Krzysiek1991 24.07.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 (edytowane) Hej, mam problem/pytanie po wielu latach w bloku z PRL padł w przedpokoju włącznik światła. Postanowiłem go wymienić i chyba zepsułem jeszcze bardziej...Po wyciągnięciu gniazda z puszki zostałem w rękach z skruszonym plastikiem. W środku puszki znalazło się 6 czarnych kabli.3 skręcone ze sobą i zaizolowanie (to przewody neutralne, jestem prawie pewny)2 skręcone ze sobą (jeden to faza "wchodząca" drugi faza wychodząca na kolejny włącznik (tak podejrzewam))1 wolny to faza idąca na lampęNiestety 2 skręcone ze sobą kable ukruszyły się prawie przy samej osłonie, więc zdjąłem jeszcze trochę osłony, skręciłem je ponownie podłączyłem do włącznika światła, z drugiej strony podłączyłem wolny przewód idący na lampę, włączyłem światło i... nic.Co więcej nie działają teraz też jeszcze dwa włącznika światła w domu. Podejrzewam że jeden z kabli musiał również uszkodzić się tuż pod puszką. Po sprawdzeniu fazerem, wykrywa fazę, mniej więcej do 1cm pod puszką a potem nic, na żadnym z kabli nie ma na chwilę obecną fazy.Czy moje podejrzenia są słuszne? Co jeszcze mogło się zepsuć? Jutro mam zamiar wykuć tę puszkę (metalowa...) i wstawić nową. Dodatkowo chce pod puszką, zrobić szybko złączki 1x1 na prawdopodobnie uszkodzone kable. Nie uśmiecha mi się kuć 10m do korków.Czy waszym zdaniem warto i powinienem te dwa pierwotnie skręcone ze sobą kable połączyć szybko złączką 3x (czyli faza wchodząca, faza na drugi włącznik + 3 kabel idący od szybko złączki do włącznika w puszce)?Po staremu było tak że jeden przewód był owinięty wokół drugiego a ten drugi włożony do samego gniazdka.Ogólnie co polecacie zrobić?Starałem się jak najlepiej opisać problem Edit: po zaizolowaniu skręconych kabli i włożeniu do puszki pozostałe włączniki światła zaczęły działać. Podejrzewam więc, że przy wkładaniu kabli do puszki kable pod puszką przypadkowo zwarły się ponownie Edytowane 24 Lipca 2016 przez Krzysiek1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 24.07.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Wykuj całość i zmień instalację bo za chwilę znowu nie będzie nic działać a nie daj. B...... stanie się jeszcze coś gorszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts