Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze pompy ciepła

janekws

Recommended Posts

Zbiornik 183 litry moźe okazać się zbyt mały. Chociaż zdążają się forumowicze, którzy twierdzą że jest w sam raz.

U mnie jest zbiornik 400 litrowych, przy rodzinie 2+2 raz chyba tylko raz się zdarzyło, że cieplej wody zabrakło. Wszystko zależy ile cieplej wody będziecie zużywać, może się zdarzyć że 400 litrów może być trochę za mało. Wydaje mi się, że przy mniejszym zbiorniku pompa będzie się częściej uruchamiać by dogrzać wodę. Aktualnie pompa u mnie dwa razy dziennie dogrzewa wodę. Oczywiście przy standardowym jej zużyciu.

Bufora nie mam i swego czasu tu na Forum zadawałem podobnej do Twojej treści pytania. Przy podłogówce bufor nie jest potrzebny. Jak dla mnie i wielu tutaj udzielających się forumowiczów jest to zbędny wydatek.

dziękuję za odpowiedź, też mi tak instalator tłumaczył , że w moim przypadku bufor jest zbędny, a drugi mówił inaczej na temat bufora więc zadzwoniłem do producenta pompy Buders i on powiedział , że bufor jest niezbędny :) że wydłuża pracę pompy i lepiej działa pompa.

A co do zbiornika to jednak pomyślę nad większym, te 183L to jednak będzie za mało.

• 3 weeks później...
Witam,

Prace już ruszają , mam wyliczenia od asolta z forum, szukam oferty na podłogówkę i pompę ciepła, wybór padnie na jakąś powietrzną.

Zaczynam szukać ofert, jeżeli możecie coś poecić to mile widziane, konsultant viessmann również proszę o ofertę, jakie dane potrzebujesz ?

Pozdrawiam

janekws,

W celu doboru i wyceny powietrznej pompy ciepła zachęcam Pana do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Junkers. Nasi specjaliści pomogą w doborze oraz ewentualnie wykonają instalację. Na stronie internetowej znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie powietrznych pomp ciepła.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem Forum