Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Chciałem zapytać, co sądzicie o zakupie drukarki 3D do domu? Sporo czytałem na ten temat i korzystałem z takiego sprzętu tylko że w pracy.

Wiem, że można na nim dużo wydrukować niskim kosztem. Pomyślałem sobie, że też kupię taką drukarkę nawet po to aby w przyszłości nie jeździć po drobnostki do Castoramy tylko sobie je wydrukować.

Wszystko co można wydrukować a jest potrzebne podczas przykładowo remontu i ogólnie w domu.[moderowano] . Podany przykład może być w sumie jednym z, bo jest ich setki.

Powiem jeszcze, że ostatnio robiąc remont kuchni w domu na wszystkie plastikowe, gumowe i inne szczegóły wydałem 1200 zł jak nie więcej. Myślę, że jeśli wydrukowałbym to wszystko sam, połowę tej kwoty miałbym w kieszeni.

Edytowane przez finlandia
link reklamowy

Szczerze mówiąc, to nie wydaje mi się, abyś wydrukował to wszystko o połowę taniej.

Z tego co wiem, to póki co wydruk 3d nadaje się głównie do prototypowania, bo trwa długo to i nie jest zbyt tanio

Dolicz do tego jeszcze czas potrzebny na zaprojektowanie w programie tych dupereli i myślę, że gra nie warta świeczki.

Co innego gdybyś potrzebował jakąś część, której nie można już dostać albo trzeba na nią czekać/sprowadzać/płacić dużo.

Przypomina mi to robienie listy na zakupy przez moja małżonkę. jest komputer, jest drukarka a ona bierze kawałek papieru i długopisem robi listę. Szybko i bezproblemowo. Mam wrażenie, że podobnie jest z drukarkami 3D. Drukowanie kołków czy uszczelek to może fajna zabawa ale jednak trzeba trochę czasu poświęcić na zaprojektowanie tego a wyrób, siłą rzeczy nie będzie równie dobry jak wykonany z dedykowanego materiału. Takie trochę dorabianie na siłę filozofii - "zrobię sobie wszystko sam". Tak ale, po pierwsze kup drukarkę, potem materiały eksploatacyjne, zaprojektuj to co chcesz wykonać i drukuj. Moim zdaniem, do domu to przerost formy nad treścią.