creck 20.07.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 Witam Wszystkich. Jestem tu nowy, ale mam nadzieję, że zawitam na dłużej. Rodzice emeryci posiadają dom, z tarasem/garażem, który jest w dość kiepskim stanie (szczególnie taras) postanowiłem pomóc, zaczynając od remontu tarasu, który chyba jest najpilniejszy.Opis przypadku: taras jest umiejscowiony obok domu mieszkalnego, nad garażem/piwnica. Sam taras był robiony raczej środkami "gospodarczymi" w zeszłym wieku - po wylaniu posadzki (niestety bez spadku), został przykryty jedną warstwą papy zgrzewalnej. Niestety po jakiś dwudziestu paru latach, jest w dość kiepskim stanie, papa w niektórych miejscach przecieka (mimo doraźnych uszczelnień), sama powierzchnia tarasu jest "pofałdowana" - w niektórych miejscach zbierała się woda (brak spadku), powodując stałe wybrzuszenia. Tynk na ścianach również odpada (brak rynien). Trochę zabrałem się za plan pracy, sporządziłem go jak poniżej, czy mógłbym prosić o komentarze / sugestie (niestety jestem kompletnie nie z branży..., szczególnie o wykonanie samej powierzchni tarasu)?. Generalnie chciałbym, aby rozwiązanie było trwałe, w miarę estetyczne, przy średnim /nie za dużym koszcie. - Remont nawierzchni tarasu (folia EPDM 1.2, nst. wylanie betonu nieprzepuszczjącego wodę klasy B 15, nienachylenie 1.5deg Papa: 1-wsza warstwa: BAUDER - PAPA BIT G 200 DD, PODKłADOWA (17zł/m) 2-ga warstwa: Papa dachowa BAUDER BauderPRO F, łupek naturalny - dł. 7m (35zł/m), LUB Lotos Asfalt NEXLER OPTIMUM G42H kolor bordo);- remont elewacji garażu pod tarasem (naprawa tynku, malowanie), wymiana drzwi drewnianych do piwnicy (podwójna warstwa desek); - Zamontowanie rynien/rur odprowadzających wodę ( Rynny - stalowe/ocynkowane) Wymiary: tarasu z garażem 7x7m, wys. 1.9. Dziękuję, PozdrawiamTomasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 21.07.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Czemu powierzchnią tarasu jest papa ? Po papie chodzicie ? Skąd taki beton B-15 nieprzepuszczający wodę ? Nie znam takiej technologii. Proponuje zdjąć wszystko do warstwy konstrukcyjnej. I na to zaprawa uszczelniąca. I na to płytki jakiejś.Jeżeli warstwa konstrukcyjna jest nierówna, bez spadku to trzeba ją nadlać jakąś cienką wylewką. Edytowane 21 Lipca 2016 przez wojtusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts