katze750 19.07.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Witam wszystkich! Biorę się za wykończenie domu piętrowego murowanego, a w zasadzie samej góry i nie wiem, jak zabrać się za strop drewniany, każdy fachowiec mówi co innego :? Ogólnie jest to stary dom, w którym podczas wymiany dachu na blachodachówkę zostało dostawione piętro. Dół pustak, szczelina, cegła a piętro suporex, całość ocieplona styropianem 5cm. Na piętrze mam tylko ściany działkowe, poddasze będzie nieużytkowe więc zamierzam wykonać strop drewniany i tu największy problem, jakie wybrać belki? Wymiary domu to 8,6x9,7m, fachowiec podpowiada mi, że belki 8x20 będą wystarczające, inny twierdzi, że powinny być co najmniej 10x20 o długości 5m, które będę łączył na środkowej ścianie na zakładkę. Rozstaw 83cm, albo 62cm (by bez ucinek układać osb3) Na belki folia paroizolacyjna i osb3 20cm, a pod belkami pianka pur i sufit podwieszany z regipsów. Czy taka konstrukcja jest prawidłowa? Przeczytałem masę wątków i mam mętlik w głowie.., Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i pomoc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 19.07.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Nie można kłaść belek na ścianie działowej tak bez zastanowienia. Do takiego czegoś przydałby się projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts