Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zagęszczenie pod ławą

zolty

Recommended Posts

Witam,

Na wstępie opiszę co i jak. Działka ma spadek terenu oraz w jej niższej części występują dość wysoko wody gruntowe (0.5m - jak kupowałem działkę w lutym było 1.4m - pech że rozpoczęliśmy prace po obfitych opadach, ponoć największe od 30 lat w tej okolicy). KB nakazał podniesienie ławy o 15cm względem wykopu. Te podniesienie poziomu ma być tylko w części budynku gdzie koparka zebrała cały humus. Dodaję zdjęcia. Czy powinienem się obawiać o nierównomierne osiadanie budynku? Drugie pytanie - w projekcie ściany fundamenowe zbrojone, monolityczne. Jeszcze przed rozpoczęciem prac ustalałem z kierownikiem i wykonowcą zmianę na bloczki betonowe. Czy przy bierzącej sytuacji bloczki betonowe do dobre rozwiązanie, czy lepiej powrócić do monolitu lub pustaków szalunkowych które można zazbrajać?

Edytowane przez zolty

Witam,

KB nakazał podniesienie ławy o 15cm względem wykopu.

Czytałem chyba ze 4 razy kompletnie tego nie rozumiem.

Drugie pytanie - w projekcie ściany fundamenowe zbrojone, monolityczne.

Jeżeli masz w projekcie faktycznie zbrojone ściany NIE WOLNO Ci ich zamienić na bloczki. Kierownik powinien to wiedzieć.

Dlaczego nie wolno zmieniać??

Sam mam projekt archonu z fundamentem monolitycznym, i zmieniam na bloczki. Co prawda tę zmianę robi sam archon.

Monolityczne nie oznacza zbrojone. Jeżeli ktoś ma zbrojoną ścianę a tak pisał pytający to zastąpienie bloczkiem to problemy.

Już wyjaśniam. Koparka zebrała jakąś część ziemi. Dalej wykonawca miał kopać ręcznie pod ławy. W jednym narożniku domu - najniższy teren pojawiła się woda gruntowa na wysokości około 0.5m. W tej sytuacji kierownik kazał osuszyć ten narożnik oraz podsypać i zagęścić piasek. Oraz nie schodzić głębiej z ławami. Wszystko widać na drugim zdjęciu. Dodatkowo ławy zostały poszerzone z 60 do 70cm. W sprawie zmiany zbrojonej ściany monolitycznej na bloczki - wyraziłem się nie precyzyjnie ponieważ mój KB to również projektant adoptujący budynek. Dzwoniłem w piątek, już po wykonaniu wykopu i zagęszczeniu tego narożnika, z pytaniem czy aby na pewno można pozostać przy bloczkach. Potwierdza, że tak.