Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod budynek gospodarczy/garaż

kwiatton27

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Przepraszam jeśli powtarzam się, ale godzinę szukam grzebie i nie znalazłem konkretów na ten temat.

Chciałbym wybudować budynek gospodarczy, później będzie garażem.

Zamysł taki że wykonam go z bloczków z gazobetonu lub z pustaka ceramicznego. Drugie bardziej wchodzi w grę, może nawet łączone na pianę (miał ktoś do czynienia z tym sposobem, tak apropo?) Budynek o wymiarach 4 m szerokości, 6 m długości, 2,5 wysokości. Dach jednospadowy z pochyleniem 10 stopni.

Zastanawiam się nad fundamentem który chce wykonać sam.

1. Fundament klasyczny:

Ława 40 cm szeroka 25 wysoka zbrojona prętem fi 10 i strzemiona co 30 cm fi 6 koszt ok. 300 zł, beton B15 2 m3 cena ok. 740 z betoniarni.

ściana z bloczków 7 rzędów szt. ok. 370 koszt 740 zł. (nie liczę zaprawy i izolacji). Razem liczę tak ok. 1900 zł może mniej jak znajdę pręty z odzysku i bloczki tańsze.

2. Płyta fundamentowa - na obwodzie grubość 25 cm o szerokości 40 cm, a wewnątrz grubość 15 cm (może być 10 cm?)

ściągam humus, pod nim mam piasek. Robię deskowanie (deski z odzysku) wykładam folią, układam zbrojenie po obwodzie jak powyżej plus siatka. Musi być na górze i na dole? Koszt zbrojenia ok. 500 zł.

Beton B15 do zalania płyty wychodzi 4,5 m3 koszt 1100 zł.

Razem 1600 zł.

Co o tym sądzicie? Dobrze to mniej więcej obmyśliłem?

Czegoś za mało, czegoś za dużo?

Proszę o pomoc doświadczonych.

Wskazanie błędów, mądrych podpowiedzi.

Witam wszystkich.

(...)

Co o tym sądzicie? Dobrze to mniej więcej obmyśliłem?

Czegoś za mało, czegoś za dużo?

Proszę o pomoc doświadczonych.

Wskazanie błędów, mądrych podpowiedzi.

W zasadzie to jest to budynek na zgłoszenie, ale projekt powinieneś mieć i tam wszystkie odpowiedzi byś miał.

Pomijając kwestie tego, że zapuszczasz się na samowolę, to:

To co obmyślałeś to się nie zawali, choć pewnie nie każdy by się pod tym podpisał (ja raczej nie, choć i tak nie mam kwalifikacji).

Chcesz to zrobić po taniości, więc rady będą żeby zrobić po taniości

Fundament klasyczny:

-zbrojenie zostaw fi 10, strzemiona fi6 (stal kup chociaż porządniejszą A-III, bo z odzysku to nie wiadomo co)

-beton daj C20/25 (B25) bo to jest dodatkowy koszt może max 50-100zł, a to będzie siedzieć w gruncie pewnie nieizolowane znając życie...

-bloczków nie szukaj na siłę najtańszych, lepsze trochę droższe, ale żeby trzymały klasę deklarowaną przez producenta

Fundament płytowy:

- zbrojenie dwoma siatkami góra dół, wtedy pewność że nie pęknie ( ale tu bez obliczeń i głębszych danych to się nie obędzie)

- wieniec obwodowy tak jak wyżej

- grubość wieńca 25 i płyty 15 powinno być ok.

- zbrojenie kup, nie z odzysku

- beton daj C20/25 (B25)

Nie podpowiem Ci co będzie lepsze, bo bez liczenia to jest tylko gdybanie i to na Twoją odpowiedzialność

Żadna samowola normalne zgłoszenie. Do zgłoszenia nie trzeba projektu wystarczy opis..

Izolowane oczywiście i jak kopać będę to przy okazji rurę drenażową też wrzucę.

Nie chodzi o taniość.

Tam będzie tylko samochód stał.

Płyta bardziej mnie zachęca ponieważ szybsza w wykonaniu i od razu podłoga gotowa.

A czy trzeba w tym przypadku robić opaskę ze styropianu przeciw przemarzaniu gruntu? W przypadku płyty to będzie ona usadowiona dość płytko.

Niektórzy nie robią też opaski pod domek jednorodzinny, ale to ze względu na warunki gruntowe.

Ogólnie chodzi o to, że grunty spoiste przy ujemnych temperaturach powiększają swoją objętość (z racji zawartości wody), co jest niebezpieczne.

Jak masz piaski to zrób bez opaski.

Skoro skłaniasz się ku płycie to idź w płytę.