Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geberit (stelaż podtynkowy wc) Nietypowa zabudowa - Pytanie

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na forum, dlatego witam Was wszystkich serdecznie.

Mam pytanie do osób doświadczonych w zabudowie stelaży wc - geberitów. Mam zamiar w bardzo małym wc zamontować geberit (up320) z tym, że

standardowa zabudowa odpada właśnie ze względu na miejsce.

Prawa ściana wc (widoczna na zdjęciu) to ścianka działowa za którą jest małe pomieszczenie gospodarcze i pomyślałem sobie, czy nie

można by było zamontować geberitu za tą ścianką wycinając w niej otwory dla panelu i rur. Oczywiście byłaby też odpowiednia konstrukcja za tą ścianą - wzmocnienie przykręcone do ściany. Od frontu ( od wewnątrz wc) ściana wyrównana płytami GK na klej knaufa a na to płytki ceramiczne.

Grubość całej zabudowy frontowej geberitu wyniesie ok 10-11cm Wiem, że można kupić przedłużacze do panelu (do 18cm), więc to nie problem.

Ścianki tej nie mogę zburzyć z w jej miejsce postawić nowej konstrukcji i nie jest ona też "bardzo" mocna - raczej działowa.

Czy takie "coś" wytrzyma obciazenia muszli, czy dać np. płytę OSB od frontu na tą ścianę i dopiero na to płytki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i sugestie.

2e35de6f659c.jpg

jeżeli stelaż będziesz montował do ściany za tą ścianą ( tak zrozumiałem), to czemu obudowa miałaby nie wytrzymać, skoro nie będzie właściwie pełnić żadnej konstrukcyjnej roli?

To się montuje do ściany i koniec, w zasadzie można sprawdzić łopatologicznie nośność po montażu, siadając, stając itp. jeszcze przed zabudową

Dziekuje za odp. W sumie racja - mozna przeciez przetestowac przed zabudowaniem/polozeniem plytek.

Czy moze lepiej wyciac w tej scianie prostokąt wielkosci calego geberitu i od tylu przymocowac? Czy lepiej dame otwory na rury i panel.

Czym najlepuej przykleic OSB do sciany? Klejem do plytek, klejem do plyt czy moze jest cos lepszego?

Jeszcze raz dziekuje. W sobote sie zabieram za robote.