Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie zabezpieczenie dachu z eternitu (azbestu)

kamil94

Recommended Posts

Witam :)

Sprawa dotyczy domku dziadków. W ostatnim czasie robią z naszą pomocą remont elewacji i jest już na ukończeniu. Jednak został okropny dach z falistej dachówki eternitowej/azbestowej, z którą nie ma co zrobić...

Nie mają obecnie pieniędzy na zmianę pokrycia. Chociaż to dom parterowy, to powierzchnia jest dość spora, bo kryte są również szopy dobudowane z tyłu domu. Myślałem o zagruntowaniu i pomalowaniu tych dachówek farbą przeznaczoną do eternitu, ale przedtem trzeba to jakoś wyszorować, tam rosną porosty, mchy - to nie taka prosta sprawa... Poza tym pozostają kwestie bezpieczeństwa. Dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że te dachówki są kruche i w wielu miejscach popękane, a konstrukcja pewnie też nadaje się do wymiany, bo widać lekkie obniżenie na środku dachu... Mimo wszystko dach nie przecieka i na razie nie było z nim większych problemów.

Stąd moje pytanie: co zrobić z tym dachem? Gruntować, malować, zostawić w spokoju, czymś przykryć/pokryć? Koszty muszą być jak najniższe, a praca możliwa do wykonania samemu.

Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)

Ja bym to poki co zostawil w spokoju, azbest jak lezy nie jest szkodliwwy, dopiero jak zaczyna pylic przy ruszaniu. Zeby cokolwiek z z nim zrobic musisz wejsc i troche po nim pospacerowac. Moze cos peknac, zaczac cieknac i wtedy bedziecie miel wiekszy problem. Moim zdaniem to dozbierac kasy i wymienic cale pokrycie

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...