foxa84 24.07.2016 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam. Mam trochę problem z wyborem membrany pod blacho dachówkę ( poddasze zamieszkane) Dekarz poleca Marme 150 a gość u którego zamawiam blachę Sorberga 135 ? Która lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 25.07.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Żadna jedno i drugie to syf, gość od którego zamawiasz blachę chce sobie wyczyścić magazyn. Naprawdę ludzie są tak naiwni że kupują membranę za 180 zł której metr kosztuje 2,4? I jaką według Ciebie ona będzie pełnić funkcję ? bo według mnie praktycznie żadną. Jak kłaść membrany to takie które kosztują minimum te 10zł/m2. A Ty wspominasz że masz poddasze użytkowe to nie lepiej Ci to wytłumić i przybić deski z papą ? Bo hałas podczas deszczu będzie niesamowity i będziesz się wkurzał że nie dołożyłeś parę zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foxa84 25.07.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 10 zł / m2 ? Trochę dużo taka membrana mnie wyniesie przy 220 m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 30.08.2016 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Żadna jedno i drugie to syf, gość od którego zamawiasz blachę chce sobie wyczyścić magazyn. Naprawdę ludzie są tak naiwni że kupują membranę za 180 zł której metr kosztuje 2,4? I jaką według Ciebie ona będzie pełnić funkcję ? bo według mnie praktycznie żadną. Jak kłaść membrany to takie które kosztują minimum te 10zł/m2. A Ty wspominasz że masz poddasze użytkowe to nie lepiej Ci to wytłumić i przybić deski z papą ? Bo hałas podczas deszczu będzie niesamowity i będziesz się wkurzał że nie dołożyłeś parę zł.. Każda membrana dachowa MUSI spełniać ustalone wymagania i nie ważne czy kosztuje ona 1zł za m2 czy 100zł za m2. MUSI spełniać minimalne wymagania jakie MUSI mieć membrana ... Różnią się one głównie grubością , czasem ile mogą być pozostawione na działanie UV , dodatkowymi "pomocami" dla dekarza (np. zintegrowane "taśmy klejące" i tyle ... Najwięcej to płaci się za marketing i czym droższa membrana , tym większa marża dla pośrednika I tyle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 30.08.2016 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Moj dach 210m2 decyzja padla na poczatku blacha + folia ale dorkena 800zl za rolke, przeliczajac jakies 300m foli czyli 4 rolki i daje nam sume 3200zl.Po przeczytaniu chyba calego internetu i opini sklaniam sie ku jednak deskowaniu + papa i blacha. Patrzac i liczac, koszt dachu powiekszy sie tylko o same deski + robocizna bo papa i tak bedzie w podobnej cenie jak folia moze nawet wyniesie taniej niz folia o ktorej myslalem. Stwierdzilem ze nie ma co szczedzic na takich rzeczach, przyoszczedzic moge na kostce czy ogrodzeniu ale dach jednak niech bedzie taki jak trzeba i tobie tez polecam, chociazby zastanow sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 30.08.2016 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 I Tu sie mylisz, im tańsza tym większe badziewie, to tak jakbyś porównał młotek Topexa za 20 zł a Picarda za 200. Uwierz mi ze ten za 20 zł się od razu sklepie, a przy mocniejszym wyrywaniu gwoździa się złamie, a Picarda Niemiecki będzie mi trzymał lata. Wypowiadasz się ma podstawie doświadczenia czy po prostu tak Ci się wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.09.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Moj dach 210m2 decyzja padla na poczatku blacha + folia ale dorkena 800zl za rolke, przeliczajac jakies 300m foli czyli 4 rolki i daje nam sume 3200zl. No cóż ... Jak ktoś ma taką "fantazję" aby płącic 800zł za membranę to czemu nie ... Kto bogatemu zabroni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.09.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 I Tu sie mylisz, im tańsza tym większe badziewie, to tak jakbyś porównał młotek Topexa za 20 zł a Picarda za 200. Uwierz mi ze ten za 20 zł się od razu sklepie, a przy mocniejszym wyrywaniu gwoździa się złamie, a Picarda Niemiecki będzie mi trzymał lata. Wypowiadasz się ma podstawie doświadczenia czy po prostu tak Ci się wydaje? Jak masz taką fanaberię to możesz i kupić sobie młotek za 2000zł , co nie znaczy że młotkiem za 20zł byś tego samego nie zrobił .. Młotek to bardzo proste narzędzie i w razie "uszkodzenia" można szybko naprawić ... Tak jak pisałem KAZDA membrama MUSI spełniać pewne warunki aby mogła być sprzedawane i nazwywana membraną. I każda sprzedawane spełnia te wymagania ... Membrany są znane już od kilkudziesięciu lat i nie jest to jakaś wiedza "tajemna". Firm które to produkuje jest mnóśtwo i często ceny są zależne od ilości reklam w TV . gazetach i wielkości prowizji u sprzedawców a jakoś oferują bardzo zbliżoną ... Różnią się grubościa i wyrzymałością na uszkodzenia mechaniczne , czasem ile wytrzymują w kontakcie z UV i dodatkowymi właściwościami (wbudowany taśmy klejące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.09.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Każda membrana dachowa MUSI spełniać ustalone wymagania i nie ważne czy kosztuje ona 1zł za m2 czy 100zł za m2. MUSI spełniać minimalne wymagania jakie MUSI mieć membrana ... Różnią się one głównie grubością , czasem ile mogą być pozostawione na działanie UV , dodatkowymi "pomocami" dla dekarza (np. zintegrowane "taśmy klejące" i tyle ... Najwięcej to płaci się za marketing i czym droższa membrana , tym większa marża dla pośrednika I tyle ... Podobnie np tynki. Tym niemniej za 10 lat jeden będzie brudny i będą chwytały się go glony, a drugi nie. Podobnie okna - wszystkie marki spełniają norny. Ale niektórym zdaża sie wypaczyć od słońca, niektórym nie........ Klej do styropianu to samo - muszą spełniać, bo nie weszłyby na rynek. Ale klejony nimi styropian czasem bez problemu oderwiesz od ściany, a czasem rozerwie Ci się w ręku.... Zaczynasz mieć "deweloperskie" podejście do budowy Edytowane 1 Września 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.09.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Zaczynasz mieć "deweloperskie" podejście do budowy Może inaczej ... Nie zachęcam do kupna najtańszym materiałów , bo mimo że spełniają normy to są po prostu mało trwałe , ale trzebaq zachować pewien "kompromis" pomiędzy jakością i ceną i nie wszystko co najdroższe jest ... najlepsze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts