Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan zerowy na jesieni - czy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Witam

Przed zostawieniem stanu zerowego na zimę pamiętać należy

by nie zrobić basenu a lustro wody wewnątrz nie było wyższe niż

na zewnątrz budynku. Może rozsadzić ściany na zewnątrz.

A wtedy na wiosnę można rzeczywiście zaczynać od zera.

Chcąc pozostawić stan zero na zimę, wykonać należy przepusty

którymi nadmiar wody wydostanie się na zewnątrz.

Pozdrawiam Jacek

• 2 years później...

Jak ci się nie spieszy lub nie masz za dużo pieniędzy to rób w jednym roku fundamenty a w drugim surowy otwarty.

Ja tak robię. Tj fundamenty zrobiłem w poprzednim roku. W dodatku są one trójwarstwowe - czyli wieksze ryzyko, że woda wejdzie pomiedzy warstwę nośną i osłonową i coś rozsadzi. Nakryłem całość folią budowlaną i dodatkowo folią pozostałą z opakowń po bloczkach fundamentowych. Przycisnąłem to deskami a na to jakieś kamienie, pozostałości bloczków itp. Byłem niedawno na działce. Wszystko w jak najlepszym porządku.

Jak to dobrze nakryjesz folią to nie widzę żadnego ryzyka.

Dodatkowym plusem jest, że wszystko jakoś osiądzie przez zimę.

Myślę, że jest to korzystne jeśli teren jest podmokły. Ponadto po wykonaniu podstawowych prac ziemnych: fundamenty, ew. szambo można, jeśli pogoda pozwoli uporządkować działkę. W innym wypadku zyski na czasie chyba nie są duże. ponadto wszystko zależy także od tego kiedy ma się pozwolenie. Ja zacząłem budować w czerwcu, choć planowałem trochę wcześniej. Murowanie zakończyło się we wrześniu. W grudniu dom był pod dachem. Od wczoraj się wykańcza.