymurowana ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Ściana ta została ocieplona 4 cm styropianem, na którym wykonano hydroizolację. Chcę tą ścianę, w widocznej ponad grunt części, wykończyć cegłą klinkierową - połówkową. Jak to zrobić ? Czy obok tej docieplonej ściany fundamentowej wykonać dookoła cokół betonowy (zazbrojony) ? Jakiej szerokości powinna być taka podstawa pod tę cegłę klinkierową połówkową ?Czy takie rozwiązanie będzie poprawne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 18.07.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Na bloczku styropian i później izolacja? Jaka izolacja, z czego?Wg mnie powinna na początku iść izolacja a później styropian. Styropian czy styrodur? Jeśli styropian to 4 cm nie za mało? Pomijając powyższe- na styropian/styrodyr klej a później siatka. Jednak zastanowiłbym się czy nie lepiej na to położyć płytkę klinkierową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.07.2016 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Aktualnie sytuacja jest taka, że na ławie fundamentowej jest wymurowana ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Ściana ta została ocieplona 4 cm styropianem, na którym wykonano hydroizolację. Chcę tą ścianę, w widocznej ponad grunt części, wykończyć cegłą klinkierową - połówkową. Jak to zrobić ? Czy obok tej docieplonej ściany fundamentowej wykonać dookoła cokół betonowy (zazbrojony) ? Jakiej szerokości powinna być taka podstawa pod tę cegłę klinkierową połówkową ? Czy takie rozwiązanie będzie poprawne ? A nie powinieneś zrobić tego tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.07.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Na bloczku styropian i później izolacja? Jaka izolacja, z czego? Wg mnie powinna na początku iść izolacja a później styropian. Styropian czy styrodur? Jeśli styropian to 4 cm nie za mało? Pomijając powyższe- na styropian/styrodyr klej a później siatka. Jednak zastanowiłbym się czy nie lepiej na to położyć płytkę klinkierową Jam dałem 12 cm styropiany Aqua, na to siatka zatopiona w kleju, później grunt szczepny i tynk silikonowy. Folia kubełkowa to porażka i kasa wywalona w błoto. Dałem ją za radą kierbuda, nigdy więcej. Gdybym mógł wyrwał bym ją i wywalił ale już wszystko zasypane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.07.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Tak jak pokazałem na zdjęciu mata icodren zamiast foli kubełkowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 25.07.2016 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A nie powinieneś zrobić tego tak :[ATTACH=CONFIG]361770[/ATTACH] Czyli jak ? Ja akurat mam bloczki fundamentowe murowane tak, że ściana fundamentowa ma grubość 38 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 25.07.2016 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Tak jak pokazałem na zdjęciu mata icodren zamiast foli kubełkowej . Tutaj nie o matę chodzi tylko o wykończenie ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 27.07.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Żeby nie dublować tematów, zadam pytanie tutaj: jaki jest sens siatki i zacierania klejem styropianu na fundamencie? Na to będzie kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.07.2016 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Żeby nie dublować tematów, zadam pytanie tutaj: jaki jest sens siatki i zacierania klejem styropianu na fundamencie? Na to będzie kubełkowa. Dałem na fundament styropian, siatkę i klej a na to kubełkową. Z perspektywy czasu (choć nie za długo, trochę ponad rok) wywaliłbym kubełkową. Niestety już zasypane a odkopywać mi się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 09.10.2016 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Dałem na fundament styropian, siatkę i klej a na to kubełkową. Z perspektywy czasu (choć nie za długo, trochę ponad rok) wywaliłbym kubełkową. Niestety już zasypane a odkopywać mi się nie chce. Dlaczego wywaliłbyś kubełkową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.10.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2016 Dlaczego wywaliłbyś kubełkową ? Jak kopałem fundament pod taras, odkryłem kawałek folii kubełkowej. Pod nią był jeden wielki gnój. Woda tylko się za nią kisi. Nie jestem pierwszy, który tak sądzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 10.10.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Jak kopałem fundament pod taras, odkryłem kawałek folii kubełkowej. Pod nią był jeden wielki gnój. Woda tylko się za nią kisi. Nie jestem pierwszy, który tak sądzi. Pozdrawiam. Czy miałeś folię kubełkową kubełkami do ocieplenia? Czy folia kubełkowa była od dołu zawinięta pod ocieplenie? U siebie nie podwijałem dolnej krawędzi, tak aby skraplająca się woda mogła ściekać w dół i wsiąkać w ziemię poniżej folii. Z ciekawości kiedyś fragment odkopię i sprawdzę jak to u mnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.10.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Czy miałeś folię kubełkową kubełkami do ocieplenia? Czy folia kubełkowa była od dołu zawinięta pod ocieplenie? U siebie nie podwijałem dolnej krawędzi, tak aby skraplająca si ę woda mogła ściekać w dół i wsiąkać w ziemię poniżej folii. Z ciekawości kiedyś fragment odkopię i sprawdzę jak to u mnie wygląda No a jak inaczej, tylko kubelkami do styropianu. Dolna krawędź nie podwijana. Ale u mnie jest glina, cholerna glina! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 11.10.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Pytam o kubełki bo na co trzeciej budowie widzę kubełki do zewnątrz... Glina to jednak sporo zmienia. Ja mam piaski, miejscami trochę iłu więc u mnie wszystko wsiąka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 11.10.2016 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 No a jak inaczej, tylko kubelkami do styropianu. Dolna krawędź nie podwijana. Ale u mnie jest glina, cholerna glina! Pozdrawiam. Też mam glinę, na ścianę fundamentową przykleiłem XPS-a i zasypałem piaskiem. I już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 11.10.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2016 Też mam glinę, na ścianę fundamentową przykleiłem XPS-a i zasypałem piaskiem. I już A co ma piernik do wiatraka!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts