Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar otworów pod drzwi, a ościeżnica.

Recommended Posts

Witam.

Ogólnie znam zasady wykonywania otworów pod drzwi.

Jednak mam pytanko, otóż są drzwi 80, a do tego trzeba ościeżnice. Teraz wymiar drzwi z ościeżnicą np. wychodzi 95 cm.

Teraz otwór robię pod drzwi 80cm - około 86-90 cm czy otwór pod wymiar z ościeżnicą 95cm - około 101-105 cm ?

Jeśli masz podany wymiar 846 to jest on najprawdopodobniej dla "80tek" i nie zawiera luzów potrzebnych na zawiasy i sam montaż. Dla tego konkretnego przypadku idealny otwór jest w granicach 88-90 cm

Wczoraj rozmawiałem z sąsiadem w tej sprawie jakie otwory robić dla drzwi (zajmuje się on zawodowo montażem) i dla drzwi 80, otwór 88, dla 70 otwór 78, przy tej szerokości bez problemu zamontuje się 90% drzwi dostępnych na naszym rynku, podał też mi przykłady drzwi gdzie te otwory muszą być inne, ale to niewielki procent tego co się sprzedaje.

Sprawa się na tyle komplikuje że występuje 2 rodzaje ościeżnic stałe i regulowane.Do ościeżnic regulowanych dla drzwi 80 potrzebujemy ok 88 cm(z luzem montażowym) a dla ościeżnicy stałej 93 cm z luzem.Ta informacja zawsze zawarta jest w każdym katalogu producentów drzwi.Ludzie kupujcie drzwi w marketach które rozlecą się za rok lub podczas montażu a obsługa sprzedażowa jest na poziomie "som źwi pakować na wózek?".

W sklepie płacisz za jakość drzwi, za doradztwo techniczne i za obsługę posprzedażową.Nie koniecznie muszą to być drzwi za 1000 zł można kupić fajne skrzydło za 300 zł do tego ościeżnicą stała ok 130 lub regulowana od 200 do 300 zł.

A sąsiad montujący drzwi to może dobry monter ale doradca kiepski.Żadnej filozofii nie ma, wystarczy zabrać jakikolwiek katalog Porty, Drę czy Polskone i tam są tabelki z wymiarami.

Edytowane przez maciuspala

Nie do końca sie zgodze z tymi różnicami miedzy marketem a sklepem. Drzwi z marketu za 300zł praktycznie niczym się nie różnią od tych za 400-500 ze sklepu. W sklepie jest tylko marża wyższa bo sprzedają kilkadziesiat sztuk na tydzien a w markecie kilkaset. Zresztą czym one mają sie różnić? Płyta ta sama, okleina ta sama, czasem nawet ta sama fabryka... W mieszkaniu miałem jedne z najtańszych drzwi przez 8 lat i nic im nie było.

Wracając do tematu otwór szeroki na 90 i większość drzwi dopasujesz, czy to z regulowaną czy stałą ościeznicą. Zresztą w wiekszości projektów budowlanych otwory wewnętrze są zwymiarowane własnie na 90-91cm.

Tutaj przykład:

http://www.czajkadrzwi.pl/drzwi,wymiary

Edytowane przez dwiecegly

W marketach raczej nie ma skrzydeł wartych 400-500zł. A jak bywają takie typowo katalogowe to są w cenie racjonalnej (sprawdzałem kiedyś dokladnie popularną markę - było ok 10% rabatu gdy przeciętny sklep tyle daje na starcie).

W marketach dominują za to tanie skrzydła - z przedziału cenowego 200-300zl. Sprzedawnae taniej są robione specjalnie dla marketów i nie jest to ta sama płyta - często jest cieńsza. Nie łudźmy się- market potrzebuje maksymalnie taniego produktu (musi wygrać nie tylko ze specjalistycznymi salonami ale i innymi marketami) i z racji dużej skali zamówien taki dostaje.

Mozesz podać przykład drzwi "markowych"w sklepie które można kupic za 400-500zł? Teoretycznie można tylko że producenci dojeżdzają nas ceną za ościeżnice która potrafi kosztować prawie drugie tyle i zamiast założonych 400zł wychodzi prawie 1000zł. W markecie można kupić bardzo podobne drzwi za 400zł z ościeżnicą.

Bardzo chciałbym poznać te znaczące różnice bo porównywałem płytę i była identyczna, okleiny identyczne. Producent inny ale badźmy szczerzy, jak plyta ta sama to już samo docięcie i rama to juz żadna filozofia. Zresztą wizualnie możemy przecież obejrzeć co kupujemy i czy jest łądnie spasowane.

Oczywiście mogą być słabsze zawiasy, szyby itp ale czy ktoś słyszał żeby sie komuś z tym coś stało nawet w najtanszych drzwiach z marketu ? Ja nie.

Przed chwilą opisałem temat ościeżnicy w kontekście ceny:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191436-DRZWI-WEWN%C4%98TRZNE-pomoc-w-wyborze-producenci-materia%C5%82y&p=7210528#post7210528

Odnośnie porównania : ja to biorę zawsze "na wagę". Na codzień sam noszę drzwi, także swoją skalę już mam. Ale to moje wrażenia.

Wczoraj widziałem "drzwi" z marketu budowlanego (3 mies. temu mialem propozycję by je montować). Dziś wyglądają tak, że nadają się do wymiany (popuchnięte - już widać odznaczającą się grubszą ramkę z mdf - okleina i płyta wyrównująca jest tak cienka, że nie ma możliwości zniwelowania pracy materiału. No i są zniszczone - zadrapania, zachlapania, nie zamykają się (to już kwestia odpowiedniej do ceny jakości montażu).

A wszystko niby takie samo. Żadna filozofia.

Kwestia tego co to za market i co to za konkretne drzwi. Mozna kupic tez takie za 150zł. Te które porównywałem za ok 300zl, nie rożniły sie jesli chodzi o budowe od tych sklepowych "markowych".

Który markowy producent sprzedaje oscieżnice za 100-150zl ? nawet stałą ?

Wchodzę np na Intenso (raczej tanszy producent) i ościeżnice kosztuja od 300 do 500zł.

Edit. Stale mają od 180zł no ale mało kto wstawia stałe ościeznice.

Ościeżnica Porta MINIMAX 6 lub 10cm. Bez problemu sprzedam legalnie za mniej niż 150zł (z fakturą i VAT 23%).

Szokująca różnica polega na tym, że w markecie widzisz cenę po maksymalnych rabatach, a w przypadku sklepów porównujesz ceny katalogowe.

Ościeznica regulowana - Polskone, ew. Verte - w przeciętnym sklepie kupisz spokojnie od 220zł (brutto z VAT 23% - podaję tak jak w markecie). Ościeżnica Porta System - niby taka sama - ale już z płyty wiórowej a nie mdf - droższa ok 30zł.

A teraz weź pod uwagę że sklep sprzeda to z montażem jako usługę na Vat 8%. Pewnie rabat da mniejszy, bo zwrot kasy dostanie ze skarbowego za 3 miesiące. Doliczając koszty wstawienia - wyjdzie podobnie.

Oczywiście każda pliszka swój ogonek chwali i ja - jako osoba prowadząca legalną działalność gospodarczą - przedstawiam swój punkt widzenia.

Ty zrobisz jak uważasz.

Kwestia tego co to za market i co to za konkretne drzwi. Mozna kupic tez takie za 150zł. Te które porównywałem za ok 300zl, nie rożniły sie jesli chodzi o budowe od tych sklepowych "markowych".

Który markowy producent sprzedaje oscieżnice za 100-150zl ? nawet stałą ?

Wchodzę np na Intenso (raczej tanszy producent) i ościeżnice kosztuja od 300 do 500zł.

Edit. Stale mają od 180zł no ale mało kto wstawia stałe ościeznice.

Płyta mdf ma kilka gęstości. Na oko wyglądają tak samo, ale wytrzymałością się różnią . Tanie płyty karton-gips produkowane dla marketów mają niższą granicę zgniotu niż ich droższe odpowiedniki co powiedział mi kiedyś człowiek mający do czynienia z ich produkcją i o czym namacalnie przekonała się podczas remontu moja koleżanka. Nie zawsze to co dobre jest drogie, ale to co tanie prawie zawsze jest krótkoterminowe. Możesz kupić najdroższe dżinsy o kiepskiej gramaturze i tanie o gęstym splocie. Tylko przed zakupem musiałbyś znać parametry techniczne materiału . Markety to nie instytucje dobroczynne i na pewno nie schodzą z marży abyś Ty miał dobrze tylko wymuszają na dostawcach niską cenę, a dostawca szuka sposobu co tu zrobić aby odpowiednio zarobić. Taki prosty przykład sprzed kilkunastu dni. Sąsiad poszedł do wielobranżowego sklepu na osiedlu zapytać o cenę farby. Oczywiście wydała się mu wysoka i pojechał do marketu oddalonego o 7 km, a tam niespodzianka, bo osiedlowy budowlaniec był o 14 złotych tańszy na 2 puszkach. To samo u nas. Klient był zainteresowany Arco, w markecie znalazł je w cenie 15% niższej niż oferta z katalogu. Oczywiście cena dotyczyła tylko skrzydła, bo ościeżnica w cenie katalogowej. Daliśmy rabat, dodali montaż i na 11 sztukach był o 990 złotych do przodu niżby kupił je w markecie i zlecił montaż firmie, która robiła mu remont i na montaż nie dałaby mu żadnej gwarancji , bo przecież dlatego, że bez rachunku to niby taniej.

Nie do końca rozumiem skąd ta wielce napięta dyskusja. Wiadomo, że coś co jest tańsze musi zawierać jakieś "oszczędności" na jakości lub ilości materiału.

Co do samych wymiarów - nie szybciej będzie przedzwonić do marketu i zapytać o dokładny wymiar ościeżnicy dla drzwi 70, 80 oraz 90 po zewnątrz. Do tego dodasz sobie luz montażowy po jakieś 10-15mm na stronę i masz gotowe rozwiązanie. Nikt z pamięci Ci nie powie ile daje się otworu pod skrzydło 70cm.

...

Co do samych wymiarów - nie szybciej będzie przedzwonić do marketu i zapytać o dokładny wymiar ościeżnicy dla drzwi 70, 80 oraz 90 po zewnątrz...

Optymista jesteś. Chodzę czasem po marketach, oglądam ich ofertę i czasem coś mi wpadanie w ucho.. ale nigdy jeszcze nie trafiłem na fachowego doradcę..

Racja - w większości można usłyszeć ciekawe teorie rodem z filmów SF. Niemniej miarką chyba potrafią się posługiwać. Zmierzenie największego wymiaru nadproża w ościeżnicy nie przekracza zdolności przeciętnego człowieka. Oczywiście trzeba chęci do tego.

Druga rzecz - nie ma drzwi no-name w marketach. Zawsze jest jakieś oznaczenie. Choćby drewniane Kornik. Mini producent co robi masę rzeczy z drewna, ale swoją stronę ma, wymiary drzwi ma, telefon do kogoś z tej firmy na stronie jest. Można ogarnąć temat - trzeba chcieć.

Dobra to może inaczej, otwór pod ościeżnice robię na podstawie "wymiar drzwi z ościeżnicą" prawda :) ?

Bo w większości poradnikach "jaki zrobić otwór pod drzwi" jest:

-dla drzwi 70 robimy 76-80 cm

-dla drzwi 80 robimy 86-90 cm

itd.

Wiem że można to zmierzyć wszystko pójść do sklepu, aczkolwiek chcę to wiedzieć.