mmaarcin 19.07.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Wiem, że o gruntowaniu już trochę było...ale, czy gruntowanie ściany z tynkiem c-w a gipsowym czymś się różni (chodzi mi o rodzaj gruntu)Docelowo będę malował ściany tikurillą mat 7 i chciałem zagruntować ich farbą gruntującą optiva primer, lecz to trochę droga sprawa.Jaki rodzaj gruntu/farby gruntującej na tynk c-w szanowni forumowicze byście polecili?Aha, będzie to pierwsze malowanie.[h=3][/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.07.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 To co zaleca producent... w innym wypadku nie masz żadnej gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 18.08.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Szanowny Panie, rzeczywiście, najlepiej wykorzystać farbę gruntującą/podkładową dedykowaną przez producenta farby nawierzchniowej, której będziemy później używać. Na tynki cementowo-wapienne i gipsowe można stosować te same grunty. Istotne, aby wcześniej dokładnie odpylić powierzchnię. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.08.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 ERŚ: ja rozumiem że grunty są do wszystkiego, tylko o ile mnie moja skromna wiedza nie myli to "chłonność" i w ogóle "parametry" tynku c/w regulujemy sobie ilością cementu, wapna / ciasta wapiennego i wypełniacza. A to oznacza że może być jak dzwon - jeśli warunki pozwalają, albo dużo słabszy bo warunki są inne, a to oznacza konieczność dostosowania impregnatu do tynku a nie stosowania do wszystkiego jak leci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 27.09.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 ERŚ: ja rozumiem że grunty są do wszystkiego, tylko o ile mnie moja skromna wiedza nie myli to "chłonność" i w ogóle "parametry" tynku c/w regulujemy sobie ilością cementu, wapna / ciasta wapiennego i wypełniacza. A to oznacza że może być jak dzwon - jeśli warunki pozwalają, albo dużo słabszy bo warunki są inne, a to oznacza konieczność dostosowania impregnatu do tynku a nie stosowania do wszystkiego jak leci... Szanowny Panie, oczywiście, dobór preparatu gruntującego do rodzaju podłoża ma istotne znaczenie dla powodzenia prac wykończeniowych. W przypadku luźniejszych, słabiej związanych powierzchni, a także tynków gipsowych, które są bardziej chłonne, można, przed naniesieniem emulsji podkładowej, zastosować grunt głęboko penetrujący. Pozdrawiam serdecznie, E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.09.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Tynki gipsowe i cementowo - wapienne (plus wszelkie wariacje w temacie, nawet czysto cementowe i czysto wapienne) to kilka różnych rzeczy. Da się zrobić mieszankę gipsowo cementową, z niewielkim udziałem tego ostatniego o nasiąkliwości ca. 1,2 %... ale to cholernie wysoka szkoła jazdy i zasadniczo poza zasobnością portfeli większości pytających.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts