Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gree U Crown w praktyce

ProStaś

Recommended Posts

Nie mogę znaleźć zdjęcia z jednostki wewnętrzej Midei tam czujnik był przed wymiennikiem ale nie był do niego przyczepiony, była jakaś odległość w mm od lameli na "specjalnym" uchwycie pewnie podobnie jak u Ciebie, czasem jest z przodu wymiennika widoczny zaraz po otwarciu obudowy, czasem jest u góry ale zawsze w miejscu gdzie ma wlecieć powietrze z pomieszczenia.

Co firma to obyczaj, jedni czyszczą kompleksowo inni udają że to robią.

Producent nie jest głupi, nie daje gwarancji 5 letniej na produkty, których nie jest pewien. Gree ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie mogę znaleźć zdjęcia z jednostki wewnętrzej Midei tam czujnik był przed wymiennikiem ale nie był do niego przyczepiony, była jakaś odległość w mm od lameli na "specjalnym" uchwycie pewnie podobnie jak u Ciebie, czasem jest z przodu wymiennika widoczny zaraz po otwarciu obudowy, czasem jest u góry ale zawsze w miejscu gdzie ma wlecieć powietrze z pomieszczenia.

Co firma to obyczaj, jedni czyszczą kompleksowo inni udają że to robią.

Producent nie jest głupi, nie daje gwarancji 5 letniej na produkty, których nie jest pewien. Gree ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

W moim chińskim klimatyzatorze ten czujnik jest na górze wymiennika, przyczepiony do plastikowej "płytki", która niby chroni go przed temperaturą od wymiennika. Edit, zrobiłem foto:

czujnik.jpg

czujnik2.jpg

U moich rodziców w U-Crown czujnik jest położony w połowie lameli i po prostu sobie wisi (a wcześniej, przed wizytą "drugiego" technika, był skitrany pomiędzy wymiennikiem a obudową i był zetknięty z lamelą). Edit, jest też foto u moich rodzicieli:

czujnik3.jpg

Przełożyć go ponad to "coś" zielone?

Czy ktoś może zrobić fotkę tego czujnika (umiejscowienia i sposobu osadzenia) w U-Crown? Wygląda to tak jak na fotce powyżej?

Edytowane przez Myjk

• 3 weeks później...

Zdjęcie z mojego U Crown. Czujki nie widać, kabelek idzie do modułu WiFi.

A z tym błędnym działaniem i domysłami co do czujki to raczej kiepski kierunek.

Nowy sprzęt, uszkodzone może być 1001 podzespołów. Nie wnikając w szczegóły, chociażby płyta główna.

Od tego jest gwarancja i serwis.

20171207_234352a.jpg

• 1 year później...
Mają być dwa U-Crowny... w salonie 30m2 3,5kW, w sypialni mieszczącej się na poddaszu 25m2 2,6kW . Mam takie zapytanie: czy robić to na dwóch jednostkach zewnętrznych czy na jednej multi ?... Jakie są plusy i minusy tych rozwiązań? Cenowo multi tańsze, ale czy parametry nie dostają w łeb ? Oczywiście chcę również nimi dość mocno grzać... główne ogrzewanie to kable grzewcze. Proszę o podpowiedzi.

To u syna Gree Amber na R32 dwie jednostki wychodziły taniej, podział też salon większy i jednostka mocniejsza i sypialnia mniejsza i jednostka słabsza.

wybraliśmy dwie nie tylko z powodu ceny lecz biorąc pod uwagę że to podstawowe ogrzewanie lepiej mieć dwie niezależne jednostki w razie awarii niż jedną.

W sypialni rzadko się uruchamia bo budynek dobrze ocieplony, multisplit nie jest w stanie zejść do tak niskiej modulacji jak pojedyncza jednostka i chyba cop jest też lepszy.

Na dzień dzisiejszy uważamy że wybór był słuszny.

Pozdrawiam Fuego

• 6 months później...
Panowie przeczytałem cały wątek ale dla pewności chcę jeszcze podpytać. Chodzi o główne źródło ogrzewania do domku drewnianego całorocznego, w którym na stałe bedzie mieszkać 1 osoba. Powierzchnia: parter czyli salon z aneksem 35m2 + na poddaszu 2 sypialnie po 15m2 powierzchni użytkowej - domek ocieplony wełną 15cm. Wstępnie wybór padł na Gree u crown 3,5mW na parterze i jakaś mniejsza osobna jednostka na górę do jednej sypialni (tej, która bedzie na stałe użytkowana). W łazience jakiś konwektor elektryczny. I teraz pytanie...jak to najlepiej i rozsądnym kosztem rozwiązać? Zastosować w salonie i sypialniach po jednym dodatkowym konwektorze czy wystarczy sama klima?

Zorientuj się, czy Gree oferuje U-Crowna z dwoma jednostkami wewnętrznymi. Jeden "wiatrak" na zewnątrz i 2 nawiewy wewnątrz.

Jeśli tak, to jedna na dół,druga na górę gdzieś pomiędzy pokojami.

Dla komfortu jakieś maty grzewcze w podłogę łazienki.

Dla czytających: U Crown ma się świetnie, chłodzi w te upały zacnie. Zimą chodził na zasadzie dogrzewania dla komfortowej temp. Tzn. chodził mój podstawowy system grzewczy, a klima w zależności od potrzeb. I jest super.

pzdr

• 3 weeks później...

Dla czytających: U Crown ma się świetnie, chłodzi w te upały zacnie. Zimą chodził na zasadzie dogrzewania dla komfortowej temp. Tzn. chodził mój podstawowy system grzewczy, a klima w zależności od potrzeb. I jest super.

pzdr

U mnie na parterze U Crown to główny system grzewczy (podłogówka działa tylko w łazience).

W tym roku podczas upałów zaczęła kapać woda z jednostki wewnętrznej, było to już tak uciążliwe, że od połowy sierpnia nie dało się już z klimy korzystać.

Zobaczymy co powie finalnie serwis.