Vein 25.07.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Hej,Sytuacja:0) Dom z bala po przeniesieniu, część elementów wymieniona, dom stoi już kilka lat1) Belki stropowe o rozstawie 110-120cm (od osi do osi) grubości 30cm i szerokości około 20cm2) Deski sosnowe szer. 17cm gr. 40mm3) Deski przykrecone do belek jedynie z przekładką w postaci folii paroizolacyjnejDeski przykręcone do wyrównanych belek, jeszcze nie dokończona robota, pochodziłem po deskach i... wszystko skrzypi i się ugina:/ Szału można dostać. Poza tym, że słychać, że skrzypi, to jeszcze słychać każdy krok... Ale chyba akurat to jest nie od przeskoczenia, pomiędzy belkami jest stelaż i płyty GK (10cm pomiędzy płytą a dołem desek, wypełnione 5cm wełny mineralnej) więc za mała warstwa by wygłuszyć. Teraz jest pytanie, jak to naprawić? Mój pomysł to było przykręcenie pomiędzy belki stropowe dodatkowych legarków o wym. 5x12 (na "płask" ze względu na małą przestrzeń) co 50cm i dodatkowo na to położenie płyty OSB 22mm i dopiero kręcenie desek. Wykonawcy odradzają i mówią, że to będzie "klaskać", dodatkowo koszt będzie wysoki.Rozwiązanie zaproponowane przez wykonawców to dołożenie dodatkowego legara w połowie, pomiędzy belkami stropowymi, ale jak go zamocować do tych belek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/212678-pod%C5%82oga-z-desek-na-belkach-stropowych-quotpracujequot-naprawa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts