tomten 19.07.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 witam, powołując się na Prawo Budowlane : "3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych."mogę wybudować podpiwniczony budynek gospodarczy o wymiarach 5.4x5.4m i wysokości 2.9m(płaski dach) w rogu działki czyli w granicy dwóch działek sąsiadujących?(działki niezabudowane)Działka 1200m2 , szerokość nie przekracza 16m z domem jednorodzinnym.Chodzi mi o budowę na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.07.2016 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 witam, powołując się na Prawo Budowlane : ............mogę wybudować podpiwniczony budynek gospodarczy o wymiarach 5.4x5.4m i wysokości 2.9m(płaski dach) w rogu działki czyli w granicy dwóch działek sąsiadujących? Chodzi mi o budowę na zgłoszenie. Problem jest w tym: PB art.29.1.2: wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Brak jest w PB definicji "budynku parterowego", o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 lit. a i pkt 2, jednakże utrwalone w języku polskim oraz w budownictwie i orzecznictwie, potoczne rozumienie słowa "parter" tłumaczyć trzeba jako pierwszą kondygnację nadziemną, stanowiącą poziom, na którym znajduje się główne wejście do budynku. Mając na uwadze powyższe, budynek podpiwniczony może być uznany jako budynek 2 kondygnacyjny (w większości urzędów tak to interpretują)- czyli nie może być budowany na zgłoszenie. Oczywiście przy założeniu, że podpiwniczenie ma więcej niż 2m wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts