1igor1 28.11.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Adamie a jak ogrzewanie się sprawuje w tym drugim budynku? Czekam na jakieś niższe temperatury, klima ok, grzanie też wygląda ok, jeden mały problem to wibracje jednostki wewnętrznej. podwieszona do sufitu drewnianego i dosyć mocno przenosi wibracje na podłogę. nie mam na razie pomysłu co mógłbym z tym zrobić. no i skrzynki rozprężne na wyjściu też by się przydały, słychać delikatnie różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Jeśli chodzi o hałas, niewątpliwie Climaver to jeden wielki tłumik. Ale kanały blaszane same w sobie nie generują hałasu. Trzeba by się zastanowić nad tym, co jest źródłem hałasu: przepływające powietrze (za duże przepływy) czy jednostka kanałowa (brak tłumika na wyjściu) Myślę, że wykonanie puszki rozprężnej na wyjściu z kanałówki z płyt Climaver sporo by pomogła. Chwilowe podbicie temperatury w łazience najlepiej załatwi mały grzejnik nadmuchowy lub dodatkowa nagrzewnica w kanale nawiewnym. Oczywiście nic nie wygra z komfortem ciepłej podłogi. Masz rację kanały nie generują hałasu, ale też go w ogóle nie pochłaniają, a climaver go pochłania. skrzynki rozprężne mam założone i widać różnicę, ale na górze zamiast blaszanych mam spiro i u góry w ogóle nie słychać pracy systemu. Co do łazienki to będzie podłogówka właśnie ze względu na komfort ciepłej podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.11.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Czekam na jakieś niższe temperatury, klima ok, grzanie też wygląda ok, jeden mały problem to wibracje jednostki wewnętrznej. podwieszona do sufitu drewnianego i dosyć mocno przenosi wibracje na podłogę. nie mam na razie pomysłu co mógłbym z tym zrobić. no i skrzynki rozprężne na wyjściu też by się przydały, słychać delikatnie różnice Bo tam powinny pójść większe przekroje lub więcej kanałów no ale jak wcisnąć się nie dało to cóż poradzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.11.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 to jest racja, ale miejsca mieliśmy mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.11.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Tymczasem podsyłam wykresy wydajnościowe dla u-crown'a. Dla wszystkich jednostek wyglądają tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maiden84 29.11.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Na pewno nie Galanz. Co to znaczy słabo izolowane. Napisz więcej w temacie. I proponuję udać się tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7339521#post7339521 Dzieki za link. Ciekawa lektura. Pokoj 20, kuchnia 15 m2. Sciana wschodnia i poludniowa nieocieplona. Polnoc i zachod w bryle budynku. Okna dwuszybowe. Na stropie kilka cm welny. Wentylacja graw. Poki co grzalem piecem na drewno i wegiel, ale strasznie ciezko usrednic temp. w mieszkaniu. Przed spaniem za cieplo, rano za zimno. No i oczywiscie syf zwiazany z obsluga pieca. Chce zamienic ogrzewanie na to z klimy. W dniach z wiekszymi przymrozkami moge wspomoc sie piecem. Lomo 3.4 kW bedzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2392 29.11.2016 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 (edytowane) Wyłączał się bo przegrzał Proponuję doizolować mieszkanie a od razu pobór mocy zacznie spadać bo zacznie pokrywać zapotrzebowanie znacznie szybciej. Pomyśl też nad lomo luxyry bo cena całkiem całkiem a wydajność jak podesłałem karty przyzwoita. Co znaczny przegrzał? przegrzał się? czy może przegrzał pomieszczenie? ja cały czas myślałem że jak temp wewnątrz nie wzrośnie do tej temp nadanej klimie to że nie ma prawa się wyłączać tylko ma dobić do niej a tu psikus? Po tym roku będę ocieplał, niestety max 12cm grafitu bo nowe okna płytko fachowcy zamontowali do tego dochodzą jeszcze duże koszty. Z boku i nade mną jest ogromny strych i tam też będzie wylewka, powinno być znacznie lepiej niż do tej pory. Odnośnie lomo luxury, imho poziom dużo niższy niżeli U-crown czy nawet LG Prestige, midea extreme mision tez lepszy chyba od luxury ale tutaj pewności nie mam, nie warto schodzić poniżej tego poziomu, który mam bo rachunki większe będą a na tym najbardziej mi zależy. Edytowane 29 Listopada 2016 przez ela2392 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.11.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 Co znaczny przegrzał? przegrzał się? czy może przegrzał pomieszczenie? ja cały czas myślałem że jak temp wewnątrz nie wzrośnie do tej temp nadanej klimie to że nie ma prawa się wyłączać tylko ma dobić do niej a tu psikus? Po tym roku będę ocieplał, niestety max 12cm grafitu bo nowe okna płytko fachowcy zamontowali do tego dochodzą jeszcze duże koszty. Z boku i nade mną jest ogromny strych i tam też będzie wylewka, powinno być znacznie lepiej niż do tej pory. Odnośnie lomo luxury, imho poziom dużo niższy niżeli U-crown czy nawet LG Prestige, midea extreme mision tez lepszy chyba od luxury ale tutaj pewności nie mam, nie warto schodzić poniżej tego poziomu, który mam bo rachunki większe będą a na tym najbardziej mi zależy. Przegrzał to co miał na termostacie ustawione. Np. było 22' a dojechał do ponad 24'C i się wyłączył... Jak urządzenie nie potrafi odpowiednio już zmodulować to się wyłączy a potem uruchomi ponownie. Ale piszesz że nie wzrosła? To dziwne czemu się wyłączył to też zależy gdzie termometr jest Może dla gree powrót już był za ciepły. Jest też funkcja I feel chyba więc z tym też można kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2392 30.11.2016 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Przegrzał to co miał na termostacie ustawione. Np. było 22' a dojechał do ponad 24'C i się wyłączył... Jak urządzenie nie potrafi odpowiednio już zmodulować to się wyłączy a potem uruchomi ponownie. Ale piszesz że nie wzrosła? To dziwne czemu się wyłączył to też zależy gdzie termometr jest Może dla gree powrót już był za ciepły. Jest też funkcja I feel chyba więc z tym też można kombinować. właśnie chodzi o to że jak ustawiałem termostat na 30'C a temperatura z czujnika oscylowała powiedzmy 22-24'C to i tak się wyłączał. Teraz przy dzisiejszych i wczorajszych mrozach działa prawidłowo nie mam zastrzeżeń, ooo pobór teraz oscyluje już nie w granicach 800w tylko 900w. Grześ podrzuciłbyś może wykres wydajności dla Lg prestige i Midea Mision extreme ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.11.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 właśnie chodzi o to że jak ustawiałem termostat na 30'C a temperatura z czujnika oscylowała powiedzmy 22-24'C to i tak się wyłączał. Teraz przy dzisiejszych i wczorajszych mrozach działa prawidłowo nie mam zastrzeżeń, ooo pobór teraz oscyluje już nie w granicach 800w tylko 900w. Grześ podrzuciłbyś może wykres wydajności dla Lg prestige i Midea Mision extreme ? Ależ proszę: extreme najmniejszy: lg prestige 9 i 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2392 04.12.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ależ proszę: extreme najmniejszy: [ATTACH=CONFIG]374723[/ATTACH] lg prestige 9 i 12 [ATTACH=CONFIG]374724[/ATTACH] różnica jest tutaj przepastna na korzyść LG - przy wyborze następnego splita musi to być lg prstige żadne midea polecane mi przez znane mi firmy, chyba że coś się nawinie w podobnej cenie coś lepszego ale chyba nie sądzę, swoją drogą dlaczego wycofali tak swietny model prestige, czyżby był za dobry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 04.12.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 różnica jest tutaj przepastna na korzyść LG - przy wyborze następnego splita musi to być lg prstige żadne midea polecane mi przez znane mi firmy, chyba że coś się nawinie w podobnej cenie coś lepszego ale chyba nie sądzę, swoją drogą dlaczego wycofali tak swietny model prestige, czyżby był za dobry ? No właśnie. Czemu wycofali? Kiedyś mówiło się, że papier przyjmie wszystko. Dzisiaj popularne jest bardziej dosadne powiedzenie, że ciemny lud to kupi Ciekawe, że producent poddał Prestige badaniu w eurovencie i tam, COP dla -10 wyniósł 3, a nie 5 jak w tej tabelce. A Zadeklarowany operation limit -10 Spróbuj w ogóle wygenerować etykietę dla tego modelu z arkuszem danych technicznych dla naszego klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 05.12.2016 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 No właśnie. Czemu wycofali? Kiedyś mówiło się, że papier przyjmie wszystko. Dzisiaj popularne jest bardziej dosadne powiedzenie, że ciemny lud to kupi Ciekawe, że producent poddał Prestige badaniu w eurovencie i tam, COP dla -10 wyniósł 3, a nie 5 jak w tej tabelce. A Zadeklarowany operation limit -10 Spróbuj w ogóle wygenerować etykietę dla tego modelu z arkuszem danych technicznych dla naszego klimatu. Ale w tej tabelce jest 3,16 a nie 5 o co kamon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2392 05.12.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 No właśnie. Czemu wycofali? Kiedyś mówiło się, że papier przyjmie wszystko. Dzisiaj popularne jest bardziej dosadne powiedzenie, że ciemny lud to kupi Ciekawe, że producent poddał Prestige badaniu w eurovencie i tam, COP dla -10 wyniósł 3, a nie 5 jak w tej tabelce. A Zadeklarowany operation limit -10 Spróbuj w ogóle wygenerować etykietę dla tego modelu z arkuszem danych technicznych dla naszego klimatu. COP dla -10 !! ponad 3 to bardzo dobry wynik !! przecież po tyle mają te najdroższe i uznane splity. Cop ponad 5 to ma ale przy plus 7'C, Gree U-crown też podobnie, ale różnica w poborze energii ogromnaaa a ponad 200w różnicy na korzyść Prestige. Co prawda tylko na papierze ale zobacze jak kupie i potestuje bezpośrednio z U-crownem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.12.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 COP dla -10 !! ponad 3 to bardzo dobry wynik !! przecież po tyle mają te najdroższe i uznane splity. Cop ponad 5 to ma ale przy plus 7'C, Gree U-crown też podobnie, ale różnica w poborze energii ogromnaaa a ponad 200w różnicy na korzyść Prestige. Co prawda tylko na papierze ale zobacze jak kupie i potestuje bezpośrednio z U-crownem. Kanałówka gree o nominalne 3,8 kw dla grzania dziś w nocy przy -8 utrzymywał 21 'c na poddaszu i parterze 20'c w nie najlepiej izolowanych 100m2. Temperatury dotyczą pokoii. Średni pobór 500w przez 8h. Katalogowo gree grzeje do -10. Zeszłej zimy przy -24 dmuchało ciepłym nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam Towarzystwo, jak tak się "okładamy" wzajemnie parametrami -to ja podam info o użytkowanym systemie Panasa PC P/P Paci Elite : Przykład PACi Elite U-71PE1E5 INPUT COEFFICIENT – określa procentowy pobór energii elektrycznej przez jednostkę przy danej temperaturze zewnętrznej (oddzielnie w trybie grzania i w trybie chłodzenia). Katalogowa nominalna wartość poboru energii elektrycznej przez jednostkę wynosi 1,8 kW w trybie chłodzenia i 2,0 kW w trybie grzania Kilka przykładów dla różnych temperatur zewnętrznych: TRYB GRZANIA: - przy temp. zewn. = -10°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 102% katalogowej wartości czyli 2,0 kW x 102% = 2,04 kW - przy temp. zewn. = -15°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 101% katalogowej wartości czyli 2,0 kW x 101% = 2,02 kW - przy temp. zewn. = -20°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 100% katalogowej wartości czyli 2,0 kW x 100% = 2,00 Kw TRYB CHŁODZENIA: - przy temp. zewn. = +35°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 100% katalogowej wartości czyli 1,8 kW x 100% = 1,80 kW - przy temp. zewn. = +15°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 77% katalogowej wartości czyli 1,8 kW x 77% = 1,386 kW - przy temp. zewn. = -15°C pobór mocy elektrycznej urządzenia wynosi 70% katalogowej wartości czyli 1,8 kW x 70% = 1,26 kW CAPACITY COEFFICIENT – określa procentową wydajność urządzenia przy danej temperaturze zewnętrznej (oddzielnie w trybie grzania i w trybie chłodzenia) Katalogowa nominalna wartość wydajności jednostki wynosi 7,1 kW w trybie chłodzenia i 8,0 kW w trybie grzania Kilka przykładów dla różnych temperatur zewnętrznych: TRYB GRZANIA: - przy temp. zewn. = -10°C wydajność grzewcza wynosi 85% katalogowej wartości czyli 8,0 kW x 85% = 6,8 kW - przy temp. zewn. = -15°C wydajność grzewcza wynosi 83% katalogowej wartości czyli 8,0 kW x 83% = 6,64 kW - przy temp. zewn. = -20° wydajność grzewcza wynosi 80% katalogowej wartości czyli 8,0 kW x 100% = 6,4 kW - przy temp. zewn. = +6°C wydajność grzewcza wynosi 100% katalogowej wartości czyli 8,0 kW x 100% = 8,0 kW TRYB CHŁODZENIA: - przy temp. zewn. = -15°C wydajność chłodnicza wynosi 110% katalogowej wartości czyli 7,1 kW x 110% = 7,81 kW - przy temp. zewn. = -5° wydajność chłodnicza wynosi 110% katalogowej wartości czyli 7,1 kW x 110% = 7,81 kW - przy temp. zewn. = +35°C wydajność chłodnicza wynosi 100% katalogowej wartości czyli 7,1 kW x 100% = 7,1 kW Te parametry mnie przekonały - do tego udało się wycisnąć dobrą cenę , działa bez zarzutu (biurowiec ok 500m2)- no i zużycie super (od 3.11.2015 do dzisiaj ok 6500kWh-zima i wiosna wykończeniówka , od lipca użytkujemy budynek, zużycie za sam listopad to ok 850kWh dla temp 22-24st) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 05.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Ale w tej tabelce jest 3,16 a nie 5 o co kamon ? TC to total capacity czyli moc grzewcza, a PI to power input czyli pobór mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ela2392 05.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 TC to total capacity czyli moc grzewcza, a PI to power input czyli pobór mocy. ja tylko nie rozumiem jednego nietypowego zjawiska, dlaczego im bardziej temperatury są ujemne w katalogach itp tym pobór jest mniejszy? u mnie w praktyce jest oczywiście na odwrót rzecz jasna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 05.12.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Witam Towarzystwo, jak tak się "okładamy" wzajemnie parametrami... No właśnie. Porównywanie tabelek z COP'ami i "okładanie się" nimi nie bardzo mas sens, co zresztą widać po tych tabelkach Prestige wyżej. Punktem wyjścia dla porównań od 3 lat jest etykieta energetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.12.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 No właśnie. Porównywanie tabelek z COP'ami i "okładanie się" nimi nie bardzo mas sens, co zresztą widać po tych tabelkach Prestige wyżej. Punktem wyjścia dla porównań od 3 lat jest etykieta energetyczna. Clarnet, to co sobie mamy myśleć (my użytkownicy) jeśli etykiety nie pokrywają się z tabelkami i wykresami od dostawców sprzętu ? pzdr PS odpowiedź na w/w pytanie może być taka : nie dokładna etykieta , albo dane .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts