budowa2016 22.07.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 W projekcie mam coś takiego http://images75.fotosik.pl/767/51e7b9b29bcbbe6bmed.png Wykonawca mnie teraz pyta o co tu biega. Architekt z tego co pomiatam miał w zamyśle uniknięcie mostków termicznych. Stąd właśnie wełna i płyty. Wykonawca (murów) jednak uważa, że przy dużych oknach jedno, że nie jest to dobre a już na pewno bardzo drogie rozwiązanie. Nie dobre dlatego, że parcie wiatru od strony gdzie będą okna jest dość duże. Wiatry zwykle w moim rejonie wieją właśnie od tej strony. Czy będzie to wystarczająco sztywne? Czy można to zrobić lepiej? Myślałem nawet żeby zamiast takiego rozwiązania może L-ki nadproża dać bliżej siebie a a między nie a kasetę rolety warstwę XPSa. Wtedy potencjalnie można by nieco wysunąć okna w izolacje i tym sposobem uniknąć mostków. Dodam, że ściany są z silki a na to idzie 20cm styropianu.Mamy tu już zatem 44cm. Co o tym myślicie? Jakieś alternatywy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.07.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Z tego co widzę to nad oknem masz zastosowane poszerzenie na którym od zewnątrz zamontowana jest roleta a od wewnątrz jest zabudowane płytami gipsowymi. Jest to jak najbardziej dopuszczalne rozwiązanie. Poszerzenia posiadają odpowiednie wzmocnienia. przy ich dużej wysokości mozna je jeszcze wzmocnić jakimiś kątownikami od wewnątrz które znajdą się pod zabudową regipsową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 22.07.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 O, bardzo dobry temat . CINEK, mówisz dopuszczalne, a jakie byłoby najlepsze? Stoję teraz przed identycznym problemem i jak na razie skłaniam się właśnie do cofnięcia nadproża i wstawienie tam czegoś w rodzaju płyty PUR (bo ma lepszą lambdę niż styrodur). Takie poszerzenie ze styropianem wewnątrz jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.07.2016 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Montaż rolety na poszerzenia jest rozwiązaniem najcieplejszym z możliwych Nie ma innego które by było tak ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.07.2016 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Małe sprostowanie: poszerzenia nad oknem mają możliwość zastosowania wzmocnień (a ja mam obawy że to jest bardzo często pomijane ze względu na wyższe koszty.. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.07.2016 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Sluszna uwaga FinZ uwagi na znaczne sily wystepujace pod wplywem wiatru jak i samej pracy okna pod wplywem temperatury (pcv) kazde poszerzenie MUSI byc ze wzmocnieniem i zamocowane trwale do okna i jedno do drugiego (skrecone)Fakt. Dla mnie rzecz oczywista dla innych by ciac koszty oferty/zamowienia moze byc pomijana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 23.07.2016 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 A dlaczego to poszerzenie niby jest najcieplejszym sposobem montażu? Wspomniana płyta pur na logikę wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem. Czyżby takie poszerzenie miało lepsze właściwości termoizolacyjne od płyty pur a do tego zapewniało sztywniejsze połączenie niż przytwierdzenie do nadproża? Nie bardzo to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.07.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 To spojrz na przekroj jaki sam zamiesciles i zobacz co masz na poszerzeniu od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 23.07.2016 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Wlasnie o to chodzi, ze gdyby zastosowac tam zamiast skomplikowanej konstrukcji skrzynki z welną itd i poszerzenia normalne nadproże sytuacja była by całkiem inna. Nawet jeśli już poszerzenie to nie aż 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.07.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Montaż rolety na poszerzenia jest rozwiązaniem najcieplejszym z możliwych Nie ma innego które by było tak ciepłe Nieprawda - można tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.07.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Okna osadzone w warstwie ocieplenia za skrzynką ( na grubość profilu okiennego 9cm ) płyta PUR . Mostek minimalny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 24.07.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nieprawda - można tak [ATTACH=CONFIG]362053[/ATTACH] . Tak, ale Ty masz inną, nie często spotykaną kategorię muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Ale przy ścianie 2W przy izolacji grubości 25-30 cm można to spokojnie wykonać. Przy cieńszej izolacji robimy lekko ( 4-5 cm ) cofnięte i dobrze ocieplone nadproże, oraz okno wysunięte na 4-5 cm i już skrzynka 19-20 cm wchodzi. Ps. tylko trzeba to wiedzieć jak wykonać przed wymurowaniem ścian a nie po. A sposób zamocowania rolet i osadzenia okien ja wybrałem a nie mój architekt, KB czy montażysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 25.07.2016 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A co jeśli by zamias tego poszerzenia zastosować drewnianą belkę? Też bardzo dobre właściwości izolacyjne. Albo jeszcze inaczej, zamówić okna z wyższą ramą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 25.07.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 wyższą ramę możesz zamówić w oknach drewnianych ale lepiej najpierw zorientuj sie ile za to zapłacisz - szybko zapomnisz Powiedz szczerze - chcesz mieć dobrze czy tanio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.07.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A co jeśli by zamias tego poszerzenia zastosować drewnianą belkę? Też bardzo dobre właściwości izolacyjne. Albo jeszcze inaczej, zamówić okna z wyższą ramą? Jaką masz planowaną grubość ocieplenia ścian ? jaki szeroki profil okienny ? jaka szerokość skrzynki roletowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2016 25.07.2016 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Czy dobrze czy tanio? Chciałbym rozsądnie. Nie szukam po taniości. Właśnie się dowiedziałem, że nikt mi nie da gwarancji, że taka belka nie będzie się skręcać więc odpada. Ocieplenia będzie 20cm. Nie wiem jaka wielkość skrzynki na to wyjdzie. Szerokości profilu też nie znam jeszcze, ale okna idą 3-szybowe pownie oknoplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 25.07.2016 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Witam Nieprawda - można tak [ATTACH=CONFIG]362053[/ATTACH] . Chętnie bym zobaczył dół tak zamontowanych okien oraz montaż mechaniczne wewnątrz, masz może zdjęcia ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.07.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Ale przy ścianie 2W przy izolacji grubości 25-30 cm można to spokojnie wykonać. Przy cieńszej izolacji robimy lekko ( 4-5 cm ) cofnięte i dobrze ocieplone nadproże, oraz okno wysunięte na 4-5 cm i już skrzynka 19-20 cm wchodzi. Ps. tylko trzeba to wiedzieć jak wykonać przed wymurowaniem ścian a nie po. A sposób zamocowania rolet i osadzenia okien ja wybrałem a nie mój architekt, KB czy montażysta. Mówiąc "inna konstrukcja ściany" miałem na myśli montaż w warstwie ocieplenia. Nawet wysunięcie 4cm już się kwalifikuje pod tą kategorię. Jasne że można robić to domowymi sposobami - ale jestem niemal pewny, że większość firm w razie problemu zechce wykorzystać ten fakt by odrzucić ew. reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 25.07.2016 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A czy warto przejmować się mostkiem po bokach okien? Prowadnica rolety ma ok. 5 cm, czyli mniej więcej tyle co rama okna. Styropian dochodzi do rogu ścian + 1-2 cm pianki. lub taśmy Czyli róg ściany jest praktycznie nieocieplony, bo prawie dochodzi do niego ta prowadnica. Dużo się traci ciepła przez to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts