Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty poliuretanowe + wełna + blacha

matiix

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć czy można zastosować takie rozwiązanie izolacji dachu.

Blachodachówka + płyty PIR 8cm a od środka włena miedzy krokwiowo i płyta K-G.

Wiem że wszystko można zastosować ale czy miedzy wełną a płytami PIR nie będzie się gdzieś skraplać lub gromadzić wilgoć bo to jest moim głównym problemem i hamulcem by to zastosować.

Materiał o większym oporze dyfuzyjnym powinien znaleźć się od strony pomieszczeń. W Twoim przypadku płyty Pir, następnie wełna, szczelina wentylacyjna conajmniej 4 cm, folia wiatroszczelna, najlepiej z obustronną taśmą klejącą na brzegach. Na koniec blachodachówka.

Dziekujea za odpowiedz bo daje mi dużo wyjaśnień ale mam jeszcze dwa pytania, jak możesz mi na nie odpowiedzieć.

Ta szczelina 4cm miedzy czym a czym ma być.

Oraz czy płyta PIR zmniejszy mi przebijanie sie ciepła w lecie od dachu do środka, bo podobno przy blachodachówce bardziej nagrzewa się wnętrze poddasza latem .

Szczelina wentylacyjna ma być miedzy folia wiatroszczelna a wełną. Faktem jest, ze blachodachówka przyjmuje więcej ciepła od dachówki ceramicznej. Ale i znacznie szybciej je oddaje, w przypadku bezpośrednim styku wełny z folia doprowadzić może do przełamania punktu rosy. A tak przy szczelnie wentylacyjnej nawet jeśli wełna trochę wilgoci przyjmie to dzięki szczelinie- wilgoć zdoła odparować w ciągu dnia.

Płyta powinna stawić spory opór ciepłu i ochronić wnętrze przed przegrzaniem, zdecydowanie lepiej niż wełna.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć czy można zastosować takie rozwiązanie izolacji dachu.

Blachodachówka + płyty PIR 8cm a od środka włena miedzy krokwiowo i płyta K-G.

Wiem że wszystko można zastosować ale czy miedzy wełną a płytami PIR nie będzie się gdzieś skraplać lub gromadzić wilgoć bo to jest moim głównym problemem i hamulcem by to zastosować.

Szanowny Panie Matiix,

Dla opisanej przez Pana sytuacji jest kilka rozwiązań:

1. W układzie wełna mineralna między krokwiami i płyty PIR nad krokwiami może Pan zabezpieczyć termoizolację folią paroizolacyjną między płytą K-G a warstwą wełny mineralnej.

2. Kolejnym rozwiązaniem jest rezygnacja z wełny mineralnej na rzecz styropianu, który posiada o wiele większy opór dyfuzyjny. W takiej konfiguracji również warto zabezpieczyć termoizolację folią paroizolacyjną między płytą K-G a styropianem.

3. Rekomendowanym przez nas rozwiązaniem jest położenie między krokwiami i nad krokwiami płyt PIR, co całkowicie wyeliminuje problem gromadzenia się wilgoci.

Więcej na ten temat może Pan przeczytać tutaj:

http://www.thermano.eu/blog/wilgoc-nad-sufitem/19/

Załączamy także krótki materiał wideo poświęcony problemowi wilgotności:

Jeżeli ma Pan szczegółowe pytanie, zapraszamy do dyskusji.

• 2 months później...

Podpinam się pod temat. Mamy dachówkę ceramiczną płaską, membranę dachową, między krokwie zaczęliśmy układać wełnę 15 cm (lambda 0,033). Pod krokwiami mieliśmy również dać welnę 15 cm, jednak zostało nam kilka całych płyt Thermano gr. 10 cm, które kładliśmy na podłogę na gruncie. Zastanawiamy się wobec tego nad ociepleniem podkrokwiowym płytami Thermano o gr. 10 cm. Między krokwiami wełna musi zostać, bo już została kupiona i w części położona. Czy takie rozwiązanie się sprawdzi?

Jeśli tak, to oddzielać wełnę od THERMANO folią paroizolacyjną czy dopiero kłaść ją na płyty?

Edytowane przez TsunamiM