janekws 24.07.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam,W przyszłym roku chcę ostro ruszyć z budową dlatego teraz muszę zdecydować co z ogrzewaniem aby projekt domu dostosować do ogrzewania.Na działce nie mam gazu, myślałem o eko groszku ale bardziej o pompie ciepła.Miałem wrażenie, że muszę zdecydować się na pompę gruntową ale jak czytam to typu powietrze chyba by wystarczyła, a fundusze oczywiście są ważne. Pompa oczywiscie również do c.w.u. Dom będzie: 160m, podłogówka na całości, dom na płycie, ściany prawdopodobnie keramzyt, ściany styropian - 20cm, dach wełna 25cm lub 30cm.okna trójszybowe, rekuperacja mechaniczna. Dom rodzina 5 osobowa.i tak moje przemyślenia,Jak pompa to chyba zrezygnuję z komina i odpusczę kominek bo to za duży wydatek i dodatkowo gdyby pompa miała funkcje chłodzenia to odpuszczę klimatyzację więc już ten koszt nie będzie tak strasznie duży. Proszę o porady jaką pompę można zastosować oraz jaki jest koszt.Gdybyście mieli sprawdzone ekipy to proszę o jakieś info gdyż będę potrzebował kogoś do:-pompy ciepła- podłogówki-rekuperacji-odkurzacza centralnego.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 25.07.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 jak możesz dać 30, zamias 25, to daj jak styropian na ściany, to grafitowy i też dodaj ile możesz a co do firmy napisz o wycenę do 20, zobacz co się stanie policz OZC, wtedy będziesz wiedział np. jakiej mocy potrzebujesz a co do firmy mogę jedynie polecić tą, co mi robiła jak chcesz namiary to na PM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 25.07.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Witam! Co powiesz o powietrznej pompie ciepła firmy Viessmann model: Vitocal 200-S Pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW, zasilanie 230 V: temperatura wody grzewczej: do 55°Co modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 1,3-7,7 kW typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200 z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F- piszesz że planujesz rekuperacje więc może warto to spiąć w jeden system a akurat to urządzenie może to zrobić. Jeśli mowa o kosztach: podaje oczywiście ceny katalogowe: typ AWB 230 V - cena netto: 17 460 PLNtyp AWB-AC 230 V -cena netto: 19 837 PLN Więcej informacji o pompie: tutaj Zawsze możesz również zadać zapytanie ofertowe bezpłatnie: TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 30.07.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Pompa ciepła razem z całą kotłownią i zbiornikiem CWU ~ 25.000zł brutto. Możesz spokojnie zrezygnować ze wszystkich kominów. Chłodzenie przez podłogówkę jak najbardziej możliwe, więc i z klimatyzacji można zrezygnować. Ogólnie jak na działce nie ma gazu to tylko pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 02.08.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Kolega pisze, że możesz spokojnie zrezygnować ze wszystkich kominów. Tak, można ale..... Co do tych kominów - to zastanowiłbym się jeszcze nad kwestią wentylacji - jak nie zrobi się żadnych kominów, ani kanałów wentylacyjnych to wyjdzie zamknięta puszka. Więc albo jednak wentylacja grawitacyjna i kominy wentylacyjne, ale wentylacja mechaniczna może z rekuperacją? Czy myślałeś nad tym już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 02.08.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 witam, od jednej z firm dostałem ofertę pompa gruntowa ale z chłodzeniem pasywnym albo powietrzna z aktywnym, co waszym zdaniem lepsze specjalnie nie podaje wyceny bo nie chcę żeby cena wpłynęła na wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 03.08.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 witam, od jednej z firm dostałem ofertę pompa gruntowa ale z chłodzeniem pasywnym albo powietrzna z aktywnym, co waszym zdaniem lepsze specjalnie nie podaje wyceny bo nie chcę żeby cena wpłynęła na wybór Uważam, że opcja z chłodzeniem jest bardzo przydatna, a inwestując w pompę ciepła żal nie korzystać z takiej możliwości jak chłodzenie. Funkcja chłodzenia realizowana jest przy zastosowaniu dwóch różnych metod. Chłodzenie pasywne: solanka lub wody gruntowe odbierają ciepło z obiegu grzewczego za pośrednictwem wymiennika ciepła i odprowadzają je na zewnątrz. Metodę tę określa się także jako „natural cooling”, ponieważ do chłodzenia wykorzystywana jest tutaj naturalna temperatura otoczenia. Za wyjątkiem regulatora i pompy obiegowej pozostałe podzespoły pompy ciepła pozostają przy tym wyłączone. Chłodzenie aktywne: pompa ciepła działa w sposób odwrócony. Efekt chłodzenia uzyskuje się dzięki trybowi pracy odwróconej. Oznacza to, że obieg czynnika chłodniczego zostaje wewnętrznie odwrócony lub następuje przełączenie przyłączy układu pierwotnego i wtórnego na zewnątrz. Wówczas podobnie jak lodówka pompa ciepła aktywnie wytwarza chłód. Proces ten określany jest jako „active cooling”. Co lepsze? niech się wypowiedzą Ci, którzy taką funkcję użytkują, a jeżeli jestem zainteresowany jak funkcję chłodzenia realizuje Viessmann zapraszam TUTAJ Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 22.08.2016 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam, W przyszłym roku chcę ostro ruszyć z budową dlatego teraz muszę zdecydować co z ogrzewaniem aby projekt domu dostosować do ogrzewania. Na działce nie mam gazu, myślałem o eko groszku ale bardziej o pompie ciepła. Miałem wrażenie, że muszę zdecydować się na pompę gruntową ale jak czytam to typu powietrze chyba by wystarczyła, a fundusze oczywiście są ważne. Pompa oczywiscie również do c.w.u. Dom będzie: 160m, podłogówka na całości, dom na płycie, ściany prawdopodobnie keramzyt, ściany styropian - 20cm, dach wełna 25cm lub 30cm. okna trójszybowe, rekuperacja mechaniczna. Dom rodzina 5 osobowa. i tak moje przemyślenia, Jak pompa to chyba zrezygnuję z komina i odpusczę kominek bo to za duży wydatek i dodatkowo gdyby pompa miała funkcje chłodzenia to odpuszczę klimatyzację więc już ten koszt nie będzie tak strasznie duży. Proszę o porady jaką pompę można zastosować oraz jaki jest koszt. Gdybyście mieli sprawdzone ekipy to proszę o jakieś info gdyż będę potrzebował kogoś do: -pompy ciepła - podłogówki -rekuperacji -odkurzacza centralnego. Z góry dziękuję za pomoc Witam Janekws, Jeżeli poszukuje Pan sprawdzoną powietrzną pompę ciepła, marka Buderus posiada w swojej ofercie Logatherm WPL AR, która dostępna jest w zakresie mocy 6-14kW oraz występuje w czterech wariantach: - z wbudowanym 184 litrowym zasobnikiem c.w.u. z wężownicą solarną - z wbudowanym 190 litrowym zasobnikiem c.w.u bez wężownicy - w wersji naściennej do samodzielnej pracy - w wersji naściennej do współpracy z innym urządzeniem grzewczym. W naszej ofercie znajdują się również gruntowe pompy ciepła. W sprawie doboru oraz montażu pompy ciepła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 23.08.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 witam, od jednej z firm dostałem ofertę pompa gruntowa ale z chłodzeniem pasywnym albo powietrzna z aktywnym, co waszym zdaniem lepsze specjalnie nie podaje wyceny bo nie chcę żeby cena wpłynęła na wybór to zależy czego oczekujesz. gruntową z pasywnym da ci możliwość chłodzenia domu latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.08.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 elrow23 ale powietrzna z chłodzeniem aktywnym też mi da taką możliwość na piętrze wtedy klimakonwektory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 02.09.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 ironsmith ok tego nie wiedziałem. generalnie cieżko doradzić, bo każdy oczekuje czegoś innego. ja np pewności działania, a zdecydowanie większą przy -30 daje ci grutnowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.09.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 M....... Mąż obliczył, że inwestycja zwróci się w ciągu 2 lat najpóźniej. [usunięto reklamę firmy) dzięki jego argumentom skusiliśmy się na taki zakup i raczej nie będziemy tego żałować Mąz niech sie nie bierze za liczenie opłacalnosci bo nie ma o tym zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.09.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 ironsmith ok tego nie wiedziałem. generalnie cieżko doradzić, bo każdy oczekuje czegoś innego. ja np pewności działania, a zdecydowanie większą przy -30 daje ci grutnowa -30? to chyba budujesz na Syberii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.09.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Mąz niech sie nie bierze za liczenie opłacalnosci bo nie ma o tym zielonego pojęcia. Toż to kolejne konto założone na potrzeby marketingu szeptanego, dwa posty promujące cośtam i cisza.... Szkoda komentować, dziwne że jeszcze nie skasowali moderatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czortek 08.09.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ja laik.... Czy ktoś ze Śląska poleci jakąś dobra firmę do zakupienia i montażu pompy ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.09.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2016 Ja laik.... Czy ktoś ze Śląska poleci jakąś dobra firmę do zakupienia i montażu pompy ciepła? Witaj, Przeglądnij TUTAJ nasze firmy instalacyjne i salony firmowe. Może znajdziesz coś odpowiedniego, blisko Ciebie. Pozdrawiam! Gdyby były pytania o konkretne urządzenia i naszą ofertę - jestem do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekws 23.02.2017 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Witam,Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną.Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 24.02.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Witam, Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną. Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ? Pozdrawiam a proszę bardzo - polecam tych co mi robili innych de facto nie znam, bo co najwyżej robili wrażenie wiedzą lub ceną... a moich jestem pewien, więc publicznie podam GHS z Rudy Śląskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.02.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Witam, Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną. Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ? Pozdrawiam Witam ! W celu otrzymania oferty zachęcam do skorzystania bezpłatnej wyceny. Wypełniając formularz na stronie masz pewność, że wycenę przygotowujemy indywidualnie. Pamiętaj, że to nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Wszystkie dane dotyczące budynku (w tym OZC), wybranego systemu grzewczego proszę wpisać w informacjach dodatkowych. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekws 13.03.2017 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Witam,Decyduję się na pompę gruntową,Mam teraz takie pytania:Czy zbiornik niecałe 183L starczy na rodzinę 2+2 a być może 2+3, często też wpada duża rodzinka o nasi boję się, że to za mało, taki jest zbiornik wbudowany, czy lepiej zrezygnować z niego i wziąć 300 L ?Oraz czy potrzebny jest bufor ?Jedni mówią, że tak że przedłuża żywotność pompy.A drugi instalator , że nie ma takiej potrzeby.W domu będzie podłogówka na cały dom, innego źródła ciepła nie będzie.Proszę o podpowiedziPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts