Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja okna z roletą

Recommended Posts

W projekcie mam coś takiego

http://images75.fotosik.pl/767/51e7b9b29bcbbe6bmed.png

Wykonawca mnie teraz pyta o co tu biega. Architekt z tego co pomiatam miał w zamyśle uniknięcie mostków termicznych. Stąd właśnie wełna i płyty. Wykonawca (murów) jednak uważa, że przy dużych oknach jedno, że nie jest to dobre a już na pewno bardzo drogie rozwiązanie. Nie dobre dlatego, że parcie wiatru od strony gdzie będą okna jest dość duże. Wiatry zwykle w moim rejonie wieją właśnie od tej strony. Czy będzie to wystarczająco sztywne? Czy można to zrobić lepiej? Myślałem nawet żeby zamiast takiego rozwiązania może L-ki nadproża dać bliżej siebie a a między nie a kasetę rolety warstwę XPSa. Wtedy potencjalnie można by nieco wysunąć okna w izolacje i tym sposobem uniknąć mostków. Dodam, że ściany są z silki a na to idzie 20cm styropianu.Mamy tu już zatem 44cm. Co o tym myślicie? Jakieś alternatywy?

Z tego co widzę to nad oknem masz zastosowane poszerzenie na którym od zewnątrz zamontowana jest roleta a od wewnątrz jest zabudowane płytami gipsowymi. Jest to jak najbardziej dopuszczalne rozwiązanie. Poszerzenia posiadają odpowiednie wzmocnienia. przy ich dużej wysokości mozna je jeszcze wzmocnić jakimiś kątownikami od wewnątrz które znajdą się pod zabudową regipsową.

O, bardzo dobry temat :).

CINEK, mówisz dopuszczalne, a jakie byłoby najlepsze?

Stoję teraz przed identycznym problemem i jak na razie skłaniam się właśnie do cofnięcia nadproża i wstawienie tam czegoś w rodzaju płyty PUR (bo ma lepszą lambdę niż styrodur). Takie poszerzenie ze styropianem wewnątrz jest lepsze?

Sluszna uwaga Fin

Z uwagi na znaczne sily wystepujace pod wplywem wiatru jak i samej pracy okna pod wplywem temperatury (pcv) kazde poszerzenie MUSI byc ze wzmocnieniem i zamocowane trwale do okna i jedno do drugiego (skrecone)

Fakt. Dla mnie rzecz oczywista dla innych by ciac koszty oferty/zamowienia moze byc pomijana

A dlaczego to poszerzenie niby jest najcieplejszym sposobem montażu? Wspomniana płyta pur na logikę wydaje się bardzo dobrym rozwiązaniem. Czyżby takie poszerzenie miało lepsze właściwości termoizolacyjne od płyty pur a do tego zapewniało sztywniejsze połączenie niż przytwierdzenie do nadproża? Nie bardzo to rozumiem.

Ale przy ścianie 2W przy izolacji grubości 25-30 cm można to spokojnie wykonać. Przy cieńszej izolacji robimy lekko ( 4-5 cm ) cofnięte i dobrze ocieplone nadproże, oraz okno wysunięte na 4-5 cm i już skrzynka 19-20 cm wchodzi.

Ps. tylko trzeba to wiedzieć jak wykonać przed wymurowaniem ścian a nie po. A sposób zamocowania rolet i osadzenia okien ja wybrałem a nie mój architekt, KB czy montażysta.

Czy dobrze czy tanio? Chciałbym rozsądnie. Nie szukam po taniości. Właśnie się dowiedziałem, że nikt mi nie da gwarancji, że taka belka nie będzie się skręcać więc odpada. Ocieplenia będzie 20cm. Nie wiem jaka wielkość skrzynki na to wyjdzie. Szerokości profilu też nie znam jeszcze, ale okna idą 3-szybowe pownie oknoplast.

Ale przy ścianie 2W przy izolacji grubości 25-30 cm można to spokojnie wykonać. Przy cieńszej izolacji robimy lekko ( 4-5 cm ) cofnięte i dobrze ocieplone nadproże, oraz okno wysunięte na 4-5 cm i już skrzynka 19-20 cm wchodzi.

Ps. tylko trzeba to wiedzieć jak wykonać przed wymurowaniem ścian a nie po. A sposób zamocowania rolet i osadzenia okien ja wybrałem a nie mój architekt, KB czy montażysta.

Mówiąc "inna konstrukcja ściany" miałem na myśli montaż w warstwie ocieplenia. Nawet wysunięcie 4cm już się kwalifikuje pod tą kategorię. Jasne że można robić to domowymi sposobami - ale jestem niemal pewny, że większość firm w razie problemu zechce wykorzystać ten fakt by odrzucić ew. reklamację.

A czy warto przejmować się mostkiem po bokach okien? Prowadnica rolety ma ok. 5 cm, czyli mniej więcej tyle co rama okna. Styropian dochodzi do rogu ścian + 1-2 cm pianki. lub taśmy Czyli róg ściany jest praktycznie nieocieplony, bo prawie dochodzi do niego ta prowadnica. Dużo się traci ciepła przez to?