Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie studni kręgowej

Recommended Posts

Witam,

Czy zna ktoś jakąś profesjonalną firmę, która dokona czyszczenia studni kręgowej w Szczecinie? Głębokość około 7-8m. Obecnie w studni woda jest, ale nie jest pobierana.

Za wszelkie info będę wdzięczny. Chciałem się za to zabrać sam, ale jak poczytałem to proces łatwy nie jest.

Mój sąsiad czyścił zamuloną studnię w ten sposób, że do studni wstawili dużą pompę szlamową która pompowała cały czas w ten sposób, by utrzymać poziom 5cm. Do tego Karcherem (myjką) "upłynniali" zalegającą glinę. Pompa odpompowywała wodę zmieszaną z gliną na przyczepę wyłożoną geowłókniną. Zeszło im we dwóch kilka godzin, ale firma wyceniła to na 3000 pln więc byli szczęśliwi że wyszło tak tanio. Pewnie sporo zależy od gliny/piasku jaka zalega w studni.

Witam ponownie.

Moja studnia jest made in Germany więc swoje lata ma. Co prawda nie schodziłem do niej i nie sprawdzałem, ale sądząc po innych wykopach na działce jest tam piasek nie glina. Z racji tego, ze obecnie nie pobierana jest woda z tej studni to pewnie jest tam spora warstwa szlamu. Jak nikogo do tego nie znajdę to będę musiał sam się za to zabrać...

Jeśli studnia ma 100 lat, to sprawdź koniecznie jej stan przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac. Słyszałem o przypadku, w którym taka przedwojenna studnia zawaliła się po odpompowaniu wody.

Poza tym pamiętaj, że w studni mogą zalegać gazy - kilka lat temu nieopodal Oświęcimia był wypadek, w którym zginął zięć i teść. Jeden zszedł i stracił po chwili przytomność, po czym drugi chciał mu pomóc i...

A co do tego co tam jest, to woda czasem przynosi najdrobniejsze cząstki, które osiadają. Wtedy nie ma znaczenia co jest wokół studni, bo i tak zostanie zamulona najdrobniejszymi frakcjami.