budex75 24.07.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Niedawno stałem się właścicielem domu dość zużytego który nie był zamieszkiwany od ponad 20 lat - został zbudowany w 1963r.Stawiany z pełnej cegły wypalanej- problem mam z widocznym pęknięciem w piwnicy która biegnie od zbiegu stropu z parterem do ławy fundamentowej z betonu- głębokość piwnicy ok 1,70 od powierzchni ziemi.Mury piwniczne o grubości 60 cm ( przynajmniej na ścianie z oknem którą mogłem zmierzyć). Pęknięcia widoczne również w jednym z pokoi na parterze przy suficie (zdjęcie 5.5). Proszę o opinie znawców tematu czy ryzykować remont czy prosić o ekspertyzę techniczną i ile może kosztować dla domu o powierzchni 200 m, w połowie podpiwniczonym ?.Budynek nie wygląda na przekrzywiony ani zapadnięty od zewnętrznej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.07.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Co znaczy "ryzykować remont" ? jedna czy dwie rysy to żaden problem dla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 27.07.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Na pierwszy rzut oka raczej nic groźnego na tych zdjęciach nie widać. Sprawdź czy woda z rynien jest odprowadzana poza budynek i czy jest jakaś opaska wokół domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budex75 30.07.2016 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Co znaczy "ryzykować remont" ? jedna czy dwie rysy to żaden problem dla budynku. Zlekcewazyc te rysy?....Czy istnienje jakis sposób na wzmocnienie ścian fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budex75 30.07.2016 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Na pierwszy rzut oka raczej nic groźnego na tych zdjęciach nie widać. Sprawdź czy woda z rynien jest odprowadzana poza budynek i czy jest jakaś opaska wokół domu. Woda z rynnień raczej odprowadzana jest po za budynek.Opaski drenującej nie mam jest to dom budowany przez dziadka w 1963 r jest sama ziemia przy ławach i ścianach fundamentowych.Ile może kosztować zrobienie drenażu dla budynku o wymiarach 12 m szr X 9 dł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.07.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Zlekcewazyc te rysy?....Czy istnienje jakis sposób na wzmocnienie ścian fundamentowych Fajnie by było aby ktoś co ma pojęcie pooglądał budynek na żywo. Nie chcę Ci pisać zlekceważ i nie chce doradzać wydania kasy. Rysy wyszły niedawno czy są od "zawsze" ? Z opisów obstawiłem że są od dawna, dlatego jak to ująłeś zlekceważyć ma spora rację bytu. jeżeli rysy pojawiły się nagle warto zainteresować sie wodami przy budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budex75 31.07.2016 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Fajnie by było aby ktoś co ma pojęcie pooglądał budynek na żywo. Nie chcę Ci pisać zlekceważ i nie chce doradzać wydania kasy. Rysy wyszły niedawno czy są od "zawsze" ? Z opisów obstawiłem że są od dawna, dlatego jak to ująłeś zlekceważyć ma spora rację bytu. jeżeli rysy pojawiły się nagle warto zainteresować sie wodami przy budynku. Szczerze mówiąc mogę tylko zgadywać ile lat mogą mieć te rysy ,odziedziczyłem właśnie dom po dziadkach - wujek ciotka i moja mama nie wiedzą nic na temat jak długo te rysy i pęknięcia mogą być w piwnicy. Rozpoznanam jeszcze raz dokładną kondycję i wygląd ławy i sciany fundamentowej przy nastepnej wizycie mam tam ok 150 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania- domek chciałbym wyremontować aby w końcu być na swoim.Czy radził byś zlecenie badań geotechnicznych gruntu i wody - o ile takie zlecenie cofneło by mnie z grubsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 02.08.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Ceny badań gruntowych bardzo zależą od rejonu. Za cztery sondowania dookoła budynku wraz z opinią geotechniczną zapłacisz w granicach 1000-2000zł. Prawdopodobnie narożnik budynku siadł, pęknięcie poszło po ścianie, wydaje się że na zdjęciu strop jest cały. Bez obejrzenia na miejscu przez fachowca więcej nie da się stwierdzić. Czy budynek stoi na skarpie lub w pobliżu? Może przy tym pękniętym narożniku jest studnia albo szambo? Może jakaś rura (kanalizacja, woda) jest nieszczelna i wymywa grunt? Może jakieś cieki podziemne wymywają materiał spod ławy? Może obok przechodzi droga, która powoduje przenoszenie drgań? Ale tego nie da się sprawdzić na odległość. Generalnie jest sporo metod wzmacniania pękniętych ścian - pierwsza z brzegu lektura http://www.kataloginzyniera.pl/artykuly/453/Naprawy-i-wzmocnienia-konstrukcji-murowych/pdf w tym artykule masz kilka podstawowych metod, nie wyczerpują one tematu. Właściwą metodę powinien wybrać specjalista. Tylko przed wzmacnianiem ścian należy wykluczyć możliwość powiększania się pęknięcia. Najlepiej zbadać czy pęknięcie ma tendencję do ruchów w dłuższym okresie czasu. Tensometr badający takie ruchy ze stałym monitoringiem to zbyt duży koszt przy tak małej inwestycji ale zwykłe szklane plomby to niewielki wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts