dragoon 22.07.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Witam, Szukalem wlasnie w internecie odpowiedzi na kilka pytan dotyczacych budownictwa i zastanawialem sie czy ktos na forum muratora pomoglby mi na nie odpowiedziec. Ostatnio spieralem sie ze znajomym, o nastepujaca rzecz: w projekcie wysokiego budynku mieszkalnego przewidziano duze otwory w zelbetowych scianach nosnych wypelniane murem ze wzgledu na oszczednosci. Taka sytuacja oczywiscie w znaczny sposob wydluza i utrudnia wykonanie robot. Z obliczen ekonomicznych wychodzi ze koszty stal + beton oraz robocizny beda znacznie wyzsze niz w przypadku muru. Teraz moje pytanie czy zamiast murowac otworow mozna by bylo zalac je niezbrojonym betonem? Spowodowaloby to obnizenie kosztow o koszty zbrojenia i ulatwienie robot budowlanych. Pytanie tez jak pracuje taki element ktory jest czesciowo zbrojony a czesciowo nie i czy w ogole mozna tak robic, na ile sciany nosne sa odpowiedzialne za przenoszenie sil poziomych np od wiatru. Wiem ze sa niezbedne do usztywnienia konstrukcji. Kiedy tak naprawde mozna korzystac z niezbrojonego betonu, bo mam wrazenie ze zbroi sie aktualnie wszystko, a chyba nie zawsze jest taka koniecznosc?Jakby znalazl sie ktos mily kto odpowiedzialby mi na powyzsze pytania bylbym wdzieczny. Sorry jezeli sa idiotyczne ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212614-statyka-praca-scian-nosnych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.07.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Zbroi się konstrukcję nie tylko ze względu na przenoszone obciążenia a również ze względów na występujące w betonie skurcze stąd najczęściej siatka w ścianie. Sam beton niezbrojony ma tendencje do pękania rysowania się, wtedy rosną koszty i problemy łatwiej taniej to za zbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212614-statyka-praca-scian-nosnych/#findComment-7141237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 25.07.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Do wykonania ściany betonowej potrzebujesz trochę bardziej wykwalifikowaną ekipę, zbrojarza, monterów szalunku. Dochodzi koszt wynajęcia szalunku, który przy tak ogromnych powierzchniach byłby już znaczący. Ściana betonowa jest cięższa, przez to cały budynek musi być "mocniejszy". Beton należy pielęgnować. Beton nie wybacza błędów podczas wylewania błędy to konieczność używania potężnych młotów. Beton przy wysokich konstrukcjach należy wylewać etapami, to opóźnia prace, konieczność podpierania szalunków to duże utrudnienie w poruszaniu się ekip. Rozszalowanie całej zewnętrznej ściany od już dosyć małej wysokości będzie trudne, wymaga dźwigu i podnośnika. Bruzdowanie pod jakiekolwiek instalacje to konieczność używania mocniejszych urządzeń. Ścianę z cegły postawi nawet prosty robotnik z przypadku. Wystarczy raz na jakiś czas podejść z poziomicą i skontrolować. Nie trzeba w żaden sposób pielęgnować, zbroić. rozszalowywać. Łatwo naprawić, nie wymaga żadnych specjalistycznych narzędzi. Bardzo szybko po wykonaniu można rozpocząć bruzdowanie i wykonywanie wszelkich instalacji. Prawdopodobnie zapomniałem o co najmniej połowie argumentów przemawiających za wykonaniem ściany z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212614-statyka-praca-scian-nosnych/#findComment-7142333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.07.2016 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 moim zdaniem - nie. dlatego, że zalanie betonem zwykłym nawet bez zbrojenia istotnie wpływa na zmianę nacisku\statyki. Pustaki wedle betonu nie ważą prawie nic. Poza tym, jak już chcesz zalac betonem to trzeba to zazbroić, goły beton to może być na tarasie a nie ścianie konstrukcyjnej - wszystko trzeba przeliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212614-statyka-praca-scian-nosnych/#findComment-7142341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts