Lukasz11 22.07.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Pytania do specjalistów projektantów instalacji CO:1. Wodna podłogówka, opory liniowe rury zatopionej w posadzce. Czy wielkość strat ciśnienia w rurze zależy od tego, jak ułożona jest rura? Tzn wydaje mnie się, że strata ciśnienia np w prostym odcinku ruru powinna być mniejsza niż w tej samej rurze, ale ułożonej z meandrami. Czy się mylę?2. Wiem, że sprzęgło hydrauliczne stosuje się, aby 2 pompy w instalacji nie zakłócały wzajemnie swojej pracy. A ile sprzęgięł i w jakim miejscu powinno być, jeśli np mamy w instalacji 2 lub więcej rozdzielacze i przy każdym rozdzielaczu jest osobna pompa. I jeszcze pompa w kotle?3. Ktoś tu kiedyś podał wzór na moc cieplną, jaką może przenieść woda o zadanym przepływie i różnicy temperatur na zasilaniu i powrocie:Moc [W]=przepływ [kg/s]×różn.temp. [K]×4190 [J/(kgK)] Z tego wzoru wynika wg mnie, że jeśli w domu o pewnym zapotrzebowaniu na ciepło, instalacja grzewcza grzejnikowa będzie miała mniejszy przepływ wody niż analogiczna instalacja podłogówkowa. Bo dt podłogówki to np 7st a grzejników 20st. Idąc dalej może się zdarzyć, że pompa w kotle nie będzie w stanie wymusić przepływu wymaganego przez OP, ale będzie w stanie wymusić przepływ wymagany przez grzejniki. Czyli idąc dalej, sprzęgło hydrauliczne i dodatkowo pompa są częściej wymagane przy OP niż przy grzejnikach. Czy to prawidłowe wnioski? Z góry dzięki za wyjaśnienie tych problemó teoretycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.07.2016 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 ad1 . Nie słyszałem o badaniach porównujących opory w różnie ułożonych podłogówkach. Myślę ,że zdecydowanie większe znaczenie ma czy nie doszło do załamania rury i ważna jest też długość.ad 2 Można oczywiście zamontować sprzęgło dla każdego rozdzielacza i 3 pompy.Ale zdecydowanie taniej pozostać przy jednej ( kotłowej pompie). Pompy i ich eksploatacja kosztują , sprzęgła też.ad3 Najfajniej żeby delta wynosiła jak najmniej . Z wzoru wynika jeszcze jedna prawidłowość . delta zależy od mocy kotła .A moc zależy od zapotrzebowania budynku. A to z kolei zalezy od temperatury zewnętrznej . ITD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 22.07.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 ad 2 Można oczywiście zamontować sprzęgło dla każdego rozdzielacza i 3 pompy. Można też dać sprzęgło, a za nim 1 mocniejszą pompę dla 3 rozdzielaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 23.07.2016 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) ad1 . Nie słyszałem o badaniach porównujących opory w różnie ułożonych podłogówkach. Tu nie chodzi o badania, tylko wyliczenia. Projektując instalację CO należy policzyć, a nie zbadać opory hydrauliczne. Myślę ,że zdecydowanie większe znaczenie ma czy nie doszło do załamania rury i ważna jest też długość. No właśnie załamanie oraz długość rury mają wpływ na wielkość oporów. Dlatego jest to takie ważne. Czyli co? Nikt nie wie jak jest z tymi oporami w zależności od ułożenia rury?? Z wzoru wynika jeszcze jedna prawidłowość . delta zależy od mocy kotła Możesz rozwinąć tę myśl? Bo ja tej zależności nie widzę. Dla mnie to wzór, na moc cieplna, którą może przenieść woda o zadanym przepływie i o przyjętej delcie. I z mocą kotła to nie ma nic wspólnego. Kocioł może być znacznie mocniejszy, ale woda o jakimś przepływie i delcie po prostu odbierze teoretycznie tylko pewną część energii wyprodukowanej przez kocioł. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.07.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) Tu nie chodzi o badania, tylko wyliczenia. Projektując instalację CO należy policzyć, a nie zbadać opory hydrauliczne. No właśnie załamanie oraz długość rury mają wpływ na wielkość oporów. Dlatego jest to takie ważne. Czyli co? Nikt nie wie jak jest z tymi oporami w zależności od ułożenia rury?? Możesz rozwinąć tę myśl? Bo ja tej zależności nie widzę. Dla mnie to wzór, na moc cieplna, którą może przenieść woda o zadanym przepływie i o przyjętej delcie. I z mocą kotła to nie ma nic wspólnego. Kocioł może być znacznie mocniejszy, ale woda o jakimś przepływie i delcie po prostu odbierze teoretycznie tylko pewną część energii wyprodukowanej przez kocioł. Żeby coś policzyć trzeba najpierw zbadać np wsp oporów Może jest ktoś kto wie. Ale w projektowaniu przyjmuje się pewne uproszczenia tzw tolerancja budowlana .Kiedyś widziałem zależność oporów od ilości zanieczyszczeń na ściankach rur. krótko mówiąc średnia delta zależy od zapotrzebowania budynku ,a nie mocy kotła . Edytowane 23 Lipca 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.07.2016 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Z wzoru wynika jeszcze jedna prawidłowość . delta zależy od mocy kotła Krótko mówiąc średnia delta zależy od zapotrzebowania budynku ,a nie mocy kotła . Nie chcę się czepiać, ale w końcu zdecyduj, czy delta temperatury zależy, czy nie od mocy kotła Żeby coś policzyć trzeba najpierw zbadać np wsp oporów Dokładnie. I takie badania przeprowadzają producenci elementów instalacji CO. Przykładowo Purmo przedstawia to w Poradniku dla projektantów (rozdział 10): http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/purmo-pexpenta.htm#tab-do-pobrania Czy w swoich katalogach technicznych. To, co interesuje mnie, to czy opory liniowe zależą od sposobu ułożenia rury, czy nie. Patrząc na to, co jest napisane w katalogach producentów, to chyba nie. Ale pewności nie mam. Może jest ktoś kto wie. Ale w projektowaniu przyjmuje się pewne uproszczenia tzw tolerancja budowlana A tak dokłaniej? Ile ta tolerancja wynosi? Czyli co, konstruktor np ścian nośnych i stropów też zakłada pewną tolerancję? Jeśli założy zbyt dużą, to się może skończyć katastrofą budowlaną? Strach się bać... Ja akurat jestem informatykiem. W komputerach albo coś działa, albo nie. Tolerancji nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.07.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A tak dokłaniej? Ile ta tolerancja wynosi? Czyli co, konstruktor np ścian nośnych i stropów też zakłada pewną tolerancję? Jeśli założy zbyt dużą, to się może skończyć katastrofą budowlaną? Strach się bać... Ja akurat jestem informatykiem. W komputerach albo coś działa, albo nie. Tolerancji nie mamy. A z jaką dokładnością działa zegar w twoim komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.07.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nie chcę się czepiać, ale w końcu zdecyduj, czy delta temperatury zależy, czy nie od mocy kotła . Tolerancji nie mamy. Chodziło mi o moc kotła równa zapotrzebowaniu budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 24.07.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 w obliczeniach nie uwzględnia się oporów związanych z wypływem z rozdzielacza zasilającego , z wpływem do rozdzielacza powrotnego , nie uwzględnia się też łuków . są to wielkości pomijalnie małe ale są . może uwzględniono je w oporach liniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 24.07.2016 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 w obliczeniach nie uwzględnia się oporów związanych z wypływem z rozdzielacza zasilającego , z wpływem do rozdzielacza powrotnego , nie uwzględnia się też łuków . są to wielkości pomijalnie małe ale są . może uwzględniono je w oporach liniowych Nie jestem przekonany, że to prawda. Każdy element (trójnik, grzejnik, rozdzielacz itp) jest źródłem oporów miejscowych. Producenci też podają ich wartości. Całkowite opory hydrauliczne, to suma oporów liniowych i miejscowych. Ale dobrze by było, by w tym wątku wypowiedział się ktoś jeszcze i rzucił trochę światła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts