Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk c-w czym zagruntować przed pierwszym malowaniem?

Recommended Posts

Wiem, że o gruntowaniu już trochę było...ale, czy gruntowanie ściany z tynkiem c-w a gipsowym czymś się różni (chodzi mi o rodzaj gruntu)

Docelowo będę malował ściany tikurillą mat 7 i chciałem zagruntować ich farbą gruntującą optiva primer, lecz to trochę droga sprawa.

Jaki rodzaj gruntu/farby gruntującej na tynk c-w szanowni forumowicze byście polecili?

Aha, będzie to pierwsze malowanie.

[h=3][/h]

• 4 weeks później...

Szanowny Panie,

rzeczywiście, najlepiej wykorzystać farbę gruntującą/podkładową dedykowaną przez producenta farby nawierzchniowej, której będziemy później używać. Na tynki cementowo-wapienne i gipsowe można stosować te same grunty. Istotne, aby wcześniej dokładnie odpylić powierzchnię.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

ERŚ: ja rozumiem że grunty są do wszystkiego, tylko o ile mnie moja skromna wiedza nie myli to "chłonność" i w ogóle "parametry" tynku c/w regulujemy sobie ilością cementu, wapna / ciasta wapiennego i wypełniacza. A to oznacza że może być jak dzwon - jeśli warunki pozwalają, albo dużo słabszy bo warunki są inne, a to oznacza konieczność dostosowania impregnatu do tynku a nie stosowania do wszystkiego jak leci...

• 1 month później...
ERŚ: ja rozumiem że grunty są do wszystkiego, tylko o ile mnie moja skromna wiedza nie myli to "chłonność" i w ogóle "parametry" tynku c/w regulujemy sobie ilością cementu, wapna / ciasta wapiennego i wypełniacza. A to oznacza że może być jak dzwon - jeśli warunki pozwalają, albo dużo słabszy bo warunki są inne, a to oznacza konieczność dostosowania impregnatu do tynku a nie stosowania do wszystkiego jak leci...

Szanowny Panie,

oczywiście, dobór preparatu gruntującego do rodzaju podłoża ma istotne znaczenie dla powodzenia prac wykończeniowych. W przypadku luźniejszych, słabiej związanych powierzchni, a także tynków gipsowych, które są bardziej chłonne, można, przed naniesieniem emulsji podkładowej, zastosować grunt głęboko penetrujący.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Tynki gipsowe i cementowo - wapienne (plus wszelkie wariacje w temacie, nawet czysto cementowe i czysto wapienne) to kilka różnych rzeczy. Da się zrobić mieszankę gipsowo cementową, z niewielkim udziałem tego ostatniego o nasiąkliwości ca. 1,2 %... ale to cholernie wysoka szkoła jazdy i zasadniczo poza zasobnością portfeli większości pytających....