maciuspala 21.07.2016 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 WitamZakupiłem działkę budowlaną i podczas sporządzania aktu notarialnego notariusz lekko zasygnalizował , iż działkę kupiliśmy poniżej jej wartości i że dobrze by było iść do Urzędu Skarbowego i porównać ich wycenę z kwotą na umowie.Motywował to tym że miejscowa Skarbowka lubi odczekać 4-4,5 roku od zakupu i przypomnieć sobie że za mało podatku zapłaciłem i do dopłaty są dodatkowo odsetki za kilka lat(i słusznie bo miałem taki przypadek w rodzinie że przypomnieli sobie po 4 latach i 10 miesiącach)Więc wczoraj udałem się do US i oczywiście pani wielmożna siedząca za biurkiem z uśmiechem poinformowała mnie że tak tanio działki kupić nie mogłem.Napisałem litanie na 2 strony jaka to dziura że wrony już zawracają, sąsiedzi leją codziennie gnojówkę na sąsiednie pola a żeby zacząć budować trzeba teren podnieść o 30 cm.Oczywiście naściemniłem bo działka piękna ustawna tyle że duża i na zadupiu.Oczywiście tłumaczenie nie pomogło bo oni mają swoje cenniki i podnieśli wartość o 20 tys( wg urzędniczki to najmniej ile mogła policzyć jako bardzo zaniedbaną i nieustawną działka.( 50%wzrost wartości)Sprawdzałem ceny ogłoszeniowe z kilku lat w tej okolicy i ceny się mniej więcej zgadzają ale pani ma swój tabele a na pytanie czy z tej wsi to powiedziała że z okolic bo w tej wsi za mało transakcji jest żeby cenę ustalić.Więc mam zapłacić wartość działki z okolicznych wsi gdzie w kazdej ceny są inne.Nie chodzi mi o głupie 400 zł bo sam zgłosiłem się do US tylko o to że mam płacić za coś co uważam za niesłuszne.Wiem że mogę mieć rzeczoznawcę ale mija się to z opłacalnością.Czy jest sens walczyć o idee czy lepiej zapłacić i mieć święty spokój?Znalazłem kilka starych ogłoszeń i ceny pokrywają się mniej więcej z moją ceną zakupu.Ale do kobity to nie dociera, bo ona wie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.07.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Tylko rzeczoznawca coś może u nich ugrać. A zapłacisz za niego mniej wiecej tyle co różnica podatku. Gadać u nich sobie możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.07.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Witamj. Standard .. Sam miałem to samo. Kupiłem według Pani za tanio , a że ta "taniość" wynikała z pewnych "niedogodności" Pani nie interesowało zbytnio , ale po wielkich "negocjacjach" udało się zapłacić mniejszy haracz ... Haracz , bo prawdziwy podatek od kwoty za jaką kupiłem działkę zapłaciłem od razu o notariusza , a potem w skarbówce zapłaciłem dodatkowy haracz ... Po wyjściu ze skarbówki poczułem się jak złodziej i oszust .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts