Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie zastosować za/przeciw - dom szkieletowy

wother

Recommended Posts

1) w OZC przed budową - 32 kwh/m2, ale zrobiłam nieco cieplejsze okna, dach i podłogę. Nieco. Pewnie to zrekompensuje jakieś niedoróbki ;) i wyjdzie na to samo.

2) weekendową

3) atlantici f18 - chyba ich juz nie ma w ofercie, jak spojrzałam, są połączone w programowalną sieć.

4) w zasadzie od razu wiedziałam, że nie chcę gazu - mało swego czasu nie wyleciała w powietrze kamienica w której mieszkałam, nic się nie stało tylko dlatego, że mam nadwrażliwość węchową - generalnie to męka, wszystko mi śmierdzi, z wyjątkiem paru dziwnych rzeczy jak benzyna :) - no ale wtedy uratowało nam to życie, tyle ci powiem, że ja czułam zapach gazu na klatce tak że mnie dusiło, a wezwany fachman z pogotowia stwierdził , że bredzę, prawie go zmusiłam, żeby poszedł do zaworu 15 m dalej w piwnicy, wracał kurcgalopkiem :mad: Żadnego gazu ! Poza tym nie chciałam podłogówki, bo mi nie odpowiada stała temperatura w domu - generalnie lubię chłodno, ale jeszcze chłodniej w nocy. No i ja mam drewnianą podłogę, nie betonową, naprawdę beton strasznie wysysa ciepło, podobnie jak ceglane ściany.

Lubię łatwą sterowność.

O węglu w ogóle nie było mowy, to poza moim horyzontem zdarzeń - dziecko z bloku - więc założenie było takie, że dom musi dać radę na prąd. I kominek - i tak miał być, to jeden z tych zapachów, które kocham i widoków , które uwielbiam. No i się okazało, że póki co kominek daje radę doskonale a taryfę 12w z powodu różnych zawirowań mam dopiero od maja, wcześniej był prąd budowlany. Na przyszły rok planuję zaprogramowanie włączania konwektorów od 5.30 do 6 - na poranek. Potem do pracy i jak wracam, to kominek na brykiet, żadne drewno. Dlatego mi się nie znudzi rąbanie i układanie ;) gapienie się w ogień mnie uspokaja, i nie mam tv ;)

Edytowane przez enedue

Z tego co się orientuję, drewno słabo przewodzi ciepło, czyli jest izolatorem. Panie MK, nie mówię o panelach, chodzi mi o porządny gruby parkiet drewniany. Malborka nie ogrzejesz Pan świeczką, ale dom z bali już tak. W szkieletowcu musi być system, który szybko się nagrzewa i szybko się studzi.

Źle się orientujesz . popatrz do tabelki z oporami

"Z tego co się orientuję,.."

Wydaje mi się, że jesteś z tych ludzi, dla których drewno na podłodze to TERMOIZOLATOR a drewno w więźbie to MOSTEK CIEPLNY.

Poczytałbyś coś o drewnie...

"W szkieletowcu musi być system, który szybko się nagrzewa i szybko się studzi."

Możesz wyjaśnić DLACZEGO?

Adam M.

chodzi o wrażenie, oprzyj się o ceglaną ścianę i szkieletową, postój na betonowej podłodze, nawet takiej grzanej od dołu przez sąsiadów :) i na drewnianej ocieplonej wełną.

Dlatego ja nie potrzebuję podłogówki i podłoga jest ciepła, a w bloku na drewnianej klepce w stopy było zimno i nieprzyjemnie.

Zamiast kpić, pomyśl.

Chorwacja, upał jak cholera od wielu tygodni, ja umieram, bo tak reaguję na wysokie temperatury. Po czym zwlekam się z leżanki, materiałowej, przewiewnej i idę dwa metry dalej , aby położyć się na kamiennej - marmur :) tam wszystko było z marmuru - podłodze.

Ulga natychmiastowa. I tak spędziłam resztę wakacji. Cuda jakieś, prawda?

Edytowane przez enedue

Wszystko można zrobić dobrze albo spaprać.

To także dotyczy nazywania różnych rzeczy, procesów, zjawisk...

Wcale nie kpię.

Po cholerę leźć do Chorwacji latem, jak wiadomo, ze tam jest wtedy bardzo ciepło?

:lol:

Adam M.

Jestem samotnikiem i nie mam potrzeby wlec nikogo ze sobą na Nordkap. :cool:

A ciśnienie mam niskie, jak najbardziej , 90 na 60 w dzień, rano to i 54 się zdarza. W szpitalu pielęgniarki mnie nerwowo szturchają :p tzn te nieleniwe, co mierzą ciśnienie w łóżku, jak zdaje się powinny, bo ma być spoczynkowe. Spacer do zabiegowego pozwala te 60 osiągnąć.

"Z tego co się orientuję,.."

Wydaje mi się, że jesteś z tych ludzi, dla których drewno na podłodze to TERMOIZOLATOR a drewno w więźbie to MOSTEK CIEPLNY.

Poczytałbyś coś o drewnie...

"W szkieletowcu musi być system, który szybko się nagrzewa i szybko się studzi."

Możesz wyjaśnić DLACZEGO?

Adam M.

Coś słabe te forum skoro takie pytania od ponoć najlepszych doradców na tym forum. A no choćby to, że szkieletowiec o znikomej akumulacji, zupełnie inaczej reaguję na zyski cieplne w słoneczne dni.

Coś słabe te forum skoro takie pytania od ponoć najlepszych doradców na tym forum. A no choćby to, że szkieletowiec o znikomej akumulacji, zupełnie inaczej reaguję na zyski cieplne w słoneczne dni.

Moim zdaniem, wahania temperatury powietrza od słońca będą prawie takie same niezależnie od akumulacji - okno, przez które wpada słońce, to właśnie system, który szybko nagrzewa, Akumulacja nie zdąży tego "odebrać" w momencie jak grzeje.

" A no choćby to, że szkieletowiec o znikomej akumulacji, zupełnie inaczej reaguję na zyski cieplne w słoneczne dni. "

Coś coraz słabsi forumowicze się trafiają.

Czytaj teksty ze zrozumieniem treści...

Wrzucasz STWIERDZENIA a mnie chodzi o to, abyś UZASADNIŁ te, które tu wrzucasz.

Opisz JAK reaguje taki szkieletor a nie - że reaguje.

Ja się nie czepiam, ale obserwacje pokazują, że zjawiska te przebiegają inaczej niż opisujesz.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Moim zdaniem, wahania temperatury powietrza od słońca będą prawie takie same niezależnie od akumulacji - okno, przez które wpada słońce, to właśnie system, który szybko nagrzewa, Akumulacja nie zdąży tego "odebrać" w momencie jak grzeje.

To dlaczego dużo szybciej można nagrzać kominkiem szkieletowca w porównaniu do murowanego budynku? Kominek też szybko nagrzewa.

Nie.

Wystarczy postawić problem.

Określić co jest potrzebne.

Tymczasem tu padają twierdzenia rodem z sufitu.

Jako absolutne pewniki.

No to ja się dopytuję, bo może o czymś nie wiem...

Może ostatnio fizyka się zmieniła i są jakieś nowe jej prawa - takie do domów szkieletowych...

Adam M.

• 4 weeks później...
1.Ocieplenie to 10cm welna fasadowa i 15cm welna w przegrodzie zew.

2. wentylacja grawitacyjna

3. Nie lubimy za jak jest zaciepło w domu - kolo 20stopni jest optymalnie ... nocą może być chłodniej

Jeśli mieszkasz w domu szkieletowym to co mozesz doradzić w sprawie ogrzewania ?

Nie stać mnie będzie na żadne pompy ciepła itp... gaz lub pellet - elektryczne ogrzewanie nie wchodzi w gre.

Witam Wother,

Wspomniał Pan, iż do budynku podłączona jest sieć gazowa, więc, najlepszym rozwiązaniem będzie wybór gazowego kotła kondensacyjnego. Takie rozwiązanie posiada największą efektywność energetyczną w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym w budynku, co w znacznym stopniu pozwoli zmniejszyć roczne koszty eksploatacji. Marka Junkers posiada w swojej ofercie gazowe kotły kondensacyjne z rodziny Cerapur. W celu doboru urządzenia oraz symulacji rocznych kosztów eksploatacji zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 600 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers