wother 23.07.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 Witam, Jestem przed budową domu szkieletowego. Trwają prace projektowe. Zastanawiam się jakiego źródła energii użyć do ogrzania chałupy. Pewne jest to, że dom będzie posadowiony na płycie fudnamentowej z ogrzewaniem wodnym. Pow zabudowy to 118m2 w tym 22m2 to garaż i 4m2 kotłownia. Cały dom zamknie się w 170m2 po podłodze. Poddasze planuje ogrzewac gdzejnikami CO. Posiadam na działce gaz, koszt przyłącza okolo 3tys. Zastanaiwam się czy uzyc gazu czy np pellet? Co oprócz pieca gazowego, grzejników , zasobnika na wodę muszę kupić aby kotłownia była kompletna? Czytam o jakoś rozdzielaczacch, mieszaczach itp. Ogrzewanie podłogowe na parterze to Salon, kuchnia, spiżarnia, wiatrołap, garaż i kotłownia. Na górze 5 pomieszczen 4pokoje i łazienka. Firma wykonawcza zapewnia instalacje CO i CWU, mam w własnym zakresie wyposażyć kotłownie. Wykonawca doradza mi gazowe, ja chciałem zapytać Was czy inne źródła ciepła są tańsze i równie bezobsługowe jak gazowe? Jeśli gazowe to jakie? Kondensacyjne? Dwufunkcyjne? Z zamkniętą komorą spalania? Nie wiem co do czego i za ile. Jaka jest realna kwota wyposażenia kotłowni dla takiego domu?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 24.07.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Punkt pierwszy - jakie masz ocieplenie?Punkt drugi - jaka wentylacja?Punkt trzeci - jakie temperatury preferujesz?Mam dom szkieletowy i zimę za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.07.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 domy o lekkiej konstrukcji mają chyba tendencję do przegrzewania, więc pomyślałbym o jakimś klimatyzatorze, może nawet kanałowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 24.07.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Ja wiem? Jak podajecie swoje temperatury, u mnie nie są wyższe w upały. Poza tym, idealnie szybko się chłodzą. Wystarczy otworzyć wieczorem okno w dachu i taras, i jak idę spać, jest ok.Ale fakt, obecnie zrobiłabym grzanie klimatyzatorem , bo w lecie nie tyle chłodzenie, co osuszanie jest mi bardzo potrzebne. Szlag mnie trafia, gdy w domu jest ponad 60% wilgotności, no bo ile ma być, jak na zewnątrz ponad 80%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 24.07.2016 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Punkt pierwszy - jakie masz ocieplenie? Punkt drugi - jaka wentylacja? Punkt trzeci - jakie temperatury preferujesz? Mam dom szkieletowy i zimę za sobą. 1.Ocieplenie to 10cm welna fasadowa i 15cm welna w przegrodzie zew. 2. wentylacja grawitacyjna 3. Nie lubimy za jak jest zaciepło w domu - kolo 20stopni jest optymalnie ... nocą może być chłodniej Jeśli mieszkasz w domu szkieletowym to co mozesz doradzić w sprawie ogrzewania ? Nie stać mnie będzie na żadne pompy ciepła itp... gaz lub pellet - elektryczne ogrzewanie nie wchodzi w gre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nigdy nie mów "NIGDY" ! "Jestem przed budową domu szkieletowego." To dobrze... Poczytaj coś o przepływie ciepła i systemach grzewczych. Potem dom zbuduj DOBRZE. Nie ten dla wroga. Może wtedy akurat prądem będziesz go grzał - bo wyjdzie NAJTANIEJ? O ogrzewaniu najtańszym i jednocześnie bezobsługowym ZAPOMNIJ!!! Nie ma takiego... Nie istnieje... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.07.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nie stać mnie będzie na żadne pompy ciepła itp... gaz lub pellet - elektryczne ogrzewanie nie wchodzi w gre. Jak masz gaz to po co, Ci rozważania, na temat peletu? Cena jednostki "ciepła" dla obu rozwiązań jest podobna. W przypadku gazu zależy od cen ustalanych przez Państwo, w przypadku peletu od ceny i jakości nabytego peletu. W przypadku peletu ogromne znaczenia ma również kocioł (różne sprawności), przy gazie dużo mniejsze (podobne sprawności). Wysokiej jakości kocioł na pelet jest droższy niż b. dobry kociołek gazowy. Do paliwa stałego potrzebujesz miejsca na jego składowanie, dochodzi do tego okresowa obsługa kotła i wysiłek fizyczny. Przy kotle gazowym wezwiesz raz do roku serwis i wszystko w temacie. Nawet 5 minut bym się nie zastanawiał nad gazem w Twoim wypadku, a jak by kasy starczyło, to dołożyłbym dwie rzeczy: odzyskwę i klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 24.07.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 1) ja mam 15+15 , miejscami jeszcze +20 ale tylko przy oknach - w celu schowania rolet ile planujesz w dach? mam 45 ile w podłogę? ja mam wiszącą, 28 cm 2) naprawdę, naprawdę, naprawdę, z serca radzę, przemyśl jeszcze raz ten nietrafiony pomysł z wentylacją grawitacyjną, zwłaszcza, jeśli nie masz jeszcze kominów. Osobiście wolałabym zrezygnować z kostki lub podłóg aj-waj, ale mieć rekuperator. Bajery dodatkowe i ozdobne zawsze możesz wymienić, ale domontować WM nie jest łatwo. 3) to tak jak ja mam wrażenie, że w domu szkieletowym jest "cieplej" przy niższych temperaturach - nie "chłodzą" ściany z cegły. Zanim powiesz, że cię nie stać na wm z rekuperatorem, zastanów się dobrze, odejmij koszty kominów, przyłącza gazowego, kotłów itd I naprawdę rekomenduję klimatyzatory na górę, a na dół - kable w 2 taryfie, bo jak masz mieć ten beton w podłodze, to inna opcja faktycznie jest bez sensu. Ja mam tylko konwektory i przez ostatni rok ich nie odpaliłam, centralnie umieszczony malutki kominek grzał mi cały dom, na górę tylko jedna rurka wychodząca na korytarzu. Spaliłam niecałą tonę brykietu za 650 zł a sezon zakończyłam 20 marca. Szkielet jest łatwy do ogrzania więc nie musisz trzymać temperatury non stop, włączasz ogrzewanie dopiero przed powrotem. I jeszcze jedno pytanie - jak wychodzą okna na kierunki świata - w zimie jak jest mróz, to jest słońce, i uwierz mi, grzeje wściekle, jak masz okna na południe, temperatura leci w górę w oczach. Okna na zachód to z kolei przekleństwo w lecie , moje jedno małe okienko i to za lipą daje mi popalić. I czy planujesz rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.07.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Ja wiem? Jak podajecie swoje temperatury, u mnie nie są wyższe w upały. Poza tym, idealnie szybko się chłodzą. Wystarczy otworzyć wieczorem okno w dachu i taras, i jak idę spać, jest ok. Ale fakt, obecnie zrobiłabym grzanie klimatyzatorem , bo w lecie nie tyle chłodzenie, co osuszanie jest mi bardzo potrzebne. Szlag mnie trafia, gdy w domu jest ponad 60% wilgotności, no bo ile ma być, jak na zewnątrz ponad 80%. u mnie maksymalnie 24°C w tym roku. tak naprawdę nie mieszkałem w lekkim domu, powtarzam tylko to co słyszałem i co zaobserwowałem w pewnym domu z poddaszem bez murowanych ścian na drewnianym stropie (ale zapewne przyczyniły się do tego także dwa okna dachowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.07.2016 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 1. Nie stać mnie będzie na żadne pompy ciepła itp... gaz lub pellet - elektryczne ogrzewanie nie wchodzi w gre. Już robiłem PC PW tańsze od peletu , własznie w szkieletowcach. Wyszło tyle samo. Szczególnie jak zdecydujesz się na podłogówkę. Ale jak masz gaz ziemny , to montuj kociołek na gaz i zapomnij o wszystkich wynalazkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 25.07.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Ja też mam gaz w ulicy i dalej tam jest, granicy mojej działki nie przekroczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.07.2016 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Przede wszystkim przy szkieletowcu trzeba sobie dać spokój z ogrzewaniem podłogowym zalewanym posadzką. Jest to ogrzewanie zbyt akumulacyjne w stosunku do niskiej akumulacji ciepła szkieletu. Na bank będzie problem z utrzymaniem komfortu cieplnego. Wg mnie w takim domu bardzo dobrym rozwiązaniem będzie ogrzewanie nadmuchowe zasilane gazem bądź pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 25.07.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Człowiek ma betonową podłogę - co zwiększa akumulację zdecydowanie - i do takowej podłogówka jest rozsądnym rozwiązaniem. Jedyne pytanie, czy koniecznie wodna. Ogrzewanie powietrzem wtedy, gdy w domu betonu nie ma, jak w klasycznym szkielecie amerykańskim, podłoga z pustką powietrzną. Czyli jak u mnie. Pytanie, po co się wtedy użerać z systemem centralnym, znacznie droższym, jak są taniutkie, wygodne, małe konwektorki lub klimatyzator kanałowy jako droższa i wygodniejsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 25.07.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Przede wszystkim przy szkieletowcu trzeba sobie dać spokój z ogrzewaniem podłogowym zalewanym posadzką. Jest to ogrzewanie zbyt akumulacyjne w stosunku do niskiej akumulacji ciepła szkieletu. Na bank będzie problem z utrzymaniem komfortu cieplnego. Wg mnie w takim domu bardzo dobrym rozwiązaniem będzie ogrzewanie nadmuchowe zasilane gazem bądź pompą ciepła. Mam dokładnie takie rozwiązanie, posadzka akumulacyjna w domu szkieletowym - nie ma najmniejszego problemu z utrzymaniem komfortu cieplnego. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.07.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Człowiek ma betonową podłogę - co zwiększa akumulację zdecydowanie - i do takowej podłogówka jest rozsądnym rozwiązaniem. Jedyne pytanie, czy koniecznie wodna. No tak, nie doczytałem Uważam, że to zły pomysł, dawanie podłogówki w szkieletowcu. Co do betonowej podłogi, akumulacja zależy w dużej mierze od wykończenia. Np drewniane parkiety znacznie zmniejszą akumulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 " Np drewniane parkiety znacznie zmniejszą akumulację. " Ciekawe...Opisz, proszę, JAK one to robią. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Diabelnie trudno jest zagrzać taki Malbork czy Wawel.Ściany po metr grube, akumulacja potężna...A tu - proszę!Położyć trochę paneli - i grzejesz jedną świeczką!Nie wiedziałem, ze tak się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.07.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 " Np drewniane parkiety znacznie zmniejszą akumulację. " Ciekawe... Opisz, proszę, JAK one to robią. Adam M. O to samo tez chciałem zapytac, ale mnie ubiegłes. To forum to jednak skarbnica mądrosci (inaczej). Nowe rewolucyjne teorie, az sie chce czytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.07.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 (edytowane) Z tego co się orientuję, drewno słabo przewodzi ciepło, czyli jest izolatorem. Panie MK, nie mówię o panelach, chodzi mi o porządny gruby parkiet drewniany. Malborka nie ogrzejesz Pan świeczką, ale dom z bali już tak. W szkieletowcu musi być system, który szybko się nagrzewa i szybko się studzi. Edytowane 25 Lipca 2016 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 25.07.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 enedue:1. jakie masz zapotrzebowanie na cieplo?2. jaka masz/planowalas taryfe na prad?3. konwektorki jakie masz?4. przed decyzja o gzrejnikach elektrycznych jakie ogrzewanie rozwazalas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts