pawelurb 29.07.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Dostałem dzisiaj warunki przyłącza energii elektrycznej , stanowią one jednocześnie zapewnienie dostaw energii, staram się o pozwolenie na budowę, i zbieram dokumenty, mam pytania związane z otrzymanymi warunkami:1. ...." sieć odbiorczą wykonać w układzie TN-S..." - co to znaczy ? czym charakteryzuje się taka sieć i taki układ?2. Warunki są ważne przez 2 lata , w ciągu tego czasu trzeba podpisać umowę, a co w sytuacji gdy za dwa lata nie będę miał jeszcze budowy na takim etapie że będzie można wykonać sieć odbiorczą i instalację w domu ?3. Czy można podpisać umowę na dostawę energii bez budowy sieci odbiorczej? tzn. tylko wykonanie licznika , skrzynki pomiarowej i np. podłączyc do tego "prowizorkę budowlaną"? 4. Czy jak miną dwa lata i nie podpiszę umowy to będę musiał poraz kolejny wystepowac o warunki przyłącza i płacić? Pewnie odpowiedzieli by mi na to w ZE , ale tu na forum jest przyjemniej i szybciej , a może przy okazji ktoś też ma podobne pytania.....z góry dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 29.07.2004 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Dostałem dzisiaj warunki przyłącza energii elektrycznej , stanowią one jednocześnie zapewnienie dostaw energii, staram się o pozwolenie na budowę, i zbieram dokumenty, mam pytania związane z otrzymanymi warunkami: 1. ...." sieć odbiorczą wykonać w układzie TN-S..." - co to znaczy ? czym charakteryzuje się taka sieć i taki układ? to najzwyklejsza instalacja z trzema przewodami, tzn faza, zero robocze i zero ochronne (żółto-zielona żyła). Innej instalacji już dawno nie wolno wykonywać w domkach jednorodzinnych. 2. Warunki są ważne przez 2 lata , w ciągu tego czasu trzeba podpisać umowę, a co w sytuacji gdy za dwa lata nie będę miał jeszcze budowy na takim etapie że będzie można wykonać sieć odbiorczą i instalację w domu ? Umowe podpisz jak najszybciej bo potrafią sobie dać i 24 miesiące na realizację przyłącza. A tak czas będzie pracował na Twoją korzyść. Potem ewentualnie możesz przedłużać trochę podłączenie instalacji odbiorczej (czyli Twojej) i licznika. Niemniej weź pod uwagę że nawet stan surowy ciężko się robi nie mając do czego podłączyć choćby wiertarki albo betoniarki. Dlatego z reguły prąd się podłącza już na samym początku budowy, gdzie instalację odbiorczą stanowi jedynie kabel zakończony tzw. RB-tką czyli Rozdzielnią Budowlaną (skrzynką z bezpiecznikami i gniazdkami elektrycznymi). To wszystko Ci chętnie zrobi każdy elektryk z uprawnieniami. 3. Czy można podpisać umowę na dostawę energii bez budowy sieci odbiorczej? tzn. tylko wykonanie licznika , skrzynki pomiarowej i np. podłączyc do tego "prowizorkę budowlaną"? jak napisałem wyżej - tak się to robi na początku kiedy jeszcze nie ma budynku. 4. Czy jak miną dwa lata i nie podpiszę umowy to będę musiał poraz kolejny wystepowac o warunki przyłącza i płacić? Warunki przyłączenia to jedynie pewna obietnica dostarczenia energii elektrycznej. Ta obietnica ma datę ważności. Jak minie - możesz się starać od nowa. Mnie wydanie warunków nie kosztowało o ile pamiętam nic, może jedynie jakieś 20zł - nie pamiętam. Dlatego ze spokojem za dwa lata możesz znowu wystąpić jeżeli będziesz bliżej celu. Weź jedynie pod uwagę że wokół inni nie stoją w miejscu i za dwa lata może się okazać że np. moc transformatora jest już wykorzystana przez nowo wybudowanych sąsiadów a wtedy już nie będzie tak prosto i tanio. Skorzystanie teraz z warunków to jakby zarezerwowanie sobie takiej mocy o jaką wnioskowałeś. pozdrawiam i życzę dużo cierpliwości z Energetyką. U mnie przekopanie się przez polną drogę i postawienie skrzynki trwa już siódmy miesiąc. Dlatego zostaw sobie sporo czasu na to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/#findComment-372057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 29.07.2004 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 sprawa wygląda tak: na działce którą kupiłem było wykonane przyłacze prądu budowlanego , ( i jest ) od słupa kabel , na działce słup i skrzynka , w tym miejscu ogólnie brakuje prądu , więc na wniosek mój i jeszcze kilku inwestorów będą stawiać stację trafo. i przyłacza podziemne zamiast napowietrznych , nie wiem czy mogę wykonac przyłącze docelowe i używć go do zasilania prowizorki ? a jak juz zbuduje dom to wtedy podłącze instalację docelowa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/#findComment-372064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 30.07.2004 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 ciekawostka - zostało zrobione przyłącze tzw. budowlane do słupa bez napięcia? możesz podpisać umowę i Energetyka umieści Ci skrzynkę w linii ogrodzenia - już tę docelową. Do niej musisz podpiąć jakąś instalację odbiorczą, chociażby kabel z RB-tką i zgłosić o podłączenie licznika i napięcia. Potem oczywiście przełączysz ten kabel na zasilanie domu, dlatego warto kabel kupić już docelowy - minimum to pewnie YKY 5x10 (miedź) ale to już powinien policzyć Ci elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/#findComment-372164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.07.2004 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 ta inwestycja ze strony energetyki jwst dopiero planowana , ale juz sie za to zabierają, i będzie to wyglądało tak , że złącze kablowe będzie na granicy działki mojej i sąsiada , i dopiero obok tego złącza ( wspólnego ) mają być ustawione skrzynki pomiarowe , tylko właśnie nie wiem kto je ustawi energetyka odrazu czy musze to zrobić ja ? w warunkach napisano ze jej ustawienie nalezy do obowiązku inwestora, nie wiem , jeszcze o co z tym wszystkim chodzi , mam mały mentloik w głowie....) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/#findComment-372249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 30.07.2004 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2004 ciekawostka - zostało zrobione przyłącze tzw. budowlane do słupa bez napięcia? To przyłącze już było i działa , tylko ze jest przyłączone do starej sieci napowietrznej , zastanawiam sie , czy moga mi kazać zlikwidować to stare przyłącze gdy już powstanie nowe? a może warto po wykonaniu przyłacza ustawić skrzynkę , zamontowac licznik i podłączyć RB i zrezygnować ze starego prowizorycznego przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/21257-prd-waruni-przycza-do-elektryk%C3%B3w-i-zorientowanych/#findComment-372252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts