Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Dużo "majsterkuję" i powoli rozbudowuję warsztat. Chcę kupić ukośnicę. Z założenia w opisie każdej, jest napisane, że jest do cięcia drewna. Widziałem na YT filmiki, jak ludzie tną tym stal. Przykład

Ja też mam taki zamiar, ale...

Czy do cięcia stali koniecznie potrzeba super-mega drogich tarcz za 200-300zł i więcej? Z przeznaczeniem do stali, tylko takie znalazłem. Poza tym, jest ich bardzo mało nawet w internecie i często mają otwór 25,4 a nie 30mm. Może tarcze z węglikiem do drewna z odpowiednim uzębieniem dadzą radę? Wiem, że można kupić stojak do szlifierki kątowej ale jakoś tego nie widzę (brak posuwu i mało precyzyjna regulacja kąta cięcia). Można też przecinarkę do metalu ale w drewnie też robię.

Bardzo proszę poradźcie coś!

Ukośnicą nawet po założeniu specjalnej tarczy do metalu ( nie tzw.kamiennej) nie potniesz za wiele, nie zmienisz a więc nie dostosujesz obrotów bezpiecznych. Drewno to drewno a metal to metal. Stal to nie aluminium więc postaraj się o odrębny sprzęt do metalu. Pytasz o tarcze do drewna - czy dadzą radę w metalu. Odpowiedź NIE.

Poszukaj filmów z ukośnicami evolution. Maja wolniejsze obroty niż zwykłe i tarcze uniwersalne. Nie wiem jak to działa w praktyce ale na jutubie robi wrażenie. Tarcze stosunkowo drogie ale wg producenta "blade will cut up to 80m of 12mm Steel plate - before a replacement is required!" Zwykła miękka stal oczywiście.

http://www.evolutionpowertools.com/uk/multipurpose/

Edytowane przez qmite