Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ościeżnica - montaż bez drzwi i montaż z drzwiami w ściance KG

Recommended Posts

Cześć, w piątek ruszam z remontem i postanowiłem, że dopytam co nieco o montaż ościeżnic. Szykują się u mnie dwie sytuacje:

1) Wycięcie otworu w ściance kg i wstawienie ościeżnicy z drzwiami

2) Pozbycie się futryn w zwykłych ścianach i montaż jedynie ościeżnic bez drzwi

Obie ościeżnice będą regulowane, bez progowe (te same).

Ad 1) Powiedzcie mi czy dobrze myślę:

Najpierw wycinam przejście w kg, na około jego wzmacniam konstrukcje stelażem, następnie przykładam ościeżnice, za pomocą klinów ustawiam ją równo, między wzmocnienie a ościeżnicę wkłada się piankę i po wypsnięciu i odcięciu nadmiaru montuje się drugą stronę?

Ad 2)

Na co muszę uważać by zrobić to prosto by w razie późniejszego montażu drzwi nie okazało się, że jest krzywo, drzwi nie pasują?

I jeszcze jedno pytanie - zastanawiam się czy nie lepiej zamontować drzwi przesuwane, które będą chowały się w kg. Ale tutaj pytanie jak to wygląda z szczelnością dźwiękową takich drzwi? O ile mniej więcej % więcej dźwięku się przedostaje?

Dodam, że to będzie mój pierwszy raz ale strasznie się chcę tego podjąć i nauczyć :)

Edytowane przez adamowski10

Bierzesz fakturę zakupu, spisujesz dane firmy i na jej adres wysyłasz reklamację na partacką robotę. TO było łatwo sprawdzić - wystarczyło sprawdzić miarką na górze, na środku i na dole. Sprawdzenie poziomicą już niemal całkiem wyeliminowało by problem.

a teraz? Demontaż przynajmniej tej części która stoi krzywo.

Adamowski10 - pkt 1 ogólnie rzecz ujmując dobrze myślisz. Oczywiście do wklejenia pióra używasz silikonu NEUTRALNEGO bo popali Ci laminat.

Co do punktu drugiego:

-czy będzie to ościeżnica tunelowa czy regulowana pod skrzydło które będzie montowane później

-jeśli regulowana (z zawiasami) to czy będzie miała ten sam rozmiar co w pkt 1?

-jeśli tak, to może warto byłoby użyć jednego skrzydła do ustawiania dwóch ościeżnic :).

P.S. - jak będzie to Twój pierwszy raz, to nie polecam Ci zaczynać od przesuwnych chowanych w ścianę. Wydaje mi się, że może to być zbyt głęboka woda dla Ciebie.