Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan zerowy na jesieni - czy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Witam wszystkich ! To moje pierwsze doświadczenia zarówno z tym forum, jak i z budowaniem własnej chaty, proszę więc o wyrozumiałość.

Wśród wielu pytań i wątpliwości trapiących mnie ostatnio, jedno jest szczególnie aktualne: czy ma sens rozpoczynanie inwestycji jesienią i wykonanie jedynie stanu zerowego? Dwóch wykonawców przekonuje mnie do takiego pomysłu, mnie również wydaje się to rozsądne, a tymczasem architekt zareagował na pomysł bardzo żywiołowo (mówiąc w skrócie: pomysł jest bardzo zły, wykonawcy niewiarygodni skoro tak mówią, jeżeli już coś robić jesienią to aż do pełnego otwartego stanu surowego).

Coś mi tu nie gra, chętnie poznam Waszą opinię.

Ja też tak zrobilem w ub roku.Kompletny fundament zasypany piachem będzie czekał do wiosny.Własnie na wisnę jest mokro,wysoki poziom wody gruntowej,poco więc babrać się w błocie.

A może zmień architekta.

My też tak zrobiliśmy. Ściany były zasypane na odpowiednią wysokość a góra, żeby nie zamakała przykryta folią i też troszkę obsypana piaskiem. Wytrzymało nawet najgorsze mrozy i wiatry.

Lepiej zimować stan zerowy niż potem rozpoczęte mury bo wtedy trzeba już ciągnąć aż do stropu. A tak przez zimę ściany i piasek sobie trochę siądą.

QAZEK,

Ja też jestem świeżutki i nowiutki. Również zamierzam w tym roku zrobić fundamenty i na wiosnę piąć się w górę.

Czekam jeszcze jednak na pozwolenie na budowę.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Będę wpadał częściej bo bardzo u was ciekawie.

Ja również czekam na pozwolenie na budowę i też zastanawiałam się nad tym.Jednak fakt,że w czasie zimy piach lepiej się ułoży oraz w miarę sucha ziemia przemawia za tym,żeby jesienią przystąpić do stanu 0

pozdrawiam Ewa

Po tylu znakomitych przedmówcach trudno jeszcze dodać coś ZA. Zrobiłem tak samo: fundament + rozporowadzenie kanalizy i podejścia wody i prądu i płyta z podbetonki. Przezimowało bez problemu a w lutym ruszyła budowa ścian. W lutym nie radzę kopać fundamentów - więc ze dwa miesiące jesteś na wiosnę do przodu.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Marzena - z piwnicą na zimę uważaj, Murator opisywał sprawę zabezieczeń piwnicy na zimę (niestety nie pamiętam rok czy 2 lata temu), o ile fundament zagłębiony poniżej "głębokości przemarzania" przeczeka zimę bez szkody, to piwnica "wpuści" zimne powietrze wprost na ławy fundamentowe Twojego domu. Zimy bywają łagodne, ale nie ma reguły.

Finiszant

Przemarzanie gruntów jest szczególnie niebezpieczne w gruntach wysadzinowych, które zamarzając zwiększają swoją objętość i podnoszą do góry budynek. Im mniej kondygnacji budynku wymurowaliśmy tym szkody spowodowane wysadzinami gruntu mogą być większe. Objawia się to pękaniem ścian piwnic i fundamentów. Powstałe szkody są trudne do naprawienia i osłabiają konstrukcję budynku. Stan zero należy zatem ocieplić! Słoma chyba wystarczy.

Trafiłem kiedyś na opracowanie żeby jednak starać się zimować co najmniej stan surowy otwarty z dachem (niekoniecznie docelowym) i dobrze zabezpieczonymi otworami i klatkami schodowymi. Mniej zaawansowany stan to jednak ryzyko opisane jak wyżej. Fundament, czy nawet kondygnacja ze stropem działa jak przeciwieństwo kaloryfera, oziębiające dodatkowo fundament. Wszystko pewnie zależy od zimy (której się nie przewidzi - a moze trafić się "stulecia") i gruntu - czy wysadzinowy czy nie. Dlatego lepiej uważać i zerówkę (stan otwarty także) odpowiednio zabezpieczyć.

Oto opracowanie:

"Jeżeli nie zdążyliśmy przed zimą przykryć nowo wznoszonego budynku dachem i nie zasypaliśmy ścian piwnic gruntem to zamarzająca woda może w naszym budynku poczynić duże szkody. Przemarzanie gruntów jest szczególnie niebezpieczne w gruntach wysadzinowych, które zamarzając zwiększają swoją objętość i podnoszą do góry budynek. Im mniej kondygnacji budynku wymurowaliśmy tym szkody spowodowane wysadzinami gruntu mogą być większe. Objawia się to pękaniem ścian piwnic, fundamentów i stropów. Powstałe szkody są trudne do naprawienia i osłabiają konstrukcję budynku. Najlepszym więc rozwiązaniem jest całkowite zabezpieczenie budynku przed zimą, czyli przekrycie budynku dachem, zabezpieczenie otworów okiennych i drzwiowych, obsypka ścian fundamentowych, wykonanie drenażu wokół domu.

W budynkach, które nie zostały przekryte dachem i nie wprawiono okien i drzwi, zalecam przed zimą wykonanie następujących prac w celu uniknięcia zniszczeń jakie może spowodować zamarzanie i wysadzanie gruntu pod fundamentami:

1.Obsypka ścian fundamentowych gruntem, minimum 1,0m ponad spód fundamentu.

2. Zasłonienie wszystkich otworów zewnętrznych w budynku - okna i drzwi, za pomocą desek, folii lub ułożenie na sucho w otworach materiałow do wykonania ścian (cegła, pustaki).

3. Przykrycie folią otworów znajdujących się w stropie (klatka schodowa).

4. Obłożenie styropianem gruntu wzdłuż wszystkich ścian piwnicznych wewnętrznych i zewnętrznych. Grubość styropianu 5-10cm, na szerokości 1,0m od ścian.

Wykonane zabezpieczenia zlikwidują niebezpieczeństwo wystąpienia wysadzin gruntu i zniszczeń konstrukcji budynku."

Źródło: http://www.domino.alpha.pl/porady/7.html