Abakus 16.08.2002 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 Witam Przed zostawieniem stanu zerowego na zimę pamiętać należyby nie zrobić basenu a lustro wody wewnątrz nie było wyższe niż na zewnątrz budynku. Może rozsadzić ściany na zewnątrz.A wtedy na wiosnę można rzeczywiście zaczynać od zera. Chcąc pozostawić stan zero na zimę, wykonać należy przepusty którymi nadmiar wody wydostanie się na zewnątrz. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 19.08.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Dziękuję za rady - zaczynam we wrześniu , stan zero musi być na koniec października - mam nadzieję , że poradzę sobie z zabezpieczeniem budowy. Pozdrowienia - Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2005 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Podciagam ten temat wyżej. Robić fundament w jednym roku, a resztę w drugim czy dać sobie spokój i robić po dach w jednym sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 09.02.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Jak ci się nie spieszy lub nie masz za dużo pieniędzy to rób w jednym roku fundamenty a w drugim surowy otwarty.Ja tak robię. Tj fundamenty zrobiłem w poprzednim roku. W dodatku są one trójwarstwowe - czyli wieksze ryzyko, że woda wejdzie pomiedzy warstwę nośną i osłonową i coś rozsadzi. Nakryłem całość folią budowlaną i dodatkowo folią pozostałą z opakowń po bloczkach fundamentowych. Przycisnąłem to deskami a na to jakieś kamienie, pozostałości bloczków itp. Byłem niedawno na działce. Wszystko w jak najlepszym porządku. Jak to dobrze nakryjesz folią to nie widzę żadnego ryzyka.Dodatkowym plusem jest, że wszystko jakoś osiądzie przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 11.02.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Ogólnie mówi się, że po wybudowaniu stanu surowego otwartego należy odczekać - najlepiej go "przezimować". Mam zatem pytanie - czy jeśli "przezimujemy" stan zerowy, to potem stan surowy otwarty znowuż trzeba "przezimować? W ten sposób budowa trwałaby conalmniej 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 17.02.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Myślę, że jest to korzystne jeśli teren jest podmokły. Ponadto po wykonaniu podstawowych prac ziemnych: fundamenty, ew. szambo można, jeśli pogoda pozwoli uporządkować działkę. W innym wypadku zyski na czasie chyba nie są duże. ponadto wszystko zależy także od tego kiedy ma się pozwolenie. Ja zacząłem budować w czerwcu, choć planowałem trochę wcześniej. Murowanie zakończyło się we wrześniu. W grudniu dom był pod dachem. Od wczoraj się wykańcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 18.02.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 ja zrobilam fundamenty w listopadzie 2004 teraz grzecznie czekaja na wiosne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka111 18.02.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Ja wylałam ławy wiosną, fundamenty jesienią i dzięki temu na wiosnę ruszyła budowa i do jesieni miałam stan surowy zamknięty. Teraz czekam aż zrobi się cieplej i ruszamy do boju, bo chcemy się w tym roku wprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts