kamil94 22.07.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Witam Sprawa dotyczy domku dziadków. W ostatnim czasie robią z naszą pomocą remont elewacji i jest już na ukończeniu. Jednak został okropny dach z falistej dachówki eternitowej/azbestowej, z którą nie ma co zrobić... Nie mają obecnie pieniędzy na zmianę pokrycia. Chociaż to dom parterowy, to powierzchnia jest dość spora, bo kryte są również szopy dobudowane z tyłu domu. Myślałem o zagruntowaniu i pomalowaniu tych dachówek farbą przeznaczoną do eternitu, ale przedtem trzeba to jakoś wyszorować, tam rosną porosty, mchy - to nie taka prosta sprawa... Poza tym pozostają kwestie bezpieczeństwa. Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że te dachówki są kruche i w wielu miejscach popękane, a konstrukcja pewnie też nadaje się do wymiany, bo widać lekkie obniżenie na środku dachu... Mimo wszystko dach nie przecieka i na razie nie było z nim większych problemów. Stąd moje pytanie: co zrobić z tym dachem? Gruntować, malować, zostawić w spokoju, czymś przykryć/pokryć? Koszty muszą być jak najniższe, a praca możliwa do wykonania samemu. Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 23.07.2016 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Ja bym to poki co zostawil w spokoju, azbest jak lezy nie jest szkodliwwy, dopiero jak zaczyna pylic przy ruszaniu. Zeby cokolwiek z z nim zrobic musisz wejsc i troche po nim pospacerowac. Moze cos peknac, zaczac cieknac i wtedy bedziecie miel wiekszy problem. Moim zdaniem to dozbierac kasy i wymienic cale pokrycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.08.2016 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Jacek przedstawił rozsądną radę. Nie dotykać dachu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil94 23.08.2016 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Dziękuję za odpowiedzi, tak właśnie zrobiliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts