jacek.zoo 21.07.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Sprawa wygląda tak, zamowione porothermy wienebergera, przy murowaniu wykonwca stwierdza ze sa strasznie krzywe, nie idzie sciany prosto stawiac. Telefon do wienebergera co jest. Okazalo sie ze sprzedawca oszukal bo przyjechaly fakt ze z wienebegera ale tzw pustak ceramiczny a nie porotherm. Jest to produkt z paczkowa z fabryki ktora wieneberer kupil ale jest stara linia produkcyjna. Pustaki krzywe niemilosiernie, przykladajac jeden do drugiego sa nawet po 1cm roznicy na wysokosci, i szerokosci. Faktura tez lipna bo wystawil fakture zaliczkowa na materialy budowlane, czyli z tego nic nie wynika. Na ten moment murarze odeslani do domu bo w poniedzialek ma przyjechac przedstawiciel z wienebergera, i ocenic sytuacje. Poratujcie co moge w tej sytuacji zrobic, ponic normy przewiduja odchylki na wysokosci do 5mm a na zwichrowanie boczne 2 albo 3mm, cos takiego uslyszalem od przedstawiciela przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 21.07.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (...)zamowione porothermy wienebergera, W jakiej formie było zamówienie? Czy masz jakikolwiek ślad, że zamówiłeś porothermy (mail, wstępną wycenę, świadka)? Faktura tez lipna bo wystawil fakture zaliczkowa na materialy budowlane, czyli z tego nic nie wynika. Mógł wystawić taką fakturę jeśli zrobiłeś przedpłatę (nawet na 100% wartości). Po dostarczeniu materiału powinien wystawić fakturę końcową. Pytanie jaki towar znajduje się na fakturze? Poratujcie co moge w tej sytuacji zrobic, Zależy od odpowiedzi na powyższe pytania. Oprócz tego co chcesz uzyskać? Zapłaciłeś jak za porothermy i szukasz sposobu na nieuczciwego pośrednika? Czy zapłaciłeś jak za pustak ceramiczny i chodzi Ci o sprawdzenie, czy nie są gorszego sortu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 W jakiej formie było zamówienie? Czy masz jakikolwiek ślad, że zamówiłeś porothermy (mail, wstępną wycenę, świadka)? Mógł wystawić taką fakturę jeśli zrobiłeś przedpłatę (nawet na 100% wartości). Po dostarczeniu materiału powinien wystawić fakturę końcową. Pytanie jaki towar znajduje się na fakturze? Zależy od odpowiedzi na powyższe pytania. Oprócz tego co chcesz uzyskać? Zapłaciłeś jak za porothermy i szukasz sposobu na nieuczciwego pośrednika? Czy zapłaciłeś jak za pustak ceramiczny i chodzi Ci o sprawdzenie, czy nie są gorszego sortu.... Zaplacilem , konkretnie moj tato bo to jego budowa, za porothermy, cena byla groszowo nizsza niz u konkurencji za normalnego porotherma, takze nie w tym rzecz. Sladow brak, na gebe ile za porothermy, tyle i tyle, to poprosze na caly dom. Faktury koncowej nie otrzymal, pytalem mojej ksiegowej to przy zaplacie 100% zaliczkowej nie trzeba wystawiac koncowej, Ale stanelo na tym ze pojechal jeszcze raz do sprzedawcy i powiedzial ze jak chce zalatwic sprawe polibiwnie to niech zabiera ten szajs. Zgodzil sie zabrac i oddac kase, zobaczymy jak wyjdzie. Ale nikt sie nie spodziewal ze moze byc cos nie tak, z tata sprawdzalismy metki, to byly ze z winebergera, wykonawca tez pierwszy raz sie z tym spotkal. Jedynie moja uwage zwrocilo to ze oryginalne porothermy sa barwione zeby mialy jednolity kolor, te mialy takie poprzepalane, jak konkurencyjne jakies duzo tansze. Dzisiaj bylem tam na budowie to faktycznie, wyglada to tragicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 21.07.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Zgodzil sie zabrac i oddac kase, zobaczymy jak wyjdzie. Czyli idzie w dobrą stronę Nadal nie wiemy co jest na fakturze. Jeśli będzie się ociągał to możesz wezwać (pisemnie!) sprzedawcę do zabrania towaru niezgodnego z umową. Wyznacz np.: 7-dniowy termin, po którym zaczniesz naliczać opłaty za przechowanie. Do tego poinformuj w piśmie, że materiał jest składowany na jego ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 No na fakturze jest ,,zaliczka za materialy budowlane,, i tyle, nic z tego nie wynika, a nawet jak wystawi koncowa, choc nie musi, to wpisze pustak ceramiczny wieneberger i tyle w temacie. Generalnie w tym momencie to tylko dobra wola sprzedawcy, bo papiery niczego nie potwierdzaja. Jezeli jednak zmini zdanie i pojdzie w zaparte pewnie bedzie z nim probowal walczyc, ale nie wiem na ile sie to zda. Tylko dziwi mnie ze firma pokroju winebergera sprzedaje takie g... Ktore jest latwym kaskiem do przewalkow na nieswiadomych inwestorach przez sprzedawcow. Powinni albo to czytelnie zazanczyc ze to jednak nie porotherm albo w ogole nie sprzedawac pod marka wineberger, zwlaszcza jak gosc mowil strasznie duzo tego sprzedaje i nikt nie reklamowal, a cena praktycznie taka jak za oryg porotherm, a wg przedstawiciela winebergera to powinno byc min 60gr tansze na sztuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stynia 21.07.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Na stronie wienerbergera po lewej stronie są zakładki DEKLARACJE I CERTYFIKATY.Faktycznie, jest tam także Paczków i jego produkty.Sama zamarłam, co kupowałam i sprawdziłam swoje faktury, na nich jest klasa 15, a na dostawach pisało Zakład Dobre uffff Teraz wienerberger wytwarza tyle klas i rodzajów, że inwestora można oskubać aż do rosołu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 21.07.2016 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Na stronie wienerbergera po lewej stronie są zakładki DEKLARACJE I CERTYFIKATY. Faktycznie, jest tam także Paczków i jego produkty. Sama zamarłam, co kupowałam i sprawdziłam swoje faktury, na nich jest klasa 15, a na dostawach pisało Zakład Dobre uffff Teraz wienerberger wytwarza tyle klas i rodzajów, że inwestora można oskubać aż do rosołu dzisiaj rozmawiałem z jedna hurtownia i gosc powiedział ze w wieneberegrze to jedynie w miare mozna byc pewnych z zakłądu w gnaszynie, reszta jak sie trafi a paczków to w ogóle porazka... w moieje sprawie maja w poniedziałek zabrac ten szmelc i zobaczymy co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.07.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 U mnie też różnie było z Porothermem. Jedna paleta OK, druga miała w sobie połowę krzywych i nierównych i tak na okrągło. Generalnie murarz wybrnął z problemu i dał sobie radę. Jest tylko kilka miejsc gdzie szczelina między piórem a wpustem jest wyraźnie większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 22.07.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Księgowa nie ma racji należy wystawić fakturę sprzedaży nawet musi być ona powiązana z tą zaliczkową,należy wskazać datę sprzedaży wystawić fakturę na towar i rozliczyć zakup poprzez wskazanie właśnie tej zaliczkowej z zaznaczeniem kwoty którą została rozliczona płatność za nią.Na jednej fakturze masz wymienione obie zaliczkową i sprzedaży. A na towar należy dać atest lub certyfikat masz prawo tego zażądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.kaminski 25.07.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Towar musi być zgodny ze specyfikacją i certyfikatami (m.in. tą z ITB). Jak jest inaczej - reklamuj u sprzedawcy. Tłumaczenie, że coś wyjechało z zakładu A i jest gorsze od tego samego materiału z zakładu B jakoś do mnie nie trafia... Z moich doświadczeń wynika, że akurat ten producent dba o jakość i przejmuje się takimi zgłoszeniami od klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts