Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WM z reku - a okap

Recommended Posts

Tak.

CZAD.

To nie to samo co dym...

"Gotuję, włączam okap (na pierwszy bieg), mija godzina , wyłączam. "

Fantasta...

Przychodzi BABA, śmierdzi jej to... włącza bieg najwyższy!

Mija kilka godzin i... spadkobiercy zastanawiają się - jak to naprawić.

Czy Ty na pewno WIESZ co to jest okap?

WIESZ jak on działa?

Bo czytając to, co piszesz - mam wątpliwości...

Adam M.

Mam jeszcze pytanie...

Mam WM + reku , okap będzie podłączony do oddzielnego komina - czym uszczelnić wlot do komina do któego wprowadzam rurę spiro? musi to być chyba bardzo szczelne ? plus wczesniej klapa zwrotna?

jeśli nie masz świadomości tego co robisz to nie rób bo możesz zrobić sobie kuku gdy zimą rozpalisz w kominku i włączysz taki okap

MUSI!!!

Twój komin od kominka PRZESTANIE ISTNIEĆ.

W znaczeniu - nie odprowadzi ani grama spalin. WSZYSTKIE wciągniesz wentylatorem okapu do salonu!.

A dodatkowo... PRZECIĄGNIESZ JE PRZEZ ŻAR PALENISKA !!!

A to już jest CZADNICA. Takie urządzenie do wytwarzania gazu palnego i mocno trującego - CZADU (tlenku węgla).

Spadkobiercy doznają pozytywnych odczuć wizualnych, bo Ty i rodzinka będziecie wyglądali jak okazy zdrowia i urody a nie jak trupy klasyczne.

Tyle, ze nie będziecie żyli...co zapewni im spadek.

A ten błąd sobie naprawią, bo to łatwe. ODŁĄCZĄ ten okap od tego komina.

Poczytaj co o zatruciu czadem...

Albo i nie. To Twoje (jeszcze) jest to rób jak chcesz.

Wszyscy Ci tu odradzali, ale to Twoje!

Adam M.

I nie pisz tu o hermetycznej komorze kominka, bo powietrze do spalania jakoś tam dostarczasz.

Adam M.

przeciez z podworka leci do kominka kanalem. Ale przy itwarciu drzwiczek problwmni sym pojdzie da mieszkanie.

no i fakt ze przy szczelnym domu wyciag takie podcisnienie wytwoezy ze mimo zamknietego kominka moze z niego pociagnac dym do domu

ok, czyli bezpieczniej będzie zastosować okap tylko jako pochłaniacz z filtrem węglowym bez podłączana go do komina?

anemostat w kuchni mam praktycznie nad okapem

rozmawiałem ze specjalistą z firmy r....... .pl powiedział że jak najbardziej można podłączyć okap do oddzielnego kanału wentylacyjnego , warunkiem jest kominek z zamknietą komorą spalania i z powietrzem doprowadzonym z zewnątrz....

i teraz zgłupiałem

Edytowane przez lukasziza

Jak ten kominek zamkniesz w pancernej obudowie sprawdzanej na 10 bar - to można. (ciekawe jak będziesz do niego dokładał).

Wszystko można, bo to TWOJE JEST!

Ale nie wszystko należy robić...

I... jakby Ci tu tak delikatnie...

Wiem!

NIE ROZMAWIAŁEŚ ze specjalistą!

agao_83

W takiej sytuacji wyjmujesz jedną z szyb okiennych i robisz co chcesz!

No, DZIURĘ w domu MUSISZ mieć!

TAK działa wentylacja grawitacyjna.

Jak coś wylata to musi też mieć jak wlecieć.

Adam M.

Rozumiem zasadę, że w domu może być tylko jeden system wentylacji - albo grawitacyjny albo WM z rekuperacją. Ale co z kominkiem? Przecież wyciąg np. z kuchni może spowodować ciąg wsteczny w kominie (od kominka) i czad, dym itp. będzie wydostawał się z kominka do salonu. Kominek z WM jest jednak bardzo częsty w nowych domach. Jak to się ma do zasady wspomnianej na początku? Czy w przypadku WM i kominka coś jeszcze jest wymagane?