Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze pompy ciepła

janekws

Recommended Posts

Witam,

W przyszłym roku chcę ostro ruszyć z budową dlatego teraz muszę zdecydować co z ogrzewaniem aby projekt domu dostosować do ogrzewania.

Na działce nie mam gazu, myślałem o eko groszku ale bardziej o pompie ciepła.

Miałem wrażenie, że muszę zdecydować się na pompę gruntową ale jak czytam to typu powietrze chyba by wystarczyła, a fundusze oczywiście są ważne. Pompa oczywiscie również do c.w.u.

Dom będzie: 160m, podłogówka na całości, dom na płycie, ściany prawdopodobnie keramzyt, ściany styropian - 20cm, dach wełna 25cm lub 30cm.

okna trójszybowe, rekuperacja mechaniczna. Dom rodzina 5 osobowa.

i tak moje przemyślenia,

Jak pompa to chyba zrezygnuję z komina i odpusczę kominek bo to za duży wydatek i dodatkowo gdyby pompa miała funkcje chłodzenia to odpuszczę klimatyzację więc już ten koszt nie będzie tak strasznie duży. Proszę o porady jaką pompę można zastosować oraz jaki jest koszt.

Gdybyście mieli sprawdzone ekipy to proszę o jakieś info gdyż będę potrzebował kogoś do:

-pompy ciepła

- podłogówki

-rekuperacji

-odkurzacza centralnego.

Z góry dziękuję za pomoc

jak możesz dać 30, zamias 25, to daj

jak styropian na ściany, to grafitowy :p

i też dodaj ile możesz :p

a co do firmy

napisz o wycenę do 20, zobacz co się stanie :)

policz OZC, wtedy będziesz wiedział np. jakiej mocy potrzebujesz :p

a co do firmy mogę jedynie polecić tą, co mi robiła :p jak chcesz namiary to na PM

Witam!

Co powiesz o powietrznej pompie ciepła firmy Viessmann model: Vitocal 200-S

Pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 5,6 kW, zasilanie 230 V:

• temperatura wody grzewczej: do 55°C
  • o modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 1,3-7,7 kW
  • typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń
  • łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200
  • z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby
  • z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F- piszesz że planujesz rekuperacje więc może warto to spiąć w jeden system a akurat to urządzenie może to zrobić.

Jeśli mowa o kosztach: podaje oczywiście ceny katalogowe:

• typ AWB 230 V - cena netto: 17 460 PLN
  • typ AWB-AC 230 V -cena netto: 19 837 PLN

Więcej informacji o pompie: tutaj

Zawsze możesz również zadać zapytanie ofertowe bezpłatnie: TUTAJ

Pompa ciepła razem z całą kotłownią i zbiornikiem CWU ~ 25.000zł brutto. Możesz spokojnie zrezygnować ze wszystkich kominów. Chłodzenie przez podłogówkę jak najbardziej możliwe, więc i z klimatyzacji można zrezygnować.

Ogólnie jak na działce nie ma gazu to tylko pompa ciepła.

Kolega pisze, że możesz spokojnie zrezygnować ze wszystkich kominów.

Tak, można ale..... Co do tych kominów - to zastanowiłbym się jeszcze nad kwestią wentylacji - jak nie zrobi się żadnych kominów, ani kanałów wentylacyjnych to wyjdzie zamknięta puszka. Więc albo jednak wentylacja grawitacyjna i kominy wentylacyjne, ale wentylacja mechaniczna może z rekuperacją?

Czy myślałeś nad tym już?

witam, od jednej z firm dostałem ofertę pompa gruntowa ale z chłodzeniem pasywnym albo powietrzna z aktywnym, co waszym zdaniem lepsze specjalnie nie podaje wyceny bo nie chcę żeby cena wpłynęła na wybór

Uważam, że opcja z chłodzeniem jest bardzo przydatna, a inwestując w pompę ciepła żal nie korzystać z takiej możliwości jak chłodzenie.

Funkcja chłodzenia realizowana jest przy zastosowaniu dwóch różnych metod. Chłodzenie pasywne: solanka lub wody gruntowe odbierają ciepło z obiegu grzewczego za pośrednictwem wymiennika ciepła i odprowadzają je na zewnątrz. Metodę tę określa się także jako „natural cooling”, ponieważ do chłodzenia wykorzystywana jest tutaj naturalna temperatura otoczenia. Za wyjątkiem regulatora i pompy obiegowej pozostałe podzespoły pompy ciepła pozostają przy tym wyłączone. Chłodzenie aktywne: pompa ciepła działa w sposób odwrócony. Efekt chłodzenia uzyskuje się dzięki trybowi pracy odwróconej. Oznacza to, że obieg czynnika chłodniczego zostaje wewnętrznie odwrócony lub następuje przełączenie przyłączy układu pierwotnego i wtórnego na zewnątrz. Wówczas podobnie jak lodówka pompa ciepła aktywnie wytwarza chłód. Proces ten określany jest jako „active cooling”.

Co lepsze? niech się wypowiedzą Ci, którzy taką funkcję użytkują, a jeżeli jestem zainteresowany jak funkcję chłodzenia realizuje Viessmann zapraszam TUTAJ

Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji!

• 3 weeks później...
Witam,

W przyszłym roku chcę ostro ruszyć z budową dlatego teraz muszę zdecydować co z ogrzewaniem aby projekt domu dostosować do ogrzewania.

Na działce nie mam gazu, myślałem o eko groszku ale bardziej o pompie ciepła.

Miałem wrażenie, że muszę zdecydować się na pompę gruntową ale jak czytam to typu powietrze chyba by wystarczyła, a fundusze oczywiście są ważne. Pompa oczywiscie również do c.w.u.

Dom będzie: 160m, podłogówka na całości, dom na płycie, ściany prawdopodobnie keramzyt, ściany styropian - 20cm, dach wełna 25cm lub 30cm.

okna trójszybowe, rekuperacja mechaniczna. Dom rodzina 5 osobowa.

i tak moje przemyślenia,

Jak pompa to chyba zrezygnuję z komina i odpusczę kominek bo to za duży wydatek i dodatkowo gdyby pompa miała funkcje chłodzenia to odpuszczę klimatyzację więc już ten koszt nie będzie tak strasznie duży. Proszę o porady jaką pompę można zastosować oraz jaki jest koszt.

Gdybyście mieli sprawdzone ekipy to proszę o jakieś info gdyż będę potrzebował kogoś do:

-pompy ciepła

- podłogówki

-rekuperacji

-odkurzacza centralnego.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam Janekws,

Jeżeli poszukuje Pan sprawdzoną powietrzną pompę ciepła, marka Buderus posiada w swojej ofercie Logatherm WPL AR, która dostępna jest w zakresie mocy 6-14kW oraz występuje w czterech wariantach:

- z wbudowanym 184 litrowym zasobnikiem c.w.u. z wężownicą solarną

- z wbudowanym 190 litrowym zasobnikiem c.w.u bez wężownicy

- w wersji naściennej do samodzielnej pracy

- w wersji naściennej do współpracy z innym urządzeniem grzewczym. W naszej ofercie znajdują się również gruntowe pompy ciepła.

W sprawie doboru oraz montażu pompy ciepła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

witam, od jednej z firm dostałem ofertę pompa gruntowa ale z chłodzeniem pasywnym albo powietrzna z aktywnym, co waszym zdaniem lepsze specjalnie nie podaje wyceny bo nie chcę żeby cena wpłynęła na wybór

to zależy czego oczekujesz. gruntową z pasywnym da ci możliwość chłodzenia domu latem

• 2 weeks później...
M....... Mąż obliczył, że inwestycja zwróci się w ciągu 2 lat najpóźniej. [usunięto reklamę firmy) dzięki jego argumentom skusiliśmy się na taki zakup i raczej nie będziemy tego żałować:)

Mąz niech sie nie bierze za liczenie opłacalnosci bo nie ma o tym zielonego pojęcia.

Ja laik....

Czy ktoś ze Śląska poleci jakąś dobra firmę do zakupienia i montażu pompy ciepła?

Witaj,

Przeglądnij TUTAJ nasze firmy instalacyjne i salony firmowe. Może znajdziesz coś odpowiedniego, blisko Ciebie. Pozdrawiam!

Gdyby były pytania o konkretne urządzenia i naszą ofertę - jestem do dyspozycji!

• 5 months później...

Witam,

Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną.

Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ?

Pozdrawiam

Witam,

Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną.

Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ?

Pozdrawiam

a proszę bardzo - polecam tych co mi robili

innych de facto nie znam, bo co najwyżej robili wrażenie wiedzą lub ceną...

a moich jestem pewien, więc publicznie podam :p

GHS z Rudy Śląskiej :p

Witam,

Pozdrawiam

Witam !

W celu otrzymania oferty zachęcam do skorzystania bezpłatnej wyceny. Wypełniając formularz na stronie masz pewność, że wycenę przygotowujemy indywidualnie. Pamiętaj, że to nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Wszystkie dane dotyczące budynku (w tym OZC), wybranego systemu grzewczego proszę wpisać w informacjach dodatkowych.

Pozdrawiam !

• 3 weeks później...

Witam,

Decyduję się na pompę gruntową,

Mam teraz takie pytania:

Czy zbiornik niecałe 183L starczy na rodzinę 2+2 a być może 2+3, często też wpada duża rodzinka o nasi boję się, że to za mało, taki jest zbiornik wbudowany, czy lepiej zrezygnować z niego i wziąć 300 L ?

Oraz czy potrzebny jest bufor ?

Jedni mówią, że tak że przedłuża żywotność pompy.

A drugi instalator , że nie ma takiej potrzeby.

W domu będzie podłogówka na cały dom, innego źródła ciepła nie będzie.

Proszę o podpowiedzi

Pozdrawiam