zal2000 23.07.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Witam Chciałem się was poradzić w jaki sposób rozmieścić oświetlenie w podbitce dachowej. Mam dwa pomysły i chciałem znać wasze zdanie na ten temat. W załączeniu dwa sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zal2000 25.07.2016 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 No widzę że zainteresowanie i chęć wyrażenia swojej opinii jest chyba zbyt trudnym zadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monach 25.07.2016 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Jak dla mnie pierwsza opcja wydaje się jakaś lepsza. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.07.2016 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Zdecydowanie pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 25.07.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Ja dał bym rozwiązanie nr2. Oświetlanie samych rogów daje mniejsze wykorzystanie światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 25.07.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A ja dałbym wariant pierwszy z modyfikacją - oświetlenie od frontu gęściej + lampka nad wejściem. Ale to Ty tam będziesz mieszkał, więc sam podejmij decyzję - wcześniej tylko dobrze sobie przemyśl, jakie źródło światła jak oświetla (kwestia świecenia w okna, oświetlenia ścieżek i innej komunikacji itp), jak chcesz tym sterować (włącznik w domu, czujnki ruchu, zmierzchowy lub inna kombinacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.10.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Podłączę się z pytaniem rozszerzającym w 2 tematach:1. jaką automatykę oświetlenia zewnętrznego przetestowaliście zadowalająco polecaciea. zegar + cz. zmierzchu?b. czujnik ruchu ?2. rodzaj -jaki stosujecie: punktowy w podsufitce, kinkiety, czy mieszany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 02.10.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 Ja wlaczam wszystko recznie.Sasiad ma na czujnik i byle wiatr lub kot to załacza mu swiatło.Zamontowalem lampki gu10 o mocy 0,7Wat i tak daja duzo swiatła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.10.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2016 CafeDelTom27 -dzięki za odp. Zdaję sobie sprawę, że można przekombinować i że pod całkowitą kontrolą to tylko tryb Ręczny. Jednak jakaś wygoda by się przydała dlatego na ten czas widzę połączenie obydwu trybów - automatu i sterowania ręcznego jak niżej: 1. Brama wjazdowa i furtka - w zasięgu czujnika ruchu halogenu przed garażem + 2 lampy na słupach bramy też z cz. ruchu + wyłącznik. Problem jak to ustawić, żeby przejeżdżające samochody nie aktywowały światła, a jedynie samochody/piesi, którzy zbliżą się do bramy/furtki np. na 0.5m. Macie takie doświadczenia, jest to możliwe? 2 wyłączniki równolegle? 1-w szeregu z czujnikiem, 2- ominięcie czujnika, pozwoli wymusić oświetlenie nawet wtedy, gdy nie ma ruchu. 2. Oświetlenie elewacji (bardziej dekoracyjne) stawiam na kinkiety LED, które dają 2 wiązki światła w dół i do góry - zegar + czujnik zmierzchu + podobnie 2 włączniki: 1-w szeregu z zegarem i cz. zmierzchu, 2- ominięcie zegara i czujnika zmierzchu, pozwoli wymusić oświetlenie nawet wtedy, gdy czas jest niestandardowy -np. siedzenie na tarasie. W każdym rozwiązaniu będą podwójne pstrykacze: Przycisk 1. -załącza automatykę, Przycisk 2. -wymusza załączenie ręczne. To moja koncepcja, ale czy ktoś z Was to sprawdził w praktyce, będzie funkcjonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts