Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt Pompy Ciepła

Sparrow2

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie nerwowego poszukiwania źródła ciepła.

Biorę pod uwagę Ekogroszek, elektryczne ogrzewanie oraz PC.

Interesuje mnie ile muszę wydać na całą instalację gotową do wpięcia podłogówki aby działał :) . System podłogowy wykonam samodzielnie.

Dane budynku:

160m2- Ocieplenie ścian -wełna 15cm, Dach 30cm wełny, Posadzka w domu 30cm styro.

Ściany ze starej cegły jest to adaptacja budynku. Takie ocieplenie wydaje mi się optymalne.

Nie chce szczegółowych wycen. Interesuje mnie niezbyt skomplikowany system. Niestety dla mnie liczy się każdy grosz.. Zresztą jak większości osób budujących ;)

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_1*
skoro to grzanie podłogowe to już jest z górki , najdroższa wiadomo pompa ciepła , instalacja pewnie ze 25 tys nie zejdzie , groszek dobry kocioł to około 7-8 tys , ja też od zeszłego roku remontuję i też robiłem podłogówkę około 90m2 kosztowało mnie to około 5 tys łacznie z wylewkami reszta to kocioł 3 tys bojler zawory rury i zamkło się to w 10 tys ale sam to robiłem , też myślę nad pompą ciepła tylko sęk w tym aby to było jako tako opłacalne to musiałbym utrzymywać temp około 20-21 st a to nie wchodzi w rachubę bo baba musi mieć 23-25 st więc innej możliwości tańszej od węgla nie widzę , chyba że dwa metry styropianu na ściany ale na dekiel jeszcze mi nie padło , jak stanieją PC oraz prąd to dlaczego nie bo co wygoda to wygoda ale na chwilę obecną nie widzę takiej potrzeby

skoro to grzanie podłogowe to już jest z górki , najdroższa wiadomo pompa ciepła , instalacja pewnie ze 25 tys nie zejdzie , groszek dobry kocioł to około 7-8 tys , ja też od zeszłego roku remontuję i też robiłem podłogówkę około 90m2 kosztowało mnie to około 5 tys łacznie z wylewkami reszta to kocioł 3 tys bojler zawory rury i zamkło się to w 10 tys ale sam to robiłem , też myślę nad pompą ciepła tylko sęk w tym aby to było jako tako opłacalne to musiałbym utrzymywać temp około 20-21 st a to nie wchodzi w rachubę bo baba musi mieć 23-25 st więc innej możliwości tańszej od węgla nie widzę , chyba że dwa metry styropianu na ściany ale na dekiel jeszcze mi nie padło , jak stanieją PC oraz prąd to dlaczego nie bo co wygoda to wygoda ale na chwilę obecną nie widzę takiej potrzeby

ja w zimie na swojej PC tłukłem 21 stopni a i tak w pomieszczeniach miałęm 23-25 stopni :p

Krzywa to jest po to aby ją ustawić i nie biegać do pieca by ustawiać przesunięcie :-D

tak aby w ciepłe dni nie było za ciepło a w zimne za zimno :-)

oj tam, jak będę w kotłowni to zerknę jak mam ustawione :p

i wtedy napiszę :p

teraz tylko chłodzi i robi CWU :p więc nie zaglądam tam zbyt często....

Czyli nie jest realne PC za ok 20tyś.

Łudziłem się, że coś się zmieniło jak wcześniej się interesowałem PC.

Pozdrawiam

A wiesz jakie masz zapotrzebowanie na moc grzewczą? My mamy np w ofercie urządzenie Vitocal 200-S

Pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW, zasilanie 230 V:

• temperatura wody grzewczej: do 55°C
  • o modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 1,3-7,7 kW
  • typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń
  • łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200
  • z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby
  • z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F

Cena netto: 17 460 PLN

Jak chcesz dobrac inne urządzenie dla wprowadzonych parametrów Twojego obiektu przetestuj nasz konfigurtor TUTAJ

W razie pytań - jestem do dyspozycji!

Nie podam ocz bo budynek będzie dopiero projektowany.

Dla tego zbieram oferty.

Instalacja podłogowa osobno.

Interesuje mnie całość aby tylko wpiąć do podłogówki i mam już grzać...

Pozdrawiam

ale wiesz ze bez OZC proponowane Tobie PC będzie najprawdopodobniej przewymiarowane lub niedowymiarowane?

jeśli w cenę nie wliczasz podłogówki, tylko samą PC z kotłownią, to za 20k znajdziesz bez większego problemu powietrzne pc

z gruntowymi w tej cenie będzie większy problem, bo dochodzi DZ

ale jak poszukasz, szczególnie znając moc potrzebnej PC (z OZC) to powinieneś znaleźć, albo z koszami, albo płaskie, albo z płotem a moze nawet i odwiertami :)

tylko musisz wiedzieć jaką moc potrzebujesz - wiadomo że pc o mocy np. 15kW będzie znacznie droższa niż ta o mocy 5kW :p

Nie podam ocz bo budynek będzie dopiero projektowany.

Dla tego zbieram oferty.

Instalacja podłogowa osobno.

Interesuje mnie całość aby tylko wpiąć do podłogówki i mam już grzać...

Pozdrawiam

Jeśli zbierasz oferty - zapytaj nas o bezpłatna wycenę. Zadaj pytanie ofertowe TUTAJ

To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje, a może pomoże :)

Pozdrawiam!

Viessmann ci napisał taką ofertę? Mało prawdopodobne

To cena razem z podłogówką i poziomym DZ, ale nic nie jest wyszczególnione, tylko podzielone na 8% i 23% VAT więc nie jestem w stanie napisać ile za samą instalację PC.

Oferta z 30-10-2013 przy czym podłogówka jaką zaoferowali na całości to byłoby maksymalnie 80 m2.

Jak nie wierzysz, to spróbuje wstawić na forum

To cena razem z podłogówką i poziomym DZ, ale nic nie jest wyszczególnione, tylko podzielone na 8% i 23% VAT więc nie jestem w stanie napisać ile za samą instalację PC.

Oferta z 30-10-2013 przy czym podłogówka jaką zaoferowali na całości to byłoby maksymalnie 80 m2.

Jak nie wierzysz, to spróbuje wstawić na forum

Oferta z 2013 roku.... no niestety nie brałbym jej jako obowiązującą jeszcze do dziś. Poza tym, przez te trzy lata sporo zmieniło się np w powietrznych pompach ciepła, o które również możesz zapytać naszych doradców. Są one coraz bardziej wydajne i nie potrzebują kosztownego dolnego źródła.

Radzę zaktualizować ofertę i przeanalizować kilka wariantów.

Pozdrawiam!