nadia92 20.07.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witajcie. Za niedługo będę się przymierzać do kupna działki i budowy domu. Potrzebuję porad w kwestii ogrzewania. Nie wiem jeszcze nic konkretnego poza tym, że chciałabym zbudować dom szkieletowy, wielkości ok. 60m^2 - na parterze wiatrołap + salon + otwarta kuchnia + łazienka, na poddaszu sypialnia + garderoba + łazienka (nie planuje dzieci). W domu będę mieszkać sama, mój partner pracujący w innym mieście będzie tam przebywał od czasu do czasu. Posiadam dość sporą gromadkę zwierzaków dlatego ze względu na zapachy będę chciała zamontować rekuperator. Chciałabym również mieć kominek w którym mogłabym palić stale w niektóre weekendy, a w tygodniu rano przed pracą i po pracy. Jednak nie mogę opierać ogrzewania tylko na kominku ze względu na to, że w domu będą zostawać zwierzaki, a więc temperatura musi być stała kiedy mnie nie będzie - zarówno przez kilka-kilkanaście godzin gdy będę w pracy, jak i wtedy gdy będę wyjeżdżać np. na weekend czy tydzień lub dwa urlopu. Czy moglibyście polecić mi alternatywne ogrzewanie, które będzie przede wszystkim automatyczne, niezawodne i opłacalne biorąc pod uwagę to, że będzie wykorzystywane sporadycznie (stale przez ok. 1-3 tygodnie w roku, a w ciągu dnia przez co najwyżej kilka godzin dla podtrzymania temperatury). Pisząc opłacalne mam na myśli koszty podłączenia instalacji, urządzeń, serwisu oraz samego ogrzewania. Napiszcie mi też proszę czy da się wykorzystać rekuperator do rozprowadzania ciepła wytwarzanego przez kominek po całym domku? Czy będą konieczne osobne instalacje? I jak rozwiązać problem podgrzewania wody? Czy jest tutaj ktoś kto w podobny sposób ogrzewa mały domek kanadyjski (kominek + ogrzewanie alternatywne) i mógłby mi napisać jak to rozwiązał oraz ile kosztuje go to w skali roku? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.07.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Jak już ma być kominek to zainstaluj na pellet (spala pellet i drewno, sam się rozpala, sam wygasza, sam pilnuje zadanej temp.). Może być w wersji aqua i grzać wodę w zasobniku. Autonomia palenia kilka dni, może być samoistnym systemem grzewczym w domu. Na dole ogrzeje szybą, na górze można rozprowadzić DGP. Drugie rozwiązanie to pompa ciepła powietrze - powietrze plus zasobnik na CWU na prąd w taniej taryfie. Lepiej nie łączyć rekuperacji i DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.07.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witajcie. Za niedługo będę się przymierzać do kupna działki i budowy domu. Potrzebuję porad w kwestii ogrzewania. Nie wiem jeszcze nic konkretnego poza tym, że chciałabym zbudować dom szkieletowy, wielkości ok. 60m^2 - na parterze wiatrołap + salon + otwarta kuchnia + łazienka, na poddaszu sypialnia + garderoba + łazienka (nie planuje dzieci). W domu będę mieszkać sama, mój partner pracujący w innym mieście będzie tam przebywał od czasu do czasu. Posiadam dość sporą gromadkę zwierzaków dlatego ze względu na zapachy będę chciała zamontować rekuperator. Chciałabym również mieć kominek w którym mogłabym palić stale w niektóre weekendy, a w tygodniu rano przed pracą i po pracy. Jednak nie mogę opierać ogrzewania tylko na kominku ze względu na to, że w domu będą zostawać zwierzaki, a więc temperatura musi być stała kiedy mnie nie będzie - zarówno przez kilka-kilkanaście godzin gdy będę w pracy, jak i wtedy gdy będę wyjeżdżać np. na weekend czy tydzień lub dwa urlopu. Czy moglibyście polecić mi alternatywne ogrzewanie, które będzie przede wszystkim automatyczne, niezawodne i opłacalne biorąc pod uwagę to, że będzie wykorzystywane sporadycznie (stale przez ok. 1-3 tygodnie w roku, a w ciągu dnia przez co najwyżej kilka godzin dla podtrzymania temperatury). Pisząc opłacalne mam na myśli koszty podłączenia instalacji, urządzeń, serwisu oraz samego ogrzewania. Napiszcie mi też proszę czy da się wykorzystać rekuperator do rozprowadzania ciepła wytwarzanego przez kominek po całym domku? Czy będą konieczne osobne instalacje? I jak rozwiązać problem podgrzewania wody? Czy jest tutaj ktoś kto w podobny sposób ogrzewa mały domek kanadyjski (kominek + ogrzewanie alternatywne) i mógłby mi napisać jak to rozwiązał oraz ile kosztuje go to w skali roku? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi Witaj, a jesteś przekonana do tego kominka? Nie wolałabyś jednego źródła ciepła, bezobsługowego i taniego w eksploatacji? Pytanie też takie, czy masz podłącze gazowe? Rozważałaś kocioł gazowy? A może jeszcze tańsze w eksploatacji pompy ciepła powietrza woda? Masz już projekt tego obiektu? zapotrzebowanie na ciepło? Łatwiej byłoby dobrać moc i ewentualny model urządzenia. Jak masz konkretne pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 20.07.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Mam dom szkieletowy tyle że 100m2 większy. Dobrze ocieplony. Zeszłą zimę grzałam tylko malutkim kominkiem - 7 Kwi po wrzuceniu 9 brykietów trzymał ciepło do rana, tzn rano, po 7 godzinach, przy -15, jeszcze się żarzyło. Nie mam rozprowadzenia ciepła, tylko jedną rureczkę idącą pionowo i wypuszczającą ciepłe powietrze tuż nad podłogą pierwszego piętra. Wystarcza na ogrzanie 80m2 pierwszego piętra w każdy kącie. Mam rekuperator. I mam grzejniki elektryczne, konwektorki, których nie odpaliłam, bo nie było potrzeby.Obecnie nie zamontowałabym grzejników, tylko kilmatyzator z funkcją grzania , dwie jednostki na dole i na górze, bo tyle by wystarczyło. Poprzednio odrzuciłam pomysł z klimatyzatorem, bo nie chciałam w każdym pokoju jednostek wewnętrznych. Teraz, po czasie wiem już, że wystarczyłoby po jednej na korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.07.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witaj, a jesteś przekonana do tego kominka? Nie wolałabyś jednego źródła ciepła, bezobsługowego i taniego w eksploatacji? Pytanie też takie, czy masz podłącze gazowe? Rozważałaś kocioł gazowy? A może jeszcze tańsze w eksploatacji pompy ciepła powietrza woda? Masz już projekt tego obiektu? zapotrzebowanie na ciepło? Łatwiej byłoby dobrać moc i ewentualny model urządzenia. Jak masz konkretne pytania - służę pomocą! Gaz do tak małego domu z małym zapotrzebowaniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia92 20.07.2016 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedzi ProStaś niestety kominki na pellet totalnie mi się nie podobają... Marzy mi się kominek w starym stylu, a te na pellet wyglądają hm... jak nowoczesne, metalowe pudła Chociaż rzeczywiście mogłyby być dobrym wyjściem gdyby nie ten wygląd. A czy pompa ciepła powietrze z zasobnikiem to nie będzie dość drogie rozwiązanie biorąc pod uwagę to, że będę przez większość czasu korzystać z wody sama zwykle tylko rano i wieczorem? Czy nie taniej byłoby zamontować np. grzejniki elektryczne (albo pompę bez zasobnika - nie wiem co taniej wyjdzie? podobno pompa ciepła to w całości z instalacjami kilkadziesiąt tysięcy...) i podgrzewacze przepływowe do wody? Bo chyba nie ma sensu grzać całego zapasu wody w zasobniku przez całą dobę? I jeszcze tak mi się nasunęło, że chcąc ogrzewać dom pompą będę musiała przeznaczyć trochę miejsca na dole na dodatkowe pomieszczenie, a to też pewnie zwiększy trochę koszt domu (dodatkowe ściany, drzwi). Poza tym z tego co wyczytałam pompa ogrzewa dom do temperatury ok. 21-22st - to prawda? Dla mnie minimum to jednak 24-25, wtedy czuję się idealnie. No i pompa nie działa lokalnie, czyli przeważnie niepotrzebnie będzie mi ogrzewać górę na której nikogo nie będzie. Byłabym wdzięczna za podesłanie jakiegoś porównania grzejników elektrycznych i pompy ciepła biorąc pod uwagę koszty urządzeń, instalacji itd. oraz to kiedy i czy w ogóle koszt zainstalowania pompy by się zwrócił W sumie to nie myślałam o rekuperacji i DGP tylko o tym czy rekuperator sam w sobie nie mógłby rozprowadzać ciepłego powietrza z salonu na górę... Konsultant Viessmann kominek muszę mieć koniecznie, bo jest to jedno z moich marzeń Szczerze powiedziawszy nie chciałabym się bawić w gaz. Mam uraz z dzieciństwa (zaczadzenie, pogotowie, wizyta w szpitalu...), a poza tym z tego co się zorientowałam instalacja gazowa w domu to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych plus coroczne przeglądy, psujące się piece i fachowcy którzy życzą sobie nieraz kilkaset złotych za pół godziny pracy Nawet przy niskich kosztach gazu, przy tej wielkości domu inwestycja zwróci się pewnie za kilkanaście - kilkadziesiąt lat nawet jeśli będziemy porównywać to z ogrzewaniem prądem, a co dopiero drewnem + jakąś alternatywą na krótki czas. Na razie nie mam jeszcze wybranej działki Za rok kończę studia. Mam pewną pracę więc jestem teraz na etapie układania w głowie planów, przeliczania wszystkiego i zastanawiania się z czego muszę zrezygnować żeby zmieścić się w zdolności kredytowej Biorąc pod uwagę to ile czasu potrzebuję żeby zdecydować się chociażby na buty, to planowanie budowy domu wolę zacząć odpowiednio wcześnie Chciałabym wziąć kredyt od razu na działkę i dom, więc będę musiała działać błyskawicznie. enedue czyli kominek plus rekuperator powinny wystarczyć Klimatyzatory mają jednak jeden wielki minus - szumią... Nie wiem czy dałabym radę się do tego przyzwyczaić. Ale jeśli miałby działać przede wszystkim na dole gdy mnie nie będzie... Gorzej jeśli odechce mi się biegać z drewnem do kominka po pierwszym sezonie Poza tym z tego co wyczytałam im niższa temperatura na zewnątrz tym więcej prądu zużywają i tym szybciej mogą się popsuć. Podobno nie mogą też działać w temperaturze niższej niż -15... Edytowane 20 Lipca 2016 przez nadia92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 20.07.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Jak jest mniej niż -15, to jest jeszcze kominek, ale o ile nie mieszkasz w Suwałkach, to raczej nie często spotkasz się z taką temperaturą. To nie tak, że im niższa temperatura, to tym więcej prądu zużywają, raczej im wyższa, tym mniej. W najgorszym wypadku zużyją tyle co zwykły konwektor elektryczny. Mnie konwektory atlantica na cały dom 160 m2 kosztowały coś około 2 tys. W sumie 9 sztuk, nie liczę tutaj trzech drabinek łazienkowych. Są o tyle fajne, że mają sterowniki, jak cię w domu nie ma, to siedzą bezczynnie, a jak masz wrócić, to błyskawicznie grzeją. A temperatura w dobrze ocieplonym kanadyjczyku, mimo braku akumulacji, wcale tak bardzo nie spada. Tylko nie wiem, jak bardzo chcesz dom ocieplić, ja mam od 30 do 50 cm w ścianach, 45 w dachu i 28 w podłodze wiszącej - wybrałam taką, bo chciałam mieć minimalną akumulację. Jak robisz zwykły fundament albo płytę, to ja bym jednak zrobiła kable w wylewce na parterze i na górze lub tylko na dole i na na górze konwektory - bo lubisz ciepło, naładujesz w nocy, temperatury jakie podałaś są dla mnie nieco "piekielne" ja zaczynam konać już przy 20 w dzień, a o nocy nie ma co mówić, ma być zimno wręcz, bo inaczej źle śpię. No ale jak ty lubisz upał, to nie będziesz miała problemu z ładowaniem w nocy na taniej taryfie. Dlatego u mnie podłogówka odpadła, ale dla ciebie to chyba idealne rozwiązanie. Zasobnik na wodę jest dobrze ocieplony i nie ma dużych strat, więc nie grzejesz non stop. Poza tym - prosty sterownik i grzeje tylko w nocnej, tańszej taryfie. Przepływowy grzejnik wymaga dużej mocy chociażby, a za to się płaci. A i jeszcze jedno, szczególnie ważne w domach z małą akumulacją, czyli w kanadyjczykach właśnie - okna. Najbardziej grzeje i nagrzewa w lecie - od wschodu i zachodu. Naprawdę, myślę, że dla każdego - wręcz przesadnie. W zimie za to i tak nie ma słońca z tamtych kierunków, za to od zachodu masakrycznie wieje. Najfajniejsze są duże okna od południa - w lecie łatwo można je osłonić od stojącego wysoko słońca, a w zimie pięknie dogrzewają, u mnie rekord to było 3 stopnie w trzy godziny. I polecam jednak brykiet, a nie drewno. Drewno brudzi i wyłażą z niego pająki. Brykiet jest czyściutki, estetyczny, ładnie zapakowany i wygodny do użycia, dłuuugo się pali, a raczej żarzy i daje ciepło. Edytowane 20 Lipca 2016 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.07.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 . Przepływowy grzejnik wymaga dużej mocy chociażby, a za to się płaci. Płaci sie tylko raz, przy zamawianiu mocy przyłączeniowej, potem juz nie, niezaleznie od jej wielkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 21.07.2016 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) a może filia grzewcza Edytowane 21 Lipca 2016 przez jnow1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 21.07.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi ProStaś niestety kominki na pellet totalnie mi się nie podobają... Marzy mi się kominek w starym stylu, a te na pellet wyglądają hm... jak nowoczesne, metalowe pudła Chociaż rzeczywiście mogłyby być dobrym wyjściem gdyby nie ten wygląd. Przecież kominek możesz sobie zabudować wedle upodobań. Nawet w najstarszym stylu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.07.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Płaci sie tylko raz, przy zamawianiu mocy przyłączeniowej, potem juz nie, niezaleznie od jej wielkosci. To właśnie ma się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.07.2016 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi Konsultant Viessmann kominek muszę mieć koniecznie, bo jest to jedno z moich marzeń Szczerze powiedziawszy nie chciałabym się bawić w gaz. Mam uraz z dzieciństwa (zaczadzenie, pogotowie, wizyta w szpitalu...), a poza tym z tego co się zorientowałam instalacja gazowa w domu to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych plus coroczne przeglądy, psujące się piece i fachowcy którzy życzą sobie nieraz kilkaset złotych za pół godziny pracy Nawet przy niskich kosztach gazu, przy tej wielkości domu inwestycja zwróci się pewnie za kilkanaście - kilkadziesiąt lat nawet jeśli będziemy porównywać to z ogrzewaniem prądem, a co dopiero drewnem + jakąś alternatywą na krótki czas. Na razie nie mam jeszcze wybranej działki Za rok kończę studia. Mam pewną pracę więc jestem teraz na etapie układania w głowie planów, przeliczania wszystkiego i zastanawiania się z czego muszę zrezygnować żeby zmieścić się w zdolności kredytowej Biorąc pod uwagę to ile czasu potrzebuję żeby zdecydować się chociażby na buty, to planowanie budowy domu wolę zacząć odpowiednio wcześnie Chciałabym wziąć kredyt od razu na działkę i dom, więc będę musiała działać błyskawicznie. To może ogrzewanie elektryczne, czyli pompa ciepła powietrze woda? Bez odwiertów i konieczności wykonywania kosztownych dolnych źródeł, a urządzenie bezpieczne i bezobsługowe.... Do tego ewentualnie kiedyś w przyszłości instalacja fotowoltaiczna? Pompa ciepła + rekuperacja - również ciekawe połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.07.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 To właśnie ma się zmienić. Od kiedy, podaj zródło tych informacji, oczywiscie mówimy o taryfach tzw. bytowych czyli Gxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts