lukasziza 24.07.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam, jak macie rozwiązane kwestie okapu? my chcemy podłączyć standardowo do przewodu kominowego. W takiej sytuacji trzeba zastosować klapę zwrotną za okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pochłaniacz , zwiększenie stopnia wentylacji przy pracy w kuchni, a jak duże gotowanie uchylenie okna w kuchni ( no chyba że powyżej 30C za oknem ). . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 25.07.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A czy są jakieś przeciwwskazania, żeby z okapu był bezpośrednio wylot do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 TAK!SPORO!!! Oddymianie chałupy planujesz czy okap? A może... rodzina Ci się znudziła i chcesz ją wyeliminować? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytlakos 25.07.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Gotuję, włączam okap (na pierwszy bieg), mija godzina , wyłączam. Ciśnienie zapewne w krótkim czasie wyrówna się z zewnętrznym. Wtedy jasne, że nie rozpalam w kominku (no i nie dokładam), bo dym do środka naleci. Są jakieś inne powody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2016 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Tak.CZAD.To nie to samo co dym... "Gotuję, włączam okap (na pierwszy bieg), mija godzina , wyłączam. "Fantasta...Przychodzi BABA, śmierdzi jej to... włącza bieg najwyższy!Mija kilka godzin i... spadkobiercy zastanawiają się - jak to naprawić. Czy Ty na pewno WIESZ co to jest okap?WIESZ jak on działa?Bo czytając to, co piszesz - mam wątpliwości... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 26.07.2016 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 A wracając do tematu to jesli montuje okap i podpinam go do komina wentylacyjnego to należy założyć zawór zwrotny za okapem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Czasem tak a czasem nie.Bywa, że NIE WOLNO okapu do takiego komina podłączyć. Choć to tylko okap, to jest częścią domu i powinien być do konkretnego domu (i instalacji w nim) dopasowany. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 26.07.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Sporo o okapie i reku było tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?59754-Rekuperator-a-okap-kuchenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 02.08.2016 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Mam jeszcze pytanie... Mam WM + reku , okap będzie podłączony do oddzielnego komina - czym uszczelnić wlot do komina do któego wprowadzam rurę spiro? musi to być chyba bardzo szczelne ? plus wczesniej klapa zwrotna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 "Mam WM + reku , okap będzie podłączony do oddzielnego komina" Wola TWOJA!Uszczelnij czym chcesz...Ja bym tego do komina nie podłączał. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 03.08.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Mam jeszcze pytanie... Mam WM + reku , okap będzie podłączony do oddzielnego komina - czym uszczelnić wlot do komina do któego wprowadzam rurę spiro? musi to być chyba bardzo szczelne ? plus wczesniej klapa zwrotna? jeśli nie masz świadomości tego co robisz to nie rób bo możesz zrobić sobie kuku gdy zimą rozpalisz w kominku i włączysz taki okap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 04.08.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Możecie jaśniej?mam oddzielny kanał wentylacyjny - komin gdzie jest tylko wentylacja kuchni. kominek z zamkniętą komorą spalania podłączony do innego komina. Czy w takim przypadku gdy włącze okap i napalę w kominku coś może się stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 MUSI!!!Twój komin od kominka PRZESTANIE ISTNIEĆ.W znaczeniu - nie odprowadzi ani grama spalin. WSZYSTKIE wciągniesz wentylatorem okapu do salonu!.A dodatkowo... PRZECIĄGNIESZ JE PRZEZ ŻAR PALENISKA !!!A to już jest CZADNICA. Takie urządzenie do wytwarzania gazu palnego i mocno trującego - CZADU (tlenku węgla).Spadkobiercy doznają pozytywnych odczuć wizualnych, bo Ty i rodzinka będziecie wyglądali jak okazy zdrowia i urody a nie jak trupy klasyczne.Tyle, ze nie będziecie żyli...co zapewni im spadek.A ten błąd sobie naprawią, bo to łatwe. ODŁĄCZĄ ten okap od tego komina. Poczytaj co o zatruciu czadem...Albo i nie. To Twoje (jeszcze) jest to rób jak chcesz.Wszyscy Ci tu odradzali, ale to Twoje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2016 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 I nie pisz tu o hermetycznej komorze kominka, bo powietrze do spalania jakoś tam dostarczasz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 04.08.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 to powiedzcie mi, co w sytuacji gdy nei ma WM i nie ma reku w kuchni jest normalny okap kuchenny, w łazienkach też wentylacja grawitacyjna, w salonie kominek. I co - nie można palić w kominku z dolotem powietrza z zewn., jak w kuchni czy w łazienkach działają wywiewy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 04.08.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 I nie pisz tu o hermetycznej komorze kominka, bo powietrze do spalania jakoś tam dostarczasz. Adam M. przeciez z podworka leci do kominka kanalem. Ale przy itwarciu drzwiczek problwmni sym pojdzie da mieszkanie. no i fakt ze przy szczelnym domu wyciag takie podcisnienie wytwoezy ze mimo zamknietego kominka moze z niego pociagnac dym do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 04.08.2016 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) ok, czyli bezpieczniej będzie zastosować okap tylko jako pochłaniacz z filtrem węglowym bez podłączana go do komina?anemostat w kuchni mam praktycznie nad okapem rozmawiałem ze specjalistą z firmy r....... .pl powiedział że jak najbardziej można podłączyć okap do oddzielnego kanału wentylacyjnego , warunkiem jest kominek z zamknietą komorą spalania i z powietrzem doprowadzonym z zewnątrz.... i teraz zgłupiałem Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.08.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Jak ten kominek zamkniesz w pancernej obudowie sprawdzanej na 10 bar - to można. (ciekawe jak będziesz do niego dokładał).Wszystko można, bo to TWOJE JEST!Ale nie wszystko należy robić... I... jakby Ci tu tak delikatnie...Wiem!NIE ROZMAWIAŁEŚ ze specjalistą! agao_83W takiej sytuacji wyjmujesz jedną z szyb okiennych i robisz co chcesz!No, DZIURĘ w domu MUSISZ mieć!TAK działa wentylacja grawitacyjna.Jak coś wylata to musi też mieć jak wlecieć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 04.08.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Rozumiem zasadę, że w domu może być tylko jeden system wentylacji - albo grawitacyjny albo WM z rekuperacją. Ale co z kominkiem? Przecież wyciąg np. z kuchni może spowodować ciąg wsteczny w kominie (od kominka) i czad, dym itp. będzie wydostawał się z kominka do salonu. Kominek z WM jest jednak bardzo częsty w nowych domach. Jak to się ma do zasady wspomnianej na początku? Czy w przypadku WM i kominka coś jeszcze jest wymagane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts